Dokumentumfilm k√©sz√ľlt a vil√°g Michelin-csillagos √©ttermeit l√°togat√≥ fine dining szubkult√ļr√°r√≥l, √©n pedig megn√©ztem, √©s ezt r√∂videsen ti is megtehetitek. De vajon √©rdemes-e?

Egy kopaszod√≥ angol f√©rfi √ľl a vil√°g egyik legdr√°g√°bb √©tterm√©ben, √©s azon lament√°l, hogy nem azt a m√©regdr√°ga pezsgŇĎt kapta a men√ľh√∂z, amire gondolt, hanem egy m√°sik m√©regdr√°ga pezsgŇĎt. Majd egy fiatal thai f√©rfi f√©l percen kereszt√ľl k√©rŇĎdzik √°tszellem√ľlt arccal egy m√°sik elit √©tteremben egy exkluz√≠van felt√°lalt feh√©rr√©p√°n. Inn√©t indulunk, ezeket az embereket kellene a film v√©g√©re megszeretni, vagy legal√°bbis meg√©rteni.

A Vil√°gevŇĎk (Foodies) ind√≠t√°sa hat√°sos: t√©nyleg nem tartozom a fine dining szubkult√ļra indulatos kritikusai k√∂z√©, de meg√©rtem, ha valaki kicsit megfesz√ľl az elsŇĎ k√©psorok l√°tt√°n. A t√©ma borzaszt√≥ √©rz√©keny: ahogy a filmben is elhangzik, nincs egyetlen olyan, a gazdag emberekkel azonos√≠tott hobbi sem ‚Äď a golft√≥l a mŇĪgyŇĪjtŇĎkig ‚Äď, ami ennyi indulatot v√°ltana ki, mint az elit √©ttermeket hobbiszerŇĪen j√°r√≥ foodie-k (n√°lunk vil√°gevŇĎk) tev√©kenys√©ge. √Čppen ez√©rt be lehetne ezt mutatni rendk√≠v√ľl fel√ľletes, Frei Tam√°s-i hars√°nys√°ggal (‚ÄúEBBEN AZ √ČTTEREMBEN EGY VACSORA M√ĀSF√ČL MILLI√ď FORINTBA KER√úL, KEDVES N√ČZŇźINK!‚ÄĚ), de szerencs√©re a film sv√©d √©s holland k√©sz√≠tŇĎi m√°s utat v√°lasztottak.

√Ėt gasztroblogger fŇĎszereplŇĎt k√∂vethet√ľnk: a vil√°g √∂sszes Michelin-csillagos √©tterm√©t v√©gigevŇĎ angolt, a Run-DMC-bŇĎl meggazdagod√≥ amerikai zeneipari mogult, egy volt litv√°n divatmodellt, egy gazdag thai csal√°d fi√°t √©s egy hongkongi nŇĎt, aki m√©g mindig a sz√ľlei lak√°s√°ban lakik, √©s az √∂sszes p√©nz√©t erre a k√∂lts√©ges hobbira k√∂lti. Ut√≥bbi, gyan√≠tom, csak ez√©rt ker√ľlt a filmbe, hogy megmutass√°k, nemcsak a kŇĎgazdag emberek hobbija a fine dining (de az√©rt ŇĎ sem nyomorog), mert nem volt t√ļl sz√≠nes egy√©nis√©g, legink√°bb a nevezetess√©geket programszerŇĪen v√©gigj√°r√≥ jap√°n turista foodie megfelelŇĎj√©nek tŇĪnt. SŇĎt, val√≥j√°ban az elsŇĎ k√©t figura bŇĎven el√©g lett volna: a sz√≠nt√©r legend√°j√°nak sz√°m√≠t√≥, kim√©rt Andy Hayler √©s a viccesen sz√≥kimond√≥ Steve Plotnicki t√©nyleg fenn tudj√°k tartani az √©rdeklŇĎd√©st, a m√°sik h√°rom szereplŇĎ j√≥val kevesebbet tett hozz√° a filmhez, ami egy j√≥ f√©l √≥r√°val hosszabb is a kellet√©n√©l.

Andy Hayler √©rdekes figura: munk√°scsal√°dban √©s vacak angol prolikaj√°kon nŇĎtt f√∂l, azt√°n a Shell vezetŇĎ szoftverm√©rn√∂kek√©nt nagyon j√≥l keresŇĎ √©s sokat utaz√≥ felnŇĎtt lett belŇĎle, aki m√°r √©vtizedek √≥ta elismert √©tteremkritikus, annyira, hogy m√©g idŇĎsz√°m√≠t√°sunk elŇĎtt, 1994-ben elind√≠totta a honlapj√°t. √Črdekes dolgokat mond, √©s van egy saj√°tosan angolos, fanyar st√≠lusa, amivel j√≥l is adja elŇĎ a gondolatait arr√≥l, hogy mi√©rt nem szabad janu√°rban z√∂ldbors√≥t enni Angli√°ban. A potrohos, nagyhang√ļ Steve pont az ellent√©te, viszont amennyire megoszt√≥, annyira sz√≥rakoztat√≥ is tud lenni, amikor p√©ld√°ul egy s√©ffel vitatkozik, aki rossz n√©ven vette, ami√©rt ‚Äúa vil√°g legrosszabb elŇĎ√©tel√©nek‚ÄĚ nevezte a kre√°lm√°ny√°t.

Advertisement

Ezek a blogok m√°ra annyira nagy hat√°s√ļak lettek, hogy egy idŇĎ ut√°n maguk a s√©fek is elkezdt√©k keresni vel√ľk a kapcsolatot, sŇĎt igyekeznek ezzel-azzal korrump√°lni ŇĎket, m√°sok pedig bevallottan tartanak tŇĎl√ľk. De m√©g enn√©l is jobb volt ‚Äď √©s tal√°n a film legerŇĎsebb r√©sze ‚Äď az, amikor a gasztroblogokat any√°z√≥ s√©fek reakci√≥it v√°gt√°k √∂ssze, ami valahol ugyanolyan b√©na, mint amikor filmrendezŇĎk vagy rock√©nekesek kelnek ki magukb√≥l a kritik√°k miatt, m√°sr√©szt viszont van abban valami, hogy milyen alapon kritiz√°lnak vil√°gh√≠rŇĪ s√©feket elk√©nyeztetett 15 √©vesek, akik egy r√°ntott√°t se tudnak √∂sszecsapni. Hiszen az√©rt a fŇĎz√©s nem eg√©szen ugyanaz, mint filmet forgatni vagy rockzenekart alak√≠tani.

Az alapk√©rd√©ssel, hogy mik√∂zben az emberis√©g nem kis h√°nyada sz√°m√°ra a napi egyszeri rendes √©tkez√©s is komoly probl√©m√°t jelent, nem visszatetszŇĎ-e egy kisebb afrikai orsz√°g √©vi teljes GDP-j√©t hagyni n√©h√°ny dr√°ga √©tteremben, √©s k√∂zben h√ļzni a sz√°nkat amiatt, hogy nem el√©g intenz√≠vek a hom√°r √≠zei, finoman szembes√≠tik is a szereplŇĎket, de igaz√°b√≥l nem tudom √©n sem megmondani, mi√©rt rosszabb √©ttermeket l√°togatni programszerŇĪen, mint mondjuk focimeccset vagy ak√°r koncerteket ‚Äď ut√≥bbi kettŇĎ miatt m√°r √©n is utaztam k√ľlf√∂ldre. A fine dining lehet, hogy megmarad egy kiv√°lts√°gos k√∂r sz√≥rakoz√°s√°nak, de annak, hogy ‚Äď t√∂bbek k√∂z√∂tt az ilyen gasztroŇĎr√ľlteknek is k√∂sz√∂nhetŇĎen ‚Äď sokkal t√∂bbet besz√©l√ľnk az √©tkez√©srŇĎl, mint h√ļsz vagy ak√°r t√≠z √©ve, √©n ink√°bb csak pozit√≠v oldalait l√°tom. B√°r a c√≠mbeli id√©zetet mond√≥ s√©fnek is lehet igazs√°ga abban, hogy az√©rt kezelj√ľnk mindent az √©rt√©k√©nek megfelelŇĎen.

Advertisement

A Vil√°gevŇĎk nemcsak annak jelenthet √©lm√©nyt, aki hallott m√°r a Sushi Sait√≥r√≥l vagy a filmben feltŇĪnŇĎ egy√©b legend√°s √©ttermek b√°rmelyik√©rŇĎl, hanem t√©nyleg bemutat egy szubkult√ļr√°t, r√°ad√°sul csodasz√©p k√©pekkel, Jap√°nt√≥l Sv√©dorsz√°gig, √©s viszonylag kev√©sszer kell cs√°mcsog√≥, ronda embereket n√©zni k√∂zvetlen k√∂zelrŇĎl. Az mondjuk el√©g ideges√≠tŇĎ, hogy mindegyik√ľk f√©nyk√©pezŇĎg√©ppel j√°r √©tterembe, de a film igazi hib√°ja nem ez, hanem a f√≥kusz√°latlans√°g: ahogy m√°r √≠rtam, nincs ebben a t√©m√°ban egy j√°t√©kfilm hossz√ļs√°g√ļ mŇĪ, egy idŇĎ ut√°n egyik szereplŇĎrŇĎl sem der√ľl ki semmi √ļj, csak a helysz√≠nek √©s a fog√°sok v√°ltoznak folyamatosan, √©s nem tartunk sehonn√©t sehov√°. Ha eddig is ut√°ltad az √©ttermeket kritiz√°l√≥ gasztrobloggerek fajt√°j√°t, megszeretni most sem fogod, de tal√°n egy fokkal jobban meg√©rtheted ŇĎket.

A filmet j√ļnius 18-t√≥l j√°tssz√°k majd a magyar mozik, a tegnapi sajt√≥vet√≠t√©sen pedig ketten is megjelentek a szereplŇĎi k√∂z√ľl (Hayler √©s a litv√°n Aiste Miseviciute), √°m valami fura √∂tletbŇĎl kifoly√≥lag a film elŇĎtt √ľltek ki a p√≥diumra egy heveny√©szett √©s nem t√ļl tartalmas kerekasztal-besz√©lget√©s erej√©ig, nem pedig ut√°na, amikor m√°r lehetett volna viszonyulni hozz√°juk.

Pedig Haylerrel egyszer szívesen meginnék egy pohár Törleyt. De majd máskor.