Ugyan a Coca-Cola Magyarorsz√°g szerint a k√≥la receptje 1886 √≥ta v√°ltozatlan, az eredetileg j√≥ sok kokaint tartalmaz√≥ ital k√©sz√≠t√©s√©hez a 20. sz√°zad eleje √≥ta m√°r csak kokainmentes kokalevelet haszn√°lnak, ami a vil√°g nagy r√©sz√©n m√©g √≠gy is illeg√°lis. El kellett menn√ľnk az Andokba, hogy kipr√≥b√°ljuk az eredetit.

1961 √≥ta nem lehet a vil√°g nagy r√©sz√©n kokalevelet kapni, ekkor √≠rt√°k al√° az ENSZ egys√©ges k√°b√≠t√≥szer-egyezm√©ny√©t, mely a tudom√°nyos √©s orvosi felhaszn√°l√°st lesz√°m√≠tva betiltotta sz√°mos k√°b√≠t√≥szer √©s azok elŇĎanyagainak forgalmaz√°s√°t. A Coca-Cola kapott egy kiskaput. A v√°llalatot Amerika egyetlen kokalev√©l-importŇĎri enged√©ly√©vel rendelkezŇĎ c√©ge, a Stepan Company l√°tja el kokalev√©llel, az italba ma m√°r kokaint nem tartalmaz√≥ lev√©l ker√ľl csak, a kivont kokaint a Stepan hasonl√≥an exkluz√≠v konstrukci√≥ban orvosi c√©lra √©rt√©kes√≠ti. A saj√°tos fel√°ll√°st a New York Times foglalta √∂ssze 1988-ban.

Advertisement

Justo Panuni bol√≠viai kokatermesztŇĎ. Fot√≥: Javier Teniente/Cover/Getty Images

Ami a Coca-Col√°nak csak egy alapanyag, az a d√©l-amerikai magasfenns√≠k, az Altiplano n√©peinek √©vezredes drogn√∂v√©ny, mint a Mediterr√°neumnak a szŇĎlŇĎ vagy az eti√≥p felf√∂ldnek a k√°v√©. Ki tudja, mi√≥ta r√°gj√°k a n√©gy nemes√≠tett Erythroxylum-faj leveleit az itt √©lŇĎ emberek, nem v√©letlen√ľl: a kis d√≥zisban felszabadul√≥ alkaloid√°k cs√∂kkentik a f√°radts√°got, az √©hs√©get, a szomj√ļs√°got, ami nem j√∂n rosszul t√∂bb ezer m√©terrel a tengerszint felett a sivatagban.

Advertisement

K√©t √©ve j√°rtam az Altiplano d√©li v√©g√©nek argentin oldal√°n. Argent√≠na nagy r√©sz√©n a kokalev√©l ugyan√ļgy illeg√°lis, mint a vil√°gon mindenhol, de Salta √©s Jujuy tartom√°nyokban szabadon √°rus√≠that√≥ √©s fogyaszthat√≥. Ez a Bol√≠vi√°val √©s Chil√©vel hat√°ros vid√©k kultur√°lisan √©s f√∂ldrajzilag teljesen andoki, vajmi kev√©s k√∂ze van a pamp√°khoz vagy Buenos Aireshez.

Advertisement

A gyakorlatban ez √ļgy n√©z ki, hogy Salt√°ba bel√©pve az orsz√°g√ļti b√≥d√©k k√≠n√°lat√°ban hirtelen megjelenik a z√∂ld nejlonzacsk√≥kban √°rult kokalev√©l, a v√°rosokban √©s falvakban tengŇĎ-lengŇĎ emberek fej√©n pedig l√°tszik a pofazacsk√≥ban gyŇĪjt√∂tt, megcs√≥cs√°lt lev√©lt√∂meg, pont √ļgy, mint ezen a kis prekolumbi√°nus terrakotta szobron.

Saj√°t adagomat Uqu√≠√°ban v√°s√°roltam, egy tengerszint felett 2800 m√©teren fekvŇĎ faluban, a Bol√≠vi√°ba vezetŇĎ fŇĎ√ļt ment√©n, p√°r kilom√©terre a Bakt√©r√≠tŇĎtŇĎl √©szakra. DermesztŇĎen tŇĪz√∂tt a nap, de √°rny√©kban m√°r el√©g hideg volt, az egyetlen kisbolt k√≠n√°lata kokalev√©lbŇĎl √©s az uqu√≠ai templom fantasztikus szentk√©peinek reprodukci√≥ib√≥l √°llt, melyeken az ismeretlen mŇĪv√©sz az arkangyalokat a 17. sz√°zad m√°sodik fel√©ben d√≠v√≥ √°ngel arcabucero st√≠lusban √°br√°zolta: flaming√≥sz√°rnyakkal, vad√°szpusk√°kkal, sz√≠nes harisny√°kban. Vettem szentk√©pet is, kokalevelet is, ut√≥bbi 200 forintnyi pes√≥ba ker√ľlt.

Advertisement

A leveleket egyes√©vel kell elr√°gni, majd a megr√°gott leveleket valamelyik pofazacsk√≥ban gyŇĪjteni. Seg√≠ti a lev√©l alkaloid√°inak kiold√°s√°t, ha valamilyen enyhe l√ļggal, p√©ld√°ul sz√≥dabikarb√≥n√°val cs√≥cs√°ljuk ŇĎket √∂ssze, ez nekem nem volt, de sok helyi arcnak val√≥sz√≠nŇĪleg igen, mert ilyen feh√©r fogakat √©n m√©g csak amerikai plak√°tokon l√°ttam. A levelek √≠ze √©desk√©s, m√°shoz nem hasonl√≠t√≥, a pofazacsk√≥ban gyŇĪlŇĎ gomb√≥c idŇĎvel ugyan√ļgy elzsibbasztja a ny√°lkah√°rty√°t, mint amikor a fogorvosn√°l r√°cs√∂ppen a fecskendŇĎbŇĎl a lidokain.

Advertisement

Szieszta az argentin-bolíviai határon. Fotó: Orosz Péter

Ekkorra m√°r egy m√°sik faluban voltunk a csajommal, a bol√≠viai hat√°ron, m√©g 600 m√©terrel Uqu√≠a felett, var√°zslatos hely, egy patak okos sz√©tcsatorn√°z√°s√°val z√∂ld sziget a v√©gtelen, sziv√°rv√°nysz√≠nŇĪ sivatagban, j√≥ sok levelet elr√°gcs√°ltam √©s fantasztikus volt az eg√©sz. Nem voltam √©hes, de j√≥√≠zŇĪen ettem meg a s√ľlt l√°m√°mat, nem voltam szomjas, de egy kev√©s hideg vizet sz√≠vesen ittam, nem voltam f√°radt, de √≥r√°kat √ľltem a nyug√°gyban √©s n√©ztem a sivatagot.

Advertisement

De a levelek miatt? Vagy a 3400 m√©teren m√°r hat√°rozottan √©rezhetŇĎ oxig√©nhi√°ny miatt? Vagy az√©rt, mert egy hossz√ļ, klassz utaz√°s legt√°volabbi pontj√°ra √©rkeztem? Azt hiszem, ezt nem lehet kibogozni. A helysz√≠nen fogyasztva az √©vezredes kult√ļrdrogok elv√°laszthatatlanok a t√°j, a kult√ļra √©s a mŇĪv√©szet t√∂bbi elem√©tŇĎl. Eti√≥pi√°ban k√°v√©zni, Amaz√≥ni√°ban ayahuasc√°zni, Franciaorsz√°gban borozni, Kambodzs√°ban √≥piumozni vagy √©pp az Altiplan√≥n kokalevelezni ugyan√ļgy az utaz√°s r√©sze, mint N√°polyban elnyalni egy fagyit.

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images