A nap eddigi legpozit√≠vabb h√≠re. Janu√°rban Gh√°n√°ban elhallgatott a jelad√≥, azt hitt√©k, hogy megett√©k, de nem, olaszban √ľd√ľlt csak. Azt nem tudni, hogy kicsij√©vel vagy egymag√°ban.

A kajakos Szab√≥ Gabriella olimpiai bajnokr√≥l elkeresztelt nŇĎst√©ny parlagi sast tavaly ny√°ron gyŇĪrŇĪzt√©k meg √©s szerelt√©k fel jelad√≥val, okt√≥berben pedig √ļtnak is indult d√©l fel√©.

A Magyar Mad√°rtani √©s Term√©szetv√©delmi Egyes√ľlet (MME) √°ltal megfigyelt magyar sasok egyik legmozg√©konyabbika √°trep√ľlt a Balk√°n felett, egy nap alatt letudta a F√∂ldk√∂zi tengert, hogy minden hely k√∂z√ľl pont L√≠bi√°ban kezdje meg az ut√≥szezont. Ezut√°n √°tr√∂ppent a Szahar√°n √©s a Sz√°hel-√∂vezeten, hogy v√©g√ľl Nyugat-Afrik√°ban teleljen.

Janu√°r 23.-√°n Gh√°n√°ban elhallgatott az ad√≥ja. Sasvacsora? MŇĪszaki hiba? Tavaszig nem lehetett tudni, ekkor viszont bebizonyosodott, hogy a vil√°g madar√°szai milyen fur√°n csod√°latos emberek. Ekkor ugyanis Szic√≠li√°ban valaki megfigyelt egy h√°rmas sasband√°t, k√©t pusztait √©s egy parlagit. √Čs p√≥nemre elkezdett gyanakodni, hogy ez tal√°n Gabi lehetett! Elk√©pesztŇĎ! Ezek ut√°n ny√°ron t√∂bb madar√°sz is felismerni v√©lte Gabit a k√∂zeli Pantelleria sziget√©n. √Čs most meglett a bizony√≠t√©k is, egy olasz ornitol√≥gusnak ugyanis siker√ľlt olyan fot√≥t lŇĎnie, amin leolvashat√≥ a gyŇĪrŇĪ sz√°ma.