This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nem döglött meg Gabi, a sas, hanem nyaralt

Illustration for article titled Nem döglött meg Gabi, a sas, hanem nyaralt

A nap eddigi legpozitívabb híre. Januárban Ghánában elhallgatott a jeladó, azt hitték, hogy megették, de nem, olaszban üdült csak. Azt nem tudni, hogy kicsijével vagy egymagában.

Advertisement

A kajakos Szabó Gabriella olimpiai bajnokról elkeresztelt nőstény parlagi sast tavaly nyáron gyűrűzték meg és szerelték fel jeladóval, októberben pedig útnak is indult dél felé.

Illustration for article titled Nem döglött meg Gabi, a sas, hanem nyaralt
Advertisement

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által megfigyelt magyar sasok egyik legmozgékonyabbika átrepült a Balkán felett, egy nap alatt letudta a Földközi tengert, hogy minden hely közül pont Líbiában kezdje meg az utószezont. Ezután átröppent a Szaharán és a Száhel-övezeten, hogy végül Nyugat-Afrikában teleljen.

Január 23.-án Ghánában elhallgatott az adója. Sasvacsora? Műszaki hiba? Tavaszig nem lehetett tudni, ekkor viszont bebizonyosodott, hogy a világ madarászai milyen furán csodálatos emberek. Ekkor ugyanis Szicíliában valaki megfigyelt egy hármas sasbandát, két pusztait és egy parlagit. És pónemre elkezdett gyanakodni, hogy ez talán Gabi lehetett! Elképesztő! Ezek után nyáron több madarász is felismerni vélte Gabit a közeli Pantelleria szigetén. És most meglett a bizonyíték is, egy olasz ornitológusnak ugyanis sikerült olyan fotót lőnie, amin leolvasható a gyűrű száma.

Share This Story

Get our newsletter