Ha csak egy interj√ļt olvastok el ma, akkor ezt olvass√°tok el! Abb√≥l az alkalomb√≥l k√©sz√ľlt, hogy Sz√©ky J√°nos B√°r√°nyvaks√°g c. cikksorozat√°t k√∂nyv alakban is kiadja a pozsonyi Kalligram.

Kiragadok négy szövegrészt. Ezeket mindet én is mondhattam volna, már ha tudnék ezekben a témakörökben ilyen összeszedetten, pontosan és bátran fogalmazni.

Az elsŇĎ ‚Äď vagyis 2010-es ‚Äď k√©tharmad elŇĎtti pillanatr√≥l:

J√≥hiszemŇĪ ember l√©v√©n anno nem z√°rtam ki, hogy a Fidesz kihaszn√°lja majd a k√©tharmados lehetŇĎs√©get az orsz√°g √©rdek√©ben. Hogy k√©tharmaddal b√°rmit meg lehet csin√°lni, be lehet gy√ļjtani a gazdas√°g motorj√°t, meg lehet sz√ľntetni a nemzeti f√°jdalmakat. Esz√ľk √°g√°ban nem volt ilyesmi.

Advertisement

H√°t igen. Azt√°n ezen is √©rdemes lenne elgondolkodni, fŇĎk√©nt a m√°sodik fel√©n:

Szerintem p√©ld√°ul '89-90-ben az √°llami b√ľrokr√°ci√°val sz√∂vets√©ges gazdas√°gi vezetŇĎk, a titkosszolg√°latok √©s a nacionalista propaganda-szakemberek ‚Äěvash√°romsz√∂ge" tudatosan dobta be a marakod√°s t√°rgy√°ul, taktikai meggondol√°sb√≥l az antiszemitizmus k√©rd√©s√©t. Aljass√°g volt. Emberek f√©lelm√©t, sebzetts√©g√©t nagyon k√∂nnyŇĪ kihaszn√°lni. Hogy ki volt ebben a j√°tszm√°ban tudatos gazember, √©s ki balek, azt ut√≥lag k√∂r√ľlm√©nyes kider√≠teni. De att√≥l kezdve a baloldal √©s a liber√°lisok erre voltak √©rz√©kenyek. Ez term√©szetesen nagyon fontos t√©ma, de h√°t semmilyen demokratikus orsz√°gban nem a legfontosabb. N√°lunk a mai napig m√©gis k√∂zponti t√©ma a politikai besz√©dben.

Ezen még inkább:

A baloldalon vannak ugyan kisebb, p√°rtokon bel√ľli kezdem√©nyez√©sek, de mindig visszat√©rnek arra, hogy akkor mi lesz a szeg√©nyekkel, meg mi lesz a kisebbs√©gekkel, meg mi lesz a melegjogokkal. Rendben van, ez mind nagyon fontos, de ill√ļzi√≥, hogy ha az egyes s√©relmeket √∂sszeadjuk, abb√≥l valami gyŇĎzedelmes korm√°nyv√°lt√°s lesz.

Advertisement

√Čs v√©g√ľl ami azt a rohadt √ľgyn√∂kk√©rd√©st illeti:

Schiffer Andr√°s az egyetlen, aki nem √ľgyn√∂knyilv√°noss√°got, hanem dosszi√©nyilv√°noss√°got k√∂vetel. Ez k√©t m√°s dolog. Hogy az √ľgyn√∂klist√°k nyilv√°nosak legyenek, r√©g esed√©kes lett volna, de ez kev√©s. Pont a legfontosabb dolgok, a gazdas√°gi kapcsolatok, inform√°lis sz√∂vets√©gek nem der√ľlnek ki a III/III-as list√°kb√≥l, m√°sfelŇĎl a hasznos jelent√©sek nagy r√©sze olyan emberektŇĎl sz√°rmazott, akik nincsenek a h√°l√≥zati nyilv√°ntart√°sban: t√°rsadalmi, szakmai kapcsolatokt√≥l.

Ezek. De kattintsatok csak √°t az eg√©sz√©rt. Meg a B√°r√°nyvaks√°got is javaslom, amit Orosz koll√©ga m√©g 2014 v√©g√©n az √©v tal√°n legfontosabb magyar nyelvŇĪ sz√∂veg√©nek minŇĎs√≠tett, √©s itt megvan egyben. Rem√©lem, ezzel a linkkel nem hekkeltem meg a k√∂nyvkiad√°s siker√©t.

Advertisement