Illustration for article titled ​Nem akarnak hazajönni az angliai emigránsok

Nagy online felmérés készült Nagy-Britanniába emigrált magyarokkal. Elsöprő többségük elégedett, jobb munkát végez, mint itthon, és eszében sincs hazajönni, középtávon sem.

Advertisement

Főleg a sanyarú gazdasági helyzet miatt emigráltak az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének válaszolók, de majdnem a felük a "rossz politikai helyzetet" is megjelölte okként. A Kováts András vezette csapat 5200 választ dolgozott fel, de a minta persze nem reprezentatív az online adatfelvétel miatt.

A tipikus magyar emigráns 33 éves és félig férfi, félig nő. Az emigránsok háromnegyede dolgozni, 7 százaléka pedig tanulni érkezett Nagy-Britanniába. Nem a reménytelen leszakadók tántorogtak ki, hiszen tízből hétnek itthon is volt munkája, 16 százalékuk meg tanult, csak 14 százaléknak nem volt stabil melója.

Advertisement

A nyugati liberális kapitalizmus nem okoz sokkszerű meglepetést, a megkérdezettek 73 százaléka soha nem tervez visszaköltözni, de öt éven belül semmiképpen, 21 százalékuk mondta azt, hogy pár év múlva esetleg, és csak 6 százalékuk, hogy egy éven belül igen.

(via vs.hu)

Share This Story

Get our newsletter