Kap√°sb√≥l elindult a hisztiz√©s, hogy a rendŇĎrs√©g az orzorai buliz√≥k zaklat√°sa ut√°n a Sziget vend√©geit akarja fingatni azzal, hogy vas√°rnap zseb- √©s csomagkutat√°sokkal j√°r√≥, szovjet st√≠lus√ļ drogkeresŇĎ t√∂megrazzi√°t tartanak a fŇĎv√°rosban. Pedig a helyzet enn√©l sokkal rosszabb, √°ltal√°ban akarj√°k fenyegetni a buliz√≥kat.

√Čn p√°r √©vvel Orb√°n Viktor ut√°n voltam sorkatona. Mivel az itt szerzett √©lm√©nyeink hasonl√≥ak, egy ideje feltŇĪnt, hogy a minisztereln√∂k vil√°gl√°t√°s√°ban, hozz√°ll√°s√°ban, napi politikai gyakorlat√°ban, de m√©g a viccelŇĎd√©s√©ben is megh√∂kkentŇĎen hasonult a N√©phadsereg kik√©pzŇĎ ŇĎrmestereihez. Az ŇĎrmesterek kem√©nynek l√°tsz√≥ fick√≥k - val√≥j√°ban tekint√©lyelvŇĪ, korl√°tolt kispolg√°rok - voltak, akik felfele idomultak, lefel√© viszont az utols√≥ cseppig ki√©lvezt√©k a hatalmukat. Im√°dtak a rendrŇĎl, fegyelemrŇĎl √©s szab√°lyk√∂vet√©srŇĎl sz√≥nokolni, de a haverjaiknak √©s bes√ļg√≥iknak b√°rmit lehetett. Mik√∂zben a legkisebb kih√°g√°s√©rt rep√ľlt a dr√°k√≥i b√ľntet√©s, √©s folyamatos volt a rendp√°rti hablatyol√°s, ha ŇĎk maguk is kedveltek valamilyen kih√°g√°st, mondjuk a munkahelyi pi√°l√°st, akkor az m√©gis legaliz√°l√≥dott valahogy. Szerett√©k azt k√©pzelni, hogy mindenki az ŇĎ vicceiken nevet, ez√©rt nem fukarkodtak a leereszkedŇĎ csendŇĎrhumorral. Az √©ltette ŇĎket, ha f√©ltek tŇĎl√ľk. De a legjellemzŇĎbb m√©gis a jelszavuk, √©let√ľk mott√≥ja volt, amit v√©rm√©rs√©klettŇĎl f√ľggŇĎen napi 3-76-szor sziszegtek bele az arcunkba:

Nehogy már jól érezzék magukat!

√Čn ez ut√≥bbin√°l m√°r akkor sem tudtam elk√©pzelni ellenszenvesebb √©letfiloz√≥fi√°t. Val√≥s√°ggal g√∂rcsbe r√°ndultak, ha azt l√°tt√°k, ha valaki szarik r√°juk, √©s j√≥l elvan mag√°ban. Perverz √∂r√∂mmel √©lvezt√©k elrontani m√°sok mulats√°g√°t, ha ŇĎk maguk m√°r olyan frusztr√°lt, szerencs√©tlen alakok lettek. Orb√°n Viktor, aki velem egy√ľtt szenvedett ezektŇĎl a p√∂csfejŇĪektŇĎl, √©s annak idej√©n ŇĎ is ut√°lta ŇĎket, j√≥ ideje elindult az ŇĎrmesteresed√©s ir√°ny√°ba. A mostani rendŇĎri akci√≥ ennek a szellemnek a gy√ľm√∂lcse. Az ŇĎrmesterlelkŇĪek annyira kicsinyesek, hogy ha j√≥l megn√©zz√ľk, kiz√°r√≥lag pesti ker√ľletekben fognak razzi√°zni, hiszen Pest szem√©t hely, ahol nem annyira szeretik a korm√°nyt, mint k√©ne, k√∂zben viszont szarnak mindenbe √©s mulatoznak. Most majd j√≥l megkapj√°k. Egyetlen budai ker√ľletben sem lesz razzia, annak ellen√©re sem, hogy nyilv√°n fŇĎleg a Sziget t√°voz√≥ k√∂z√∂ns√©g√©t akarj√°k zaklatni, akiknek 90 sz√°zal√©ka a III., majd II. ker√ľleten kereszt√ľl fogja elhagyni az ismert drogtany√°t. De nem baj, mert a v√©g√©n √ļgyis √°tmennek Pestre, √©s ott klasszul meg lehet al√°zni ŇĎket √ļgy, hogy a t√∂bbi, mag√°t j√≥l √©rzŇĎ k√∂cs√∂g is l√°ssa.

Az ŇĎrmesterek alapvetŇĎen szerencs√©tlen alakok voltak, akik ugyan rengeteg kellemetlens√©get tudtak okozni az embernek, de √∂ntudatlanul is j√≥ c√©lt szolg√°ltak. Mindenkiben megerŇĎs√≠tett√©k a hatalom ut√°lat√°t √©s r√°vezettek minket arra, hogyan teremts√ľk meg a p√∂csfejŇĪektŇĎl f√ľggetlen mag√°nszf√©r√°nkat.