Nem a Szigetet, a pestieket és a bulizókat akarja büntetni a rendőrség

Illustration for article titled Nem a Szigetet, a pestieket és a bulizókat akarja büntetni a rendőrség

Kapásból elindult a hisztizés, hogy a rendőrség az orzorai bulizók zaklatása után a Sziget vendégeit akarja fingatni azzal, hogy vasárnap zseb- és csomagkutatásokkal járó, szovjet stílusú drogkereső tömegrazziát tartanak a fővárosban. Pedig a helyzet ennél sokkal rosszabb, általában akarják fenyegetni a bulizókat.

Advertisement

Én pár évvel Orbán Viktor után voltam sorkatona. Mivel az itt szerzett élményeink hasonlóak, egy ideje feltűnt, hogy a miniszterelnök világlátásában, hozzállásában, napi politikai gyakorlatában, de még a viccelődésében is meghökkentően hasonult a Néphadsereg kiképző őrmestereihez. Az őrmesterek keménynek látszó fickók - valójában tekintélyelvű, korlátolt kispolgárok - voltak, akik felfele idomultak, lefelé viszont az utolsó cseppig kiélvezték a hatalmukat. Imádtak a rendről, fegyelemről és szabálykövetésről szónokolni, de a haverjaiknak és besúgóiknak bármit lehetett. Miközben a legkisebb kihágásért repült a drákói büntetés, és folyamatos volt a rendpárti hablatyolás, ha ők maguk is kedveltek valamilyen kihágást, mondjuk a munkahelyi piálást, akkor az mégis legalizálódott valahogy. Szerették azt képzelni, hogy mindenki az ő vicceiken nevet, ezért nem fukarkodtak a leereszkedő csendőrhumorral. Az éltette őket, ha féltek tőlük. De a legjellemzőbb mégis a jelszavuk, életük mottója volt, amit vérmérséklettől függően napi 3-76-szor sziszegtek bele az arcunkba:

Nehogy már jól érezzék magukat!

Én ez utóbbinál már akkor sem tudtam elképzelni ellenszenvesebb életfilozófiát. Valósággal görcsbe rándultak, ha azt látták, ha valaki szarik rájuk, és jól elvan magában. Perverz örömmel élvezték elrontani mások mulatságát, ha ők maguk már olyan frusztrált, szerencsétlen alakok lettek. Orbán Viktor, aki velem együtt szenvedett ezektől a pöcsfejűektől, és annak idején ő is utálta őket, jó ideje elindult az őrmesteresedés irányába. A mostani rendőri akció ennek a szellemnek a gyümölcse. Az őrmesterlelkűek annyira kicsinyesek, hogy ha jól megnézzük, kizárólag pesti kerületekben fognak razziázni, hiszen Pest szemét hely, ahol nem annyira szeretik a kormányt, mint kéne, közben viszont szarnak mindenbe és mulatoznak. Most majd jól megkapják. Egyetlen budai kerületben sem lesz razzia, annak ellenére sem, hogy nyilván főleg a Sziget távozó közönségét akarják zaklatni, akiknek 90 százaléka a III., majd II. kerületen keresztül fogja elhagyni az ismert drogtanyát. De nem baj, mert a végén úgyis átmennek Pestre, és ott klasszul meg lehet alázni őket úgy, hogy a többi, magát jól érző köcsög is lássa.

Advertisement

Az őrmesterek alapvetően szerencsétlen alakok voltak, akik ugyan rengeteg kellemetlenséget tudtak okozni az embernek, de öntudatlanul is jó célt szolgáltak. Mindenkiben megerősítették a hatalom utálatát és rávezettek minket arra, hogyan teremtsük meg a pöcsfejűektől független magánszféránkat.

Share This Story

Get our newsletter