Jeffrey Goldberg cikke a Bloombergben azt felt√©telezi, hogy a nemr√©g Magyarorsz√°gra l√°togat√≥ John McCain csak az√©rt szervezett egy tal√°lkoz√≥t Orb√°n Viktorral, hogy az ut√°na k√∂vetkezŇĎ sajt√≥t√°j√©koztat√≥n j√≥l bemoshasson egyet egy riv√°lis szen√°tornak. √Čs a pofont ad√≥ bokszkesztyŇĪre a frissen kinevezett amerikai nagyk√∂vet, Colleen Bell nev√©t himezte.

Colleen BellrŇĎl k√©t dolgot kell tudni. Az egyik az, hogy a Gazdagok √©s sz√©pek c√≠mŇĪ szappanopera egyik producere, b√°r ebbe a munk√°ba ink√°bb beh√°zasodott f√©rje, Bradley Bell producer r√©v√©n. A m√°sik pedig az, hogy az √°tl√°that√≥s√°g jegy√©ben nyilv√°noss√°gra hozott adatok szerint nagyj√°b√≥l f√©lmilli√≥ doll√°rnyit kalapozott √∂ssze Obama kamp√°ny√°ra. Az Obama-adminisztr√°ci√≥ pedig √ļgy h√°l√°lta meg a bŇĎs√©ges seg√≠ts√©get, hogy kinevezt√©k nagyk√∂vetnek. Legal√°bbis a Bloomberg ezt a sz√°lat feszegeti a cikkben.

Colleen Bellt m√°r figyelj√ľk itt Magyarorsz√°gon egy ideje, de Amerik√°ban m√°r janu√°r v√©g√©n ismertebb lett a neve, amikor sz√©les mosollyal √©s √ľres, semmitmond√≥ szavakkal v√°laszolt egy alkalmass√°gi meghallgat√°son arra a k√©rd√©sre, hogy mik az Egyes√ľlt √Āllamok strat√©giai c√©ljai Magyarorsz√°ggal. A k√©rd√©st John McCain tette fel. A p√°lmaf√°t azonban nem ŇĎ vitte el, hanem George Tsunis sz√°llodatulajdonos √©s Norv√©gia √ļjdons√ľlt nagyk√∂vete, aki p√©ld√°ul azt sem tudta, hogy a c√©lorsz√°ga kir√°lys√°g.

Tsunisszal t√∂bbet foglalkozott a sajt√≥, de amikor McCain Budapestre √©rkezett, term√©szetesen felmer√ľlt Bell neve. A szen√°tor val√≥sz√≠nŇĪleg csak erre az alkalomra v√°rt, ugyanis a deleg√°ci√≥j√°ba ott volt Chris Murphy demokrata szen√°tor is, aki a nagyk√∂vetek alkalmass√°g√°√©rt felelŇĎs bizotts√°got vezette. McCain elmosolyodott, amikor egy √ļjs√°g√≠r√≥ BellrŇĎl k√©rdezte, √©s √∂r√∂mmel v√°laszolta azt, hogy nagyon szerencs√©sek vagyunk, ugyanis itt van vel√ľnk pont az az ember, aki sokkal t√∂bbet tud errŇĎl a t√©m√°r√≥l.

Advertisement

Murphy felment a p√≥diumra √©s azzal √©rvelt Belle mellett, hogy a k√©toldal√ļ kapcsolatoknak nagyon j√≥t fog tenni Colleen Bell √©rkez√©se, ŇĎ ugyanis t√∂bb nagyon fontos Egyes√ľlt √Āllamokbeli √ľgyben is r√©szt vett m√°r. T√©nyleg √≠gy fogalmazott. Murphy azt is hozz√°tette, hogy Bell m√°r volt Magyarorsz√°gon √©s Budapesten, √©s a v√©lem√©nye szerint erŇĎs nagyk√∂vet lesz. A Bloomberg √ļjs√°g√≠r√≥ja azzal viccelŇĎdik, hogy ezek a felt√©telek ugyan√ļgy √©rv√©nyesek Woody Allenre vagy az Olsen-ikrekre is.

A janu√°r 31-i l√°togat√°s tud√≥s√≠t√°saiban az MTI meg sem eml√≠tette, hogy sz√≥ba ker√ľlt a nagyk√∂vet.

Advertisement

A Politico nevŇĪ amerikai oldal p√°r napja olyan c√≠mmel jelentetett meg egy cikket a tervezett nagyk√∂vetekrŇĎl, hogy Mi√©rt k√ľld Amerika annyi buta, felk√©sz√ľletlen szerencs√©tlent a tengerent√ļlra? ErrŇĎl nem is mondok semmit.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor