This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nem a magyarok miatt jött John McCain Budapestre

Illustration for article titled Nem a magyarok miatt jött John McCain Budapestre

Jeffrey Goldberg cikke a Bloombergben azt feltételezi, hogy a nemrég Magyarországra látogató John McCain csak azért szervezett egy találkozót Orbán Viktorral, hogy az utána következő sajtótájékoztatón jól bemoshasson egyet egy rivális szenátornak. És a pofont adó bokszkesztyűre a frissen kinevezett amerikai nagykövet, Colleen Bell nevét himezte.

Advertisement

Colleen Bellről két dolgot kell tudni. Az egyik az, hogy a Gazdagok és szépek című szappanopera egyik producere, bár ebbe a munkába inkább beházasodott férje, Bradley Bell producer révén. A másik pedig az, hogy az átláthatóság jegyében nyilvánosságra hozott adatok szerint nagyjából félmillió dollárnyit kalapozott össze Obama kampányára. Az Obama-adminisztráció pedig úgy hálálta meg a bőséges segítséget, hogy kinevezték nagykövetnek. Legalábbis a Bloomberg ezt a szálat feszegeti a cikkben.

Colleen Bellt már figyeljük itt Magyarországon egy ideje, de Amerikában már január végén ismertebb lett a neve, amikor széles mosollyal és üres, semmitmondó szavakkal válaszolt egy alkalmassági meghallgatáson arra a kérdésre, hogy mik az Egyesült Államok stratégiai céljai Magyarországgal. A kérdést John McCain tette fel. A pálmafát azonban nem ő vitte el, hanem George Tsunis szállodatulajdonos és Norvégia újdonsült nagykövete, aki például azt sem tudta, hogy a célországa királyság.

Advertisement

Tsunisszal többet foglalkozott a sajtó, de amikor McCain Budapestre érkezett, természetesen felmerült Bell neve. A szenátor valószínűleg csak erre az alkalomra várt, ugyanis a delegációjába ott volt Chris Murphy demokrata szenátor is, aki a nagykövetek alkalmasságáért felelős bizottságot vezette. McCain elmosolyodott, amikor egy újságíró Bellről kérdezte, és örömmel válaszolta azt, hogy nagyon szerencsések vagyunk, ugyanis itt van velünk pont az az ember, aki sokkal többet tud erről a témáról.

Murphy felment a pódiumra és azzal érvelt Belle mellett, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak nagyon jót fog tenni Colleen Bell érkezése, ő ugyanis több nagyon fontos Egyesült Államokbeli ügyben is részt vett már. Tényleg így fogalmazott. Murphy azt is hozzátette, hogy Bell már volt Magyarországon és Budapesten, és a véleménye szerint erős nagykövet lesz. A Bloomberg újságírója azzal viccelődik, hogy ezek a feltételek ugyanúgy érvényesek Woody Allenre vagy az Olsen-ikrekre is.

Advertisement

A január 31-i látogatás tudósításaiban az MTI meg sem említette, hogy szóba került a nagykövet.

A Politico nevű amerikai oldal pár napja olyan címmel jelentetett meg egy cikket a tervezett nagykövetekről, hogy Miért küld Amerika annyi buta, felkészületlen szerencsétlent a tengerentúlra? Erről nem is mondok semmit.

Advertisement

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Share This Story

Get our newsletter