This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nem a kerítésépítés a megfelelő válasz a menekültek megjelenésére

Illustration for article titled Nem a kerítésépítés a megfelelő válasz a menekültek megjelenésére

A világon még soha nem volt ilyen sok menekült, mint most – mondta a Cinknek Montserrat Feixas Vihé. Az ENSZ menekültügyi szervezetének közép-európai régiós képviselője eredetileg azért állt magyar újságírók elé, hogy az UNHCR jelentését ismertesse. De másról is kérdeztük.

Advertisement

– Mit szólnak ahhoz, hogy a magyar kormány kerítéssel zárja le a szerb határt?

– Úgy gondoljuk, nem a kerítésépítés a megfelelő válasz a menekültek megjelenésére. A világon még soha nem volt ilyen sok menekült, mint most. A tavalyi év végén 60 millióan voltak olyanok világszerte, akiknek menekülniük kellett az országból, ahol addig éltek. Naponta 45 ezer ember kér menedéket idegen országban, és ebben a helyzetben egyetlen európai uniós tagállam nem zárkózhat be teljesen. Hatvan évvel ezelőtt rengetegen menekültek el Magyarországról is, és nem zárták le a határokat előttük, úgyhogy ez a helyzet már csak ezért is szomorú.

Advertisement

– Mik lesznek a határlezárás következményei?

– Ezt egyelőre senki sem tudja, csak azt, hogy most újabb akadály került a menedéket kérő emberek elé. Ők nemritkán több ezer kilométert utaznak, borzasztó körülmények között, és gyakran háborús helyzetből menekülnek, ráadásul a tömeg fele gyerek.

Advertisement

– Egyetért azzal, hogy a magyar kormány szerint Szerbia biztonságos ország, ahová a magyar hatóságok visszafordíthatják a menekülteket?

– Nem. Szerbia nem tudja biztosítani a menekültellátáshoz szükséges alapfeltételeket.

Advertisement

– A kormány szerint ha a szerb határ helyett Horvátországon vagy Románián keresztül jönnének a menekültek, őket vissza lehet ezekbe az országokba toloncolni, mivel uniós tagállamok.

– A kormányoknak nem azt kellene figyelniük, hogyan szabadulhatnának meg minél egyszerűbben a menekültektől, hanem a rászorulóknak kellene segíteniük.

Advertisement

– Mit kéne tennie Magyarországnak ebben a helyzetben?

– Tudjuk, hogy már több mint 55 ezer ember kért menekültstátust Magyarországon, de nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy ezek csaknem fele Koszovóból érkezett, akik túlnyomó többsége nem maradt itt. A többiek Afganisztánból, Szíriából, Irakból jönnek, olyan országokból, ahol tényleg háborús veszély van. Érdemes lenne tehát a számokat ezt is figyelembe véve kezelni. A tavalyi év végén összesen háromezer menekült élt ténylegesen Magyarországon, ez nem óriási szám. Akik Magyarországra jönnek, azok nagy része továbbmegy, tehát jelenleg a helyzet szerintünk kezelhető. Természetesen ehhez Magyarországnak is segítségre van szüksége, és az Európai Unió kötelessége, hogy ebben támogatást nyújtson.

Advertisement

Fotó: © UNHCR/Hajdú D. András

Share This Story

Get our newsletter