A Cink megtalálta a Nemzeti Dohányboltok típustervének dizájnerét. A Monochrome tulajdonosa, Karajz Zsolt az, aki az egyik legmenőbb magyar bolttervező. De egyáltalán nem fideszes! Mi történhetett?

A legdurvább történet, amióta a Cink létezik: az eddig megszerzett adatok, illetve személyes beszélgetések alapján úgy tűnik, hogy tényleg nem egy csókos tervezhette meg a trafikokat. Rendesen felzúdult a dizájnerszakma, amikor napvilágra kerültek a botrányosan kiosztott dohányboltok látványtervei, hiszen az állami dohánykereskedő cég úgy adta oda a munkát valakinek pályáztatás nélkül, hogy még a nevét sem volt hajlandó elárulni. A Cinknek egy szakmabeli írt levelet arról, hogy konkrét stlluselemek alapján rájött, a Monochrome csinálhatta a munkát. Mire személyesen megkerestem volna Karajz Zsoltot, más forrás már megerőstette, hogy tutira az ő irodája végezte a munkát. A dizájner azonban semmit sem volt hajlandó nyilatkozni a Cinknek a témáról.

Annyira nem, hogy abból egyértelműnek tűnt, szerződés kötelezi a hallgatásra.

A Monochrome a legkevésbé sem az ilyen ügyekben megszokott ismeretlen, gyanús kis cég vagy nyilvánvaló kifizetőhely. Ellenkezőleg, az egyik legtapasztaltabb magyar üzlet-, bolthelyiség- és tévéstúdiótervező irodáról van szó. Ők tervezték sok más mellett a Telenor új arculatát és 250 boltból álló hálózatát, a Sony közép-európai üzleteteit, a UPC ügyfélszolgálati irodáit, a TV2 Mokkájának és Aktívjának, stúdióját, és a Való világ díszleteit.

Advertisement

Karajzról azt hallottam, hogy egyáltalán nem brancsbéli fideszes. A Facebokja publikus részébe mindenesetre többek között ezt posztolta ki:

És lájkolta a hevesen Orbán-kritkus Véleményvezér blogot is.

A megrendelő Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-hez közelálló forrástól úgy tudjuk, hogy a Monochrome nem egészen 3 hét alatt végzett a feladattal. Ja, és ha valakinek elsikkadt volna a sztori közben: a leendő trafikoknak nem kötelező egyformán kinézniük, csak a Nemzeti Dohánybolt felirat és a 75 centis átmérőjű 18-as karika a kötelező. A Monochrome-féle tpusterv csak ajánlás azoknak, akiknek nincs jobb saját ötletük.

Advertisement

Ha az NDN feloldja a teljesen értelmetlen korlátozást, és Karajz beszélhet, azonnal meginterjúvoljuk. Őrült izgalmas lenne, he kiderülne, hogy tényleg azért fordult valakihez a kormány, mert az volt a híre, hogy ért valamihez, és képes gyorsan megcsinálni.