Húzósak az ingatlanárak a világ egyik legszegényebb országában. Hűvösvölgy aprópénz ahhoz képest, amit Dél-Szudánban el lehet tapsolni telekre és lakbérre. A képen látható 1400 m2 gazos föld például 85 millió forint!

A közép-afrikai országban tavaly terepmunkát végzett Markó Ferenc szemlézett mikroblogján a helyi ingatlanpiacról, itt van néhány bomba üzlet:

  • 1200 nĂ©gyzetmĂ©teres telek a reptĂ©ri Ăşton: 748.000$
  • 500 nĂ©gyzetmĂ©teres telek a kĂĽlvárosban: 500.000$
  • Egy szobás lakás, vĂ©dett, 24 Ăłrás áramszolgáltatás: 2000$ havonta, 12 havi kauciĂł
  • 16 szobás vendĂ©gház, saját generátorral: 18.000$ havonta, 12 havi kauciĂł (csak hogy tudd, mire költi a pĂ©nzed a segĂ©lyszervezet)

Advertisement

Felmerülhet a kérdés, hogy egy hat magyarországnyi területű, néhány millió ember által lakott, működő állammal és infrastruktúrával lényegében nem rendelkező országban mi kerül ennyibe egy kertecskényi vörös földben. Két oka van a második kerületet is elhavannatelepesítő áraknak:

  • Mindent, de mindent be kell vinni az országba; vagy hosszĂş Ăşton teherautĂłval, vagy rövid Ăşton, mĂ©regdrágán, repĂĽlĹ‘vel
  • Ami ennĂ©l sokkal fontosabb: bármikor kitörhet egy háborĂş, ahogy pĂ©ldául december közepĂ©n ki is tört, Ă©peszű ĂĽzletember nem fektet az országban olyasmibe, ami pár hĂłnapnál hosszabb idĹ‘ alatt tĂ©rĂĽl meg

Ha eleged van az olcsó Budapestből, a Pross Properties-en kereshetsz magadnak méregdrága dzsubai kecót. Figyelj rá, hogy legyen generátor, mert nincs vezetékes áram!