This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nem a devizahitel a kemény, hanem a dél-szudáni ingatlanpiac

Illustration for article titled Nem a devizahitel a kemény, hanem a dél-szudáni ingatlanpiac

Húzósak az ingatlanárak a világ egyik legszegényebb országában. Hűvösvölgy aprópénz ahhoz képest, amit Dél-Szudánban el lehet tapsolni telekre és lakbérre. A képen látható 1400 m2 gazos föld például 85 millió forint!

Advertisement

A közép-afrikai országban tavaly terepmunkát végzett Markó Ferenc szemlézett mikroblogján a helyi ingatlanpiacról, itt van néhány bomba üzlet:

  • 1200 négyzetméteres telek a reptéri úton: 748.000$
  • 500 négyzetméteres telek a külvárosban: 500.000$
  • Egy szobás lakás, védett, 24 órás áramszolgáltatás: 2000$ havonta, 12 havi kaució
  • 16 szobás vendégház, saját generátorral: 18.000$ havonta, 12 havi kaució (csak hogy tudd, mire költi a pénzed a segélyszervezet)
Advertisement

Felmerülhet a kérdés, hogy egy hat magyarországnyi területű, néhány millió ember által lakott, működő állammal és infrastruktúrával lényegében nem rendelkező országban mi kerül ennyibe egy kertecskényi vörös földben. Két oka van a második kerületet is elhavannatelepesítő áraknak:

  • Mindent, de mindent be kell vinni az országba; vagy hosszú úton teherautóval, vagy rövid úton, méregdrágán, repülővel
  • Ami ennél sokkal fontosabb: bármikor kitörhet egy háború, ahogy például december közepén ki is tört, épeszű üzletember nem fektet az országban olyasmibe, ami pár hónapnál hosszabb idő alatt térül meg
Advertisement

Ha eleged van az olcsó Budapestből, a Pross Properties-en kereshetsz magadnak méregdrága dzsubai kecót. Figyelj rá, hogy legyen generátor, mert nincs vezetékes áram!

Share This Story

Get our newsletter