Neked melyik Omar Sharif-film ugrik be elsőként?

Illustration for article titled Neked melyik Omar Sharif-film ugrik be elsőként?

A ma 83 éves korában elhunyt színész sok híres filmben játszott az Arábiai Lawrence-től a Doktor Zsivagóig, de nekünk egy másik volt az, ami egyből eszünkbe jutott.

Advertisement

Az egyiptomi színész egy kairói kórházban halt meg szívinfarktusban, a hírt az ügynöke közölte a sajtóval. Az alexandriai keresztény családból származó Sharif később felesége, Faten Hamama filmszínésznő kedvéért áttért az iszlám hitre, és az ötvenes évek végétől nemcsak a hazájában, de világszerte népszerű filmsztár lett.

A hatvanas években aratta a legnagyobb sikereit, a bevezetőben is említett két filmen kívül a Funny Girl is akkor készült, vagy a Mackenna aranya. Európában is sokat foglalkoztatták, és akkor készült A betörés (Le casse) című francia film, amelyben Sharif partnere Jean-Paul Belmondo volt.

Advertisement

Ebben Sharif egy korrupt görög (!) rendőrfőnököt alakít, és ebben van a filmtörténet egyik legkiválóbb autós üldözéses jelenete is, Athén utcáin. Amire azonban a mi generációnk valamiért a legjobban emlékszik, az a film végkifejlete (aki nem látta, és szeretné, az innentől ne is olvassa tovább!).

Ebben Sharif egy búzasilóban leli a halálát, és a jelenet olyannyira beleégett Szily és az én retinámba is, hogy egymástól függetlenül ez az első, ami eszünkbe jut Sharifról. A filmet korábban hiába kerestem, de azóta valaki feltöltötte franciául a YouTube-ra az egészet, úgyhogy te is felidézheted gyerekkorod borzongatós jelenetét.

Advertisement

Fotó: AP Images

Share This Story

Get our newsletter