Iszony√ļ temp√≥ban fogy a tr√≥pusi esŇĎerdŇĎ Szum√°tra sziget√©n, ahol tavaly m√°r h√ļszezer n√©gyzetkilom√©ternyi dzsungelt irtottak ki. Egy ma megjelent tanulm√°nyban soha nem l√°tott pontoss√°ggal l√°tszik az elk√©pesztŇĎ m√©rt√©kŇĪ glob√°lis erdŇĎirt√°s.

A Marylandi Egyetem kutat√≥inak 650 ezer mŇĪholdas felv√©tel elemz√©s√©bŇĎl sz√ľletett dolgozata ma jelent meg a Science foly√≥iratban. Harmincm√©teres ‚Äď azaz ‚Öõ focip√°ly√°nyi ‚Äď pontoss√°ggal mutatj√°k be a F√∂ld erdŇĎvel bor√≠tott ter√ľlet√©nek v√°ltoz√°s√°t 2000 √©s 2012 k√∂z√∂tt. Ebben az idŇĎszakban 2,3 milli√≥ n√©gyzetkilom√©ter erdŇĎ tŇĪnt el bolyg√≥nkr√≥l √©s 800 ezer n√©gyzetkilom√©ternyi sz√ľletett: a nett√≥ vesztes√©g Magyarorsz√°g ter√ľlet√©nek 15-sz√∂r√∂se.

Az erdŇĎirt√°sban sok√°ig √©lenj√°r√≥ Braz√≠li√°ban ma m√°r nem olyan s√ļlyos a helyzet: a 2004-ben m√©g √©vi 40 ezer n√©gyzetkilom√©ternyi ‚Äď egy eg√©sz dun√°nt√ļlnyi! ‚Äď puszt√≠t√°s m√°ra 25 ezer n√©gyzetkilom√©terre m√©rs√©klŇĎd√∂tt. De Braz√≠lia hely√©t √°tvette Indon√©zia, Malajzia, Paraguay, Bol√≠via, Zambia √©s Angola; csak Indon√©zi√°ban 20 ezer n√©gyzetkilom√©ter erdŇĎt semmis√≠tettek meg tavaly.