This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

40 budapestnyi erdő tűnik el Indonéziában minden évben

Iszonyú tempóban fogy a trópusi esőerdő Szumátra szigetén, ahol tavaly már húszezer négyzetkilométernyi dzsungelt irtottak ki. Egy ma megjelent tanulmányban soha nem látott pontossággal látszik az elképesztő mértékű globális erdőirtás.

Advertisement

A Marylandi Egyetem kutatóinak 650 ezer műholdas felvétel elemzéséből született dolgozata ma jelent meg a Science folyóiratban. Harmincméteres – azaz ⅛ focipályányi – pontossággal mutatják be a Föld erdővel borított területének változását 2000 és 2012 között. Ebben az időszakban 2,3 millió négyzetkilométer erdő tűnt el bolygónkról és 800 ezer négyzetkilométernyi született: a nettó veszteség Magyarország területének 15-szöröse.

Az erdőirtásban sokáig élenjáró Brazíliában ma már nem olyan súlyos a helyzet: a 2004-ben még évi 40 ezer négyzetkilométernyi – egy egész dunántúlnyi! – pusztítás mára 25 ezer négyzetkilométerre mérséklődött. De Brazília helyét átvette Indonézia, Malajzia, Paraguay, Bolívia, Zambia és Angola; csak Indonéziában 20 ezer négyzetkilométer erdőt semmisítettek meg tavaly.

Share This Story

Get our newsletter