Illustration for article titled Negyedmilliárd eurós hangulatjavító csomagot jelentett be Robert Fico

Hangulatjavítónak szánt gazdasági és szociális intézkedéscsomagot jelentett be a szlovák kormányfő. Fico a Smer-SD rendkívüli közgyűlésén hirdette ki 15 pontját, amit azzal indokolt, hogy "az embereknek több év nélkülözés után többre van szükségük a kormánytól."

Advertisement

Ez aztán a kimaxolt rezsicsökkentés, csak be ne támadja Brüsszel! A csomag többek között tartalmazza a minimálbér jelentős emelését, nyugdíjminimum bevezetését, az ún. karácsonyi nyugdíj emelését, a lakossági gáz árának csökkentését és az alacsony bérűek járulékainak csökkentését. A pontok között megjelenik a bölcsődei és óvodai kapacitások bővítése és a kutatást, fejlesztést célzó beruházások adókedvezményeinek bevezetése.

A kormány emellett 35-40%-os utazási kedvezményt vezetne be a munka céljából ingázók számára és ingyenessé tenné azt a nyugdíjasoknak és diákoknak 2015 januárjától.

Advertisement

Peter Kazimír pénzügyminiszter elmondta, hogy az intézkedések nem lesznek befolyással a 3% alatti államháztartási deficitre és az adósságállományra sem. A 250 millió eurót az adóelkerülések elleni harcban próbálják majd előteremteni.

Kazimír tavaly hirdtetett harcot az adóelkerülések ellen, ez az áfabevételek növekedésével azóta többszáz millió euró töbletbevételt hozott a kormánynak. Szlovák elemzők szerint az intézkedéscsomag a Smer utóbbi hónapokban csökkenő népszerűségi mutatóin hivatott javítani.

Advertisement

via MTI, kép: Getty/Carsten Koall

Share This Story

Get our newsletter