Illustration for article titled Ne kelljen már nekem könyörögni, hogy belerakjak egy cikket

Előkerült egy a frissnél kissé idősebb hangfelvétel az Indexen, amelyen Velez Árpád MSZP-pártigazgató beszél egyebek közt arról, hogy ki kéne fizetni az embereiket, hogy médiabirodalomra lenne szüksége a pártnak, és hogy igazi baloldali politikát kell folytatni.

Advertisement

A kilencperces hanganyag új őszödi beszédnek kevés lesz, nem is súlyos annyira, továbbá elég sokat vesztett aktualitásából. Egyrészt, mert azóta megvalósult a széles baloldali összefogás, másrészt, mert a széles összefogás támogatottsága a legfrissebb mérések szerint szerényebb, mint akkor a szocialistáké.

Velez kritikus az MSZP és társai 2010 előtti kormányzásával, ami szerinte liberálbal volt, nem lehetett túlzott baloldalisággal vádolni, és nem is fizették ki rendesen az embereiket. Úgyhogy Orbán Viktort nemcsak azért kell legyőzni, mert le kell győzni, hanem azért is, hogy pótolják, amit ez ügyben korábban elmulasztottak.

Ha van nekünk egy idős nénink, és azt kéri, hogy találjunk az unokájának munkát, kutya kötelességünk. Nem öltönyt, szép cipőt kell venni, anyunak nyaralást és fukszot, hanem az embereinket elrendezni.

Advertisement

Mondja Velez azt is, hogy Bajnai Gordonnal nehéz lesz baloldalinak lenni, erre Szanyi Tibor pártfenegyerek később egy sajtótájékoztatón azt reagálta, nem fog sikerülni éket verni az ötpárti összefogás szereplői közé, és a pártigazgató is éppen azon dolgozik kellő intenzitással, hogy az összefogás sikeres legyen.

Még két érdekes rész van a hanganyagban, össze is függenek egymással. Velez szerint az MSZP-nek nincs médiája, és nem is lesz, a bázisuk ráadásul nem haszálja az internetet, a nyomtatott lapokat egyre kevésbé olvassa, vagyis el kell menni az emberekhez személyesen, házról házra járni, rendezvényeket tartani, és meg kell győzni őket mindarról, amiről meg kell győzni őket. Másrészt a választási siker után saját médiabirodalmat kell építeni,

nem politikailag irányítani, nem cenzúrával, de ne kelljen nekem könyörögni, hogy belerakjak egy cikket, egészséges, normálisan működő rendszert kell felépíteni.

Advertisement

Ez egyébként izgalmas szerintem. Nem is az, hogy ki hogyan gondolkodik a médiáról (mindkét oldal egyformán ugyanúgy), hanem hogy mennyire megváltozott minden egy-másfél évtized alatt. El tudjátok képzelni, hogy volt olyan, amikor a Fidesznek lényegében semmije sem volt a Napi Magyarországon kívül?

Hogy szalad az idő!

Share This Story

Get our newsletter