Nem, nem t√°madtak meg senkit, csak legal√°bb olyan szigor√ļan n√©znek ki, mint a Slipknot tagjai. Tudj√°tok, az az a varacskol√≥s zenekar, amiben mindenkin h√ľlye maszk van.

M√©g j√ļnius elej√©n sz√ľlettek a FŇĎv√°rosi √Āllatkertben tarvarj√ļfi√≥k√°k, csak olyan picik voltak, hogy alig lehetett ŇĎket √©szrevenni. A tarvarj√ļk am√ļgy sem √ļgy n√©znek ki, mint az igazi parti√°llatok, sz√ľrk√©k, feket√©k, √©s hatalmasra nŇĎtt bundesliga-tollazatuk van a fej√ľk h√°tulj√°n. Ahogy a nev√ľk is mutatja, a fej√ľk b√ļbja teljesen kopasz. Egy√©bk√©nt semmi k√∂ze nincsen a tarvarj√ļnak a varj√ļhoz, valami szem√©t rasszista ornitol√≥gus nevezhette √≠gy a fekete tollazatuk miatt, igaz√°b√≥l az ibiszekhez sokkal k√∂zelebb √°llnak rokons√°gban.

Egy kis háttér a madarakról:

A tarvarj√ļ egykor Eur√≥p√°ban, √≠gy az Alpok ment√©n √©s m√°s hegyvid√©ki ter√ľleteken, sŇĎt ‚Äď Herman Ott√≥ v√©lem√©nye szerint ‚Äď a t√∂rt√©nelmi Magyarorsz√°g egyes vid√©kein is ŇĎshonos volt. A neves renesz√°nsz term√©szettud√≥s, Konrad Gesner h√≠res √°llattani munk√°j√°ban is szerepelt ez az √°llatfaj. A 16. √©s a 17. sz√°zadban viszont fokozatosan kipusztult Eur√≥p√°b√≥l, ez√©rt a term√©szettud√≥sok egy idŇĎben azt gondolt√°k, hogy Gesner k√∂nyv√©ben ez a mad√°r kital√°lt √°llatfajk√©nt kapott helyet. K√©sŇĎbb azt√°n a zool√≥gusok √ļjra felfedezt√©k a tarvarjakat, de ekkor m√°r csak √Čszaknyugat-Afrik√°ban √©s Kis-√Āzsi√°ban, illetve a K√∂zel-Keleten fordultak elŇĎ. Az√≥ta a vadon √©lŇĎ √°llom√°ny nagys√°ga tov√°bb cs√∂kkent, √≠gy jelenleg csak mintegy √∂tsz√°z tarvarj√ļ √©l vadon. A Nemzetk√∂zi Term√©szetv√©delmi Uni√≥ (IUCN) kritikusan vesz√©lyeztetett √°llatfajk√©nt tartja sz√°mon a tarvarjakat.

Advertisement

Fotó: Bagosi Zoltán