This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ne dugd meg a Balatoni Világost, mert túl szűk a szája!

Illustration for article titled Ne dugd meg a Balatoni Világost, mert túl szűk a szája!

13 különböző fajta sör 85-től 140 forintig. Minimális alkohol, maximális szórakozás. Öncsonkító lendülettel leteszteltük a gagyisörök legjavát. Óriási teszt azoknak, akik saját maguk nem mernék végigkóstolni.

Advertisement

Hogy miért?

1.) Meleg van. 2.) Kevés a pénz. 3.) Lehet, hogy nemsokára még kevesebb lesz. 4.) Az irodánkban valós számarányukhoz képest felülreprezentáltak a borbuziknál is tréfásabb sörköcsögök.

Advertisement

Rengeteg gagyisör van, így először csak a 100 forintnál olcsóbbakat akartuk kipróbálni, de kiderült, ennyire azért kevés sör gagyi, így végül 140-nél húztuk meg a határt. Nem köpködni készültünk, ellenkezőleg. Az irodai kézművessör-mániások miatt inkább pozitív elfogultsággal vágtunk bele a dologba, mert ha a Dreher, Heineken és az összes többi bevett márka tényleg "kukoricagrízes ipari szar", hátha akad egészen iható a bevallottan ipari és bevallottan szar kategóriában. Hát abszolúte akad, bár azt a dolgot én eddig nem sörnek neveztem volna.

A gagyisör-piacról általánossságban az derült ki, hogy olyan, mint az igazán tahó punkzene. Ránézésre azt hiszed, trú lepattant arcok zúznak, aztán a közelebbi vizsgálat után a háromnegyedük művészeti főiskolásnak bizonyul. A letesztelt olcsósörök több, mint kétharmadát vagy menő márkákkal bíró nagy nemzetközi sörgyár főzte vagy nagy nemzetközi hipermarketlánc megbízásából gyártották. A három, tényleg 100 forint alatti versenyző mindegyike ilyen volt. Bár ebben a kategóriában hatalmas divat eltitkolni a gyártás helyét, annyi kiderült, hogy Lengyelország európai bogárpáncélszörp-nagyhatalommá vált.

Advertisement

A módszertanról annyit, hogy a dobozokat alufóliába tekertem, aztán, hogy igazán dupla és igazán vak legyen a teszt, valaki más számozta meg őket. Közvetlenül felbontás után kóstoltunk, a söröket nullától tíz pontig osztályoztuk, és a spontán tiltakozó böfögés elmúltával írásbeli értékelést is adtunk róluk. Mindjárt jönnek egyenként, összefoglalónak elárulom, hogy a gagyisörök az energiaitalokhoz hasonlóan meghökkentően egyformák. Én arra tippelek, hogy a költséghatékonyság miatt a legolcsóbb, a söriparban legelterjedtebb bogár- és dögízű vegyszereket is ki kellett hagyni, így igazából nincs mi hánytasson. Az eredmény: citrompótlós szóda, kesernyés böffentéssel.

Lauvenburg, alk.: 4%, nincs gyártási hely

Enyhén fémes, savanykás íz, további aromamolekulák nélkül, mintha beleittunk volna egy pléhhordóba vagy a mosógép dobjába. Petinek az inárcsi kulcsosház csapvizét idézte fel. Kevesebb benne a buborék, mint arctetkós a KDNP-ben. És az a kevés hamarabb száll el, mint a buzi pilóta a kereszténydemokrata kongresszusról. A legvégén, a hátttérben homeopátiás mennyiségű dög érezhető, de ha ez nem lenne, energiaitalnak is hihetnénk. Összességében nem kellemetlen, csak talányos.

Advertisement

3,2/10


Beer, alk.: 3%, nincs gyártási hely, Lidl

A névverseny vitathatalan győztese. Semmi cicó, semmi felesleges márkanév, a költséghatékony Lidl-törzsvásárló Beert iszik és kész. "Olyan szaga van, mint egy SZTK-nak télen" - jött ki az érzékeny novellista Klág riporterből. Abban konszenzus volt, hogy ízre fémes, persze csak a kötelező citrompótló után. Az alig buborékos, fémes-savankás-kesernyés folyadék Dávidban azt az érzést keltette, mintha fémhulladékot hányt volna. Eddig nem is tudtam, hogy volt ilyen punk korszaka is!

Advertisement

2,7/10


Bergkönig alk.: 3%, Lengyelország

Szinte teljesen íztelen, ugyanakkor az eddigiek közül messze ez a legszénsavasabb, igazi szódasör. Ennek a kóstolása közben merült föl először, hogy meg kéne próbálni fröccsöt csinálni, szóda helyett gagyisörrel, söccs néven. Keserűbb az átlagnál, de van, aki direkte ezt szereti.

Advertisement

3,2/10


Wernesgrüner, alk.: 4,9%, Németország, 529 forint

Itt jött a nagy trükk, a tesztelők tesztelése végett a gagyik között elrejtettem egy kifejezetten drága sört, a kisboltban 529-ért adott import Wernesgrünert. "Bánatos emberek egy nedves levelekkel borított őszi kertben kábelt égetnek" - jegyeztem föl az első korty után. Mindenki a keserűséggel küzdött, Klágnak slejmezni támadt kedve, a kiborulás általános volt.

Advertisement

3/10


Rocky Cellar, alk.: 4%, Dreher Sörgyárak

A gagyik kivagyija, akit olyan feliratokkal futtatnak, hogy "a legfinomabb alapanyagok felhasználásával". Z. Dávid tökéletesen foglalta össze "Ennél habosabbat vizelek. Jó fajta víz, sörös utóízzel". K. Dávid leírta az álsör és exsör szavakat. Teljes joggal. Máté a "nulla hatáson" háborgott, eszerint pálinkatesztre képzelte magát. Ha volt is benne íz vagy buborék, az hamarabb előpárolgott, mint Zagyva György Gyula a hereszépségversenyről. Aki nem akarja felizgatni magát, válassza ezt!

Advertisement

4,2/10


Greifen alk.: 3% Borsodi Sörgyár, Aldi

Ez volt az egyik 100 forintnál is olcsóbb versenyző. Én nem sörként, hanem modern művészeti alkotásként értelmeztem. Citrompótlós víz ez némi buborékkal, ami egy egész kevés tutti-frutti-aroma hozzáadásával energiaitalként is iható lenne. Sőt, anélkül is. Ez attól sör, hogy annak iszod. Peti és K. Dávid is a totális ízteleségét emelték ki, az eddigre fura módon benyomó Z. Dávid pedig spiccesnagybácsi-irányba ment el." Valahol ez is kézműves. Olyan, amiben a kézműves kezet mos."

Advertisement

3,6/10


Arany Fácán, alk.: 4%, Heineken Hungária

Ügyes dolog ez az aranyfácánozás, mert a Zlaty Bazant ismerői azt hihetik, ez a híres szlovák sör magyar fordítása, pedig nem is. Ez bizony áztatott karton- vagy hullámpapír doboz leve. Ezekben a papírfélékben elég sok édeskés ragasztóanyag van, így a ZB íze is enyhén édeskés, semleges. Nagy előnye, hogy nincs benne semmi felzaklató vagy undorító. Ha a kisgyerekek annyira szeretik rágni a hullámpapírt, miért ne tehetnék ezt meg a felnőttek is?

Advertisement

3,4/10


Karpackie Plis, alk.: 4%, Lengyelország

Majdnem a szokásos cukros-citrompótlós keverék, de a végén feltűnik benne egy csipetnyi sár. Ez sem menti azonban meg a jellegtelenségtől.

Advertisement

3/10


Bergkönig Märzen, alk.: 5,2 %

A nyitókorty első fele olyan, mint egy nyelves-nyálas csók egy nutriával, csak a bergköniges boboz nem harapja le a nyelvünket nagy, véső alakú narancssárga fogaival. Érdekes párhuzam, hogy K. Dávid ezt az ízt szokta érezni a szájában, amikor szombat hajnali négykor hazatámolyog. Vagyis vagy nutriaízű a szája, vagy egy nutriával tart fenn titkos viszonyt. Az első korty után valami megtámadja a hangképző szerveket, és az ember hülye hangokat ad ki magából. Peti tornateremízt érzett, és utoljára ő járt közülünk iskolába. Máté büdös műanyaglének nevezte, de ő egy bevallott kézművessör-buzi. K. Dávid hörögve böffentett, mire előjött neki a cseresznyeíz, pedig tavaly evett utoljára cseresznyét. A fura ízkavalkádban csak Peti, a Bergkönig rendszeres fogyasztója ismerte fel, hogy ez a teszt legerősebb söre.

Advertisement

2/10


Riesenbrau, 4%, Borsodi Sörgyár

Az ismerkedés fázisában irtózatos csikkíz támad, mint mikor az ember rossz pohárba kortyol a buliban. Peti erős, karakteres pofonnak tartotta, lehet, hogy kiskorában nyeles hamutartóval ütötték a szülei? Z. Dávid már-már arra gyanakodott, hogy mosogatószer maradt a bögréjében. Mivel én hoztam a bögrét, és még sosem használtam mosogatószert, ez képtelenség szerencsére.

Advertisement

2/10


Adambrau 4%, Heineken Hungária

Most Máté vált költővé. Oké, kicsit botladozó nyelvű költővé: "Áradó folyók örvényeinek a felszínén forog ilyen hab". Pedig az Adambrau a teszt nagy íztelenjeinek táborába tartozik. Tök semleges, ha finoman kortyolgatjuk, ami valós élethelyzetben ezzel a sörrel nem történhet meg, egész halványan olyan, mintha megmostak volna benne egy kutyát. Kicsit, maximum jagd terrier méretűt.

Advertisement

3,6/10


Karlskrone Alkoholfrei, Ausztria

Egymástól függetlenül én "kurva intenzív barátfüleszagot" sikoltottam, Peti pedig "aszaltszilvás sültszagot" érzett, míg K. Dávid, aki kevésbé kifinomult, "penészes, undorító, mocsadék szagot" emlegetett. Tényleg sokkoló volt. "Ez nem sör" - írta le Z. Dávid és nem is sejtette, mennyire igaza volt. Ez ugyanis alkoholmentes sör, amit azért rejtettem el a mezőnyben, hogy kiderüljön, össze lehet-e keverni egy alig alkoholos gagyisört egy mentessel. Hát még ilyen amatőr tesztelőkkel sem lehet! Ötből három szakember adott rá nullást, miközben egyetlen más versenyző sem kapott egyet sem.

Advertisement

0,8/10


Balatoni Világos 3%, Dreher

Itt sajnos nem volt duplavak a teszt, hiszen látszott, hogy most jön a mezőny egyetlen üveges tagja. Pedig ez volt egyben a legolcsóbb is, ha visszvisszük az üveget, fél liter csak 85 forint. Ennek már annyira nincs íze, hogy a fogyasztása igazi metaélmény: nyelsz egyet és nincs ott semmi. Na jó, némi kukoricaillatú hűvös levegő. Közben mindannyian éreztük, hogy az üveg, a név és a szuper címke miatt képtelenek vagyunk objektívek maradni. "Tudom, ez olyan, mint amikor valaki kizárólag a jó dumája miatt fekszik le egy csajjal, de ezt innám a legszívesebben" - jegyezte fel Z. Dávid. Érzékletes mondat, de óva intenénk bárkit attól, hogy megdugjon egy Balatoni Világost, mert nagyon szűk a szája.

Advertisement

4/10


A tesztet tehát a Rocky Cellar nyerte a Greifen és az Adambrau előtt. Aki figyelt, az láthatja, hogy a Balatoni Világos ezüstérmes lett volna, de én diszkvalifikáltam, mert nem vakon teszteltük és egyszerűen túl király volt a címkéje.

Advertisement

A legundorítóbb az alkoholmentes Karlskrone, utána a Riesenbrau és a Bergkönig alkotják az Ihatalanok Antantját.

Az árakat azért nem írtam oda, mert még egy piacon belül is erősen változtak. A szabály az volt, hogy ha valami bárhol 140 alatt volt, bekerült a keretbe.

Advertisement

Egy húzásra ennyi szörnyűséget tudtunk letesztelni. Ha ismersz jó vagy iszonyatos 140 alatt sört, ami itt nem szerepelt, lelőhellyel együtt írd meg a válaszok közé.

Share This Story

Get our newsletter