A kis bottal a f√©l vil√°got megh√≥d√≠t√≥ kicsi ember h√≠mvesszej√©t a boncol√°skor t√°vol√≠tott√°k el, ma egy amerikai urol√≥gus fia ŇĎrzi. Egy angol t√©v√©mŇĪsor kinyomozta a vil√°g legh√≠resebb mikrop√©nisz√©nek t√∂rt√©net√©t.

A Channel 4 h√≠res emberek f√∂ldi maradv√°nyait kutat√≥ sorozata, a Dead Famous DNA eredt a cs√°sz√°ri vesszŇĎ nyom√°ba. Az alig m√°sf√©l h√ľvelyk hossz√ļ szerv egy New Jersey-i f√©rfi, Evan Lattimer tulajdona, aki h√≠res urol√≥gus √©desapj√°t√≥l √∂r√∂k√∂lte. IdŇĎsb Lattimer 3000 doll√°r√©rt jutott a p√©niszhez egy p√°rizsi √°rver√©sen.

‚ÄěNagyon kicsi, de arr√≥l h√≠res, hogy kicsi‚ÄĚ ‚Äď mondta Lattimer a mŇĪsornak. ‚ÄěSzerkezetileg t√∂k√©letes, az egyetem megr√∂ntgenezte √©s egy√©b vizsg√°latokat is v√©geztek rajta.‚ÄĚ

A h√≠res h√≠mvesszŇĎt az atlanti-√≥ce√°ni Szent Ilona sziget√©re sz√°mŇĪz√∂tt cs√°sz√°r holttest√©rŇĎl orvosa, Francesco Autommarchi v√°gta le, 17 tan√ļ elŇĎtt. A p√©nisz a cs√°sz√°rra az utols√≥ kenetet felad√≥ pap, Abb√© Anges Paul Vignali tulajdon√°ba ker√ľlt. Vignali egyik lesz√°rmazottj√°t√≥l A.S.W. Rosenbach amerikai antikv√°rius v√°s√°rolta meg 1924-ben, h√°rom √©vvel k√©sŇĎbb a New York-i francia mŇĪv√©szetek m√ļzeum√°ban is ki√°ll√≠tott√°k.

Jelenlegi tulajdonosa mind√∂ssze t√≠z embernek mutatta eddig meg, √©s soha nem k√©sz√ľlt r√≥la k√©p vagy vide√≥ (e poszt illusztr√°ci√≥ja sem Nap√≥leon p√©nisze, hanem egy k√ľl√∂n√∂sen fallikus tengerir√≥zsa).

Advertisement

‚ÄěSok p√©niszt l√°ttam m√°r, csivav√°√©t√≥l √°mbr√°scet√©ig. Ez annyira √∂sszeaszott‚ÄĚ ‚Äď mondta Mark Evans, a Dead Famous DNA mŇĪsorvezetŇĎje. ‚ÄěSoha nem gondoltam volna, hogy pont New Jersey-ben fogunk r√°bukkanni. Fura, hogy ez az aszott kis p√©nisz t√∂bbet l√°tott a vil√°gb√≥l, mint Nap√≥leon valaha.‚ÄĚ

Laz√°n ide kapcsol√≥d√≥ szem√©lyes sz√°l, hogy a m√ļltkor a gŇĎzf√ľrdŇĎben egy besz√©lgetŇĎt√°rsamr√≥l kider√ľlt, hogy j√°rt m√°r Nap√≥leon s√≠rj√°n√°l Szent Ilon√°n! El√©g egzotikus kaland, l√©v√©n nem v√©letlen√ľl a mindentŇĎl borzaszt√≥ messzire fekvŇĎ szigetecsk√©re deport√°lt√°k a par√°z√≥ angolok a francia cs√°sz√°rt. Nap√≥leon p√©nisz√©rŇĎl nem esett sz√≥.

Forr√°s: The Independent