Ňź Dante, a FŇĎv√°rosi √Āllatkert leop√°rdk√∂lyke √©s most ŇĎ is elrabolja a sz√≠ved, mint √°ltal√°ban minden kis√°llat, amit ott bemutatnak.

Macsk√°sk√©nt t√©nyleg olyan leop√°rdokat n√©zni, mint Wartburg-tulajdonosk√©nt a matt Bentleyt, csak azzal a k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy a matt Bentley hamarabb n√©zne egy darab h√ļsnak √©s t√©pne sz√©t egy szempillant√°s alatt. Addig viszont irt√≥ menŇĎ lenne vele j√°rni √°llatorvoshoz, tal√°n meg is s√©t√°ltatn√°m a D√©li k√∂rny√©k√©n.

Dante egy√©bk√©nt m√°r lassan k√©t h√≥napos, de csak most mutatt√°k meg a sajt√≥nak. Cezir √©s Nadi k√∂lyke, az elŇĎbbi Csehorsz√°gb√≥l, az ut√≥bbi Franciaorsz√°gb√≥l √©rkezett Budapestre.

Advertisement

√Čs most a tudom√°nyos r√©szletek a leop√°rdokr√≥l:

A perzsa leop√°rd (Panthera pardus saxicolor) a leop√°rdok ‚Äď vagy m√°s n√©ven p√°rducok ‚Äď legnagyobbra n√∂vŇĎ alfaja. Nemcsak Ir√°nban, hanem Irak, Afganiszt√°n, T√°dzsikiszt√°n, T√ľrkmeniszt√°n √©s √úzbegiszt√°n, valamint √Ėrm√©nyorsz√°g ter√ľlet√©n is ŇĎshonos. √ČlŇĎhely√©n vesz√©lyeztetett √°llatnak sz√°m√≠t, vadon √©lŇĎ √°llom√°ny√°t kevesebb, mint k√©tezer egyedre becs√ľlik. A vil√°g √°llatkertjeiben mintegy 160 perzsa leop√°rd √©l, k√∂z√ľl√ľk valamivel t√∂bb, mint sz√°z az Eur√≥pai √Āllatkertek √©s Akv√°riumok Sz√∂vets√©ge (EAZA) √°ltal √©letre h√≠vott teny√©szprogramban r√©szt vevŇĎ √°llatkertek lak√≥ja. A nŇĎst√©ny perzsa leop√°rdok 90-105 napos vemhess√©gi idŇĎ ut√°n hozz√°k vil√°gra ut√≥daikat, a k√∂ly√∂k sz√°ma ell√©senk√©nt egy √©s hat k√∂z√∂tti, √°tlagosan 2-3 szokott lenni. A perzsa leop√°rd k√∂lyk√∂k szeme t√≠z napos koruk ut√°n ny√≠lik ki, h√°rom h√≥napig √©lnek anyatejen √©s √°ltal√°ban h√°rom√©ves korukban v√°lnak ivar√©rett√©. A term√©szetben mind√∂ssze 7-9 √©v az √°tlagos √©lettartamuk, de az √°llatkertekben ak√°r a 21-23 √©ves kort is meg√©rhetik.

Advertisement

Fotók: Bagosi Zoltán / zoobudapest.hu