Szily "MajomgyŇĪl√∂lŇĎ" L√°szl√≥ √©ppen kiugrott eb√©delni, √ļgyhogy kihaszn√°ln√°m ezt a kis idŇĎt arra, hogy kitegyek egy majomk√©pet, r√°ad√°sul nem is ak√°rmilyet, a Budapesti √Āllatkertben nemr√©g sz√ľletett meg egy j√°vai langurk√∂ly√∂k, aminek olyan vicces sz√≠ne van, mintha filctollal h√ļzt√°k volna ki a szŇĎr√©t, k√∂zben meg az arca olyan, mint azokon a vicces kubai k√©peken, amiken √∂regasszonyok szivaroznak.

√Čn most elŇĎsz√∂r hallottam olyanr√≥l, hogy langur, szerencs√©re az √°llatkert kiseg√≠t:

A j√°vai langur (Trachypithecus auratus) egy D√©lkelet-√Āzsi√°ban honos majomfaj, amely nemcsak a term√©szetben sz√°m√≠t vesz√©lyeztetettnek, hanem √°llatkertekben is nagyon ritk√°n l√°that√≥. Magyarorsz√°gon p√©ld√°ul kiz√°r√≥lag a fŇĎv√°rosi int√©zm√©nyben tartanak ilyen √°llatokat.

A j√°vai langur a cerk√≥fmajmok csal√°dj√°ba, azon bel√ľl az √ļgynevezett karcs√ļmajmok k√∂z√© tartoz√≥ √°llatfaj. Elterjed√©si ter√ľlete D√©lkelet-√Āzsi√°ra, k√∂zelebbrŇĎl n√©h√°ny Indon√©zi√°hoz tartoz√≥ szigetre, elsŇĎsorban J√°v√°ra, Balira √©s Lombokra korl√°toz√≥dik. Nappal akt√≠v, kisebb csoportokban √©lŇĎ √°llat, melynek √©tlapj√°n szinte kiz√°r√≥lag n√∂v√©nyi eredetŇĪ t√°pl√°l√©kok, levelek, gy√ľm√∂lcs√∂k, r√ľgyek √©s hajt√°sok szerepelnek. A nŇĎst√©nyek h√©t h√≥napos vemhess√©g ut√°n hozz√°k vil√°gra ut√≥djukat. N√©ha elŇĎfordul ikerell√©s is, de az esetek t√∂bbs√©g√©ben egy-egy ell√©skor csak egyetlen ut√≥d j√∂n a vil√°gra. A fiatalok 3-4 √©vesen v√°lnak ivar√©rett√©, √©s ak√°r h√ļsz √©vig is √©lhetnek. A j√°vai langur vesz√©lyeztetett fajnak sz√°m√≠t. Eur√≥p√°ban alig k√©t tucat √°llatkertben mutatj√°k be, Magyarorsz√°gon egyed√ľl a FŇĎv√°rosi √Āllat- √©s N√∂v√©nykertben √©lnek ilyen √°llatok.

Az √°llatnak egyelŇĎre nincsen neve, de √©n m√°r azt is im√°dom, hogy a k√©pen l√°that√≥ anyj√°t Negr√≥nak h√≠vj√°k.

Fotók: Bagosi Zoltán