Sz√©p szerd√°t, kellemest tavaszt k√≠v√°nok mindenkinek ezekkel a ma reggeli k√©pekkel. Aki √©ppen f√∂ln√©zett f√©l kilenc k√∂r√ľl az √©gre, viszonylag ritka l√©gk√∂roptikai jelens√©get figyelhetett meg: udvara volt a Napnak.

A csillagunk k√∂r√ľli sziv√°rv√°nyos gyŇĪrŇĪt a szakirodalom hal√≥nak nevezi, A halojelens√©gek t√∂bbs√©g√©t a 8-12 kilom√©ter magasan k√©pzŇĎdŇĎ f√°tyolfelhŇĎk (cirrusok), vagy pehelyfelhŇĎk (cirrostratusok) j√©gkrist√°lyain megt√∂rŇĎ f√©ny alak√≠tja ki.

A f√©nyt√∂r√©snek k√∂sz√∂nhetŇĎen a f√©ny sz√≠neire bomlik, √≠gy a legt√∂bb halojelens√©g sziv√°rv√°nysz√≠nben pomp√°zik.

Advertisement

A most megfigyelt jelens√©g az √ļgynevezett 22 fokos naphal√≥k k√∂z√© tartozik, azaz a napkorongot 22 fok sugar√ļ, sziv√°rv√°nysz√≠nŇĪ k√∂r√≠v vette k√∂r√ľl. Ha az eget f√°tyolos, sz√°las szerkezetŇĪ felhŇĎk bor√≠tj√°k, akkor kis szerencs√©vel b√°rki megfigyelheti a k√©peken is l√°that√≥ jelens√©geket. Megfigyel√©skor √©rdemes a Napot legal√°bb a kez√ľnkkel eltakarni, k√ľl√∂nben s√ļlyos √©s tart√≥s szemk√°rosod√°st szenvedhet√ľnk.