Duke Flipchart mikroblogger megdöbbentő felfedezésre jutott a CÖF etikai kódexében. Tényfeltárás, aprólékos szakmai elemzés és fergeteges humor egyben: egy kívülálló leverte a teljes magyar sajtót. Ha valaha használtál Word szövegszerkesztőt, pusztulni fogsz és gurulni.

Tessék, nekem eddig ez 2015 oknyomozása, meggyőző szakmai felkészültséggel, a nyomozás folyamatának lépésről lépésre történő bemutatásával, a háttér elegáns felvázolásával, a megfelelő kérdések föltevésével. És nem utolsósorban klassz, könnyed prózában megírva. Ismeretlenül is lengetem a kalapom, nem véletlenül:

Fogalmatok sincs, hogy mi a legfélelmetesebb dolog a CÖF-fel kapcsolatban

Hallottatok már valaha a CÖF-ről?

Jó, nyilván csak viccelek, mindenki hallott már a CÖF-ről. Szerintem ők lehetnek a valóságtól leginkább elrugaszkodott őrültek az egész magyar közéletben, ami nem kis teljesítmény. Én mindig megrettenek egy kicsit, amikor elolvasom, hogy mennyire holdkóros közleményeket képesek kiadni. De még sose fogott el olyan zsigeri félelem tőlük, mint most.

Advertisement

Megnéztem ugyanis a honlapjukat. Nagyon szép honlapjuk van, de most nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy annyira reklámozzák rajta a Civil Etikai Kódex nevű dokumentumukat, hogy letöltöttem és belenéztem. És amit láttam, arra nem voltam felkészülve.

A Civil Etikai Kódex egy .doc fájl, ami 113 oldalnyi szöveget tartalmaz. Amikor megnyitottam, akkor így nézett ki:

Én nap mint nap szövegeket bámulok, de talán enélkül is észrevehető, hogy a betűkkel itt valami EGYÁLTALÁN nincs rendben. Mi történik velük?

Advertisement

Elsőre csak az tűnt fel, hogy két sor elolvasása után is émelygek, és nem csak a szöveg tartalma miatt. Mintha össze lennének nyomva a karakterek hol betűnként, hol szavanként.

Advertisement

Elsőre azt hittem, hogy biztos az én Wordömben romlott el valami. Hiszen úgy fest, mintha a betűtípus mindenhol ugyanaz a tíz és fél pontos Times New Roman lenne.

Advertisement

De én nem elégedtem meg ennyivel. Egyértelmű, hogy néha mélyebbre kell ásnunk, ha meg akarjuk találni az igazságot, ugye.

Nézzük meg a jobb klikkre előjövő Font Settings párbeszédablakot, hátha attól kiderül, hogy miért néz ki ez a cucc úgy, mint három hányás egymáson!

Advertisement

Hát ezek a beállítások még mindig viszonylag szokványosnak tűnnek. De várj csak, mi az az Advanced fül? Azt még sosem nyitottam meg életemben.

Advertisement

…ó.

Advertisement

…Ó.

Advertisement

…ÓÓÓ.

Szóval az történik, hogy a 113 oldalas dokumentum minden egyes szavának más és más a betűszélessége, és a betűk közti térköze.

Advertisement

Két elméletem van, hogy hogy történhetett ez, és mindkettő félelmetes. Az egyik elmélet, hogy valamilyen automatizált folyamat során baszódott ez el, és egész végig észre sem vette senki, hogy ezzel a dokumentummal nem stimmel valami.

Advertisement

A másik (és ez az, ami miatt csontig ható rettegés fog el), hogy valaki végigment az egyes szavakon és betűkön, és kézzel, egyenként átállítgatta olyanra manuálisan minden egyes szó minden egyes betűjének a szélességét, ami az ő elméjének pontosan megfelelt.

Segítsetek. Miben higgyek?

Share This Story

Get our newsletter