Nagyrészt közpénzből épül Orbán kerti stadionja

Az államkasszából hiányzik majd, és csak technikai kérdés, hogy az adóhivatalon keresztül fizetik ki azt a 2,7 milliárd forint társaságiadó-kedvezményt, ami a felcsúti stadion költségvetésének többségét adja.

810 millió forint önrészből és 2,7 milliárdnyi TAO-ból áll össze a világszinten is unikumnak számító, kertvégi stadion költségvetése. Orbán miniszterelnök egy nemrég, az akadémiája weboldalának adott interjújában azzal büszkélkedett, hogy

Advertisement

- „A mi akadémiánk, amely nem pályázik nemzetközi babérokra, köszöni szépen, a saját utánpótlás-nevelésének meg az ide érkező magánadományoknak köszönhetően – közhasznú alapítványként – áll a lábán.”

illetve hogy

- „minden klub kap állami támogatást a stadionjára, egy klub van, amelyik nem, ez pedig mi vagyunk”

Még az Átlátszó témával foglalkozó cikkéből sem derül ki világosan, hogy Orbán, aki nem mondott igazat, ügyesen kevert itt két dolgot. Az egyik dolog az, hogy a Puskás Akadémia, függetlenül a társaságiadó-kedvezménytől rengeteg közvetlen magánadományt kapott és kap magyar magáncégektől és -személyektől. Olyanoktól, akikkel éreztették, hogy ha szükségük van a Főnök jóindulatára, akkor tejeljenek. Tehát technikai és bármilyen értelemben bőven igaz lehet az Orbántól fent idézett első mondat. De ez nincsen semmilyen összefüggésben azzal, hogy a második mondat nem igaz. A stadion épületéhez ugyanis a durván egynegyednyi önrészt lehet, hogy ezekből a magánadományokból teremtették elő, de a háromnegyede TAO-pénz. Ami pont olyan adó, mint bármelyik másik, amit a költségvetésbe fizetnek, csak ezt egy vonatkozó törvény miatt továbbutalják bizonyos címzetteknek. Amikor bevezették, a magyar kormány az Európai Bizottsággal is állami támogatásként hagyatta jóvá a TAO-t.

[via atlatszo, artwork prolidepp]

Share This Story