Hogy az angol első osztály valóban a világ legjobb bajnoksága-e, az még mindig vitatott, de a Premier League egyre ijesztőbb mértékben hajtja az uralma alá egész Európát. Legalábbis pénzügyileg biztosan.

A tegnap lezárult nyári átigazolási időszakot a BBC egy mutatós táblázattal megdobott cikkben összegezte, melyből az alábbi főbb adatok derültek ki az idei nyárról:

  • A Premier League csapatai több pénzt költöttek, mint a spanyol és az olasz klubok összesen, pedig utóbbi kettő a második és a harmadik a pénzes ligák rangsorában.
  • A PL-csapatok az idén nyáron összesen 835 millió fontot költöttek, kétszázmillióval többet, mint tavaly. Ebből 530 millió ment külföldi csapatoknak, és a 835 millió negyven százalékát a négy BL-csapat verte el.
  • A Manchester United többet költött, mint eddig bármelyik klub egyetlen átigazolási időszakban (150 millió font értékben igazolt a klub most nyáron).
  • A tavalyi tévés szerződésnek köszönhetően irtózatosan megugrott a PL-klubok bevétele, és így a tavalyi utolsó Cardiff is több pénzt keresett, mint az azelőtti szezonban a bajnok Man Utd. Így már olyan kiscsapatnak számító klubok is nyolcszámjegyű összegeket tudtak fizetni játékosokért, mint a Hull.
  • Azt is a Premier League szemére szokás hányni, hogy költik a pénzt ugyan, de a világ legjobb játékosai nem ott játszanak. Most viszont odament Di Maria, Falcao, Alexis Sanchez is, és Suárezen kívül nem igazolt külföldre egy igazi világsztár sem.
Advertisement

Egyelőre tehát semmi jel nem utal arra, hogy ki akarna pukkadni a Premier League-lufi, sőt. Másfelől viszont végképp felvásárló liga lett belőle, és a villámgyorsan szétszedett Southampton tavalyi példája is bizonyította, már nem éri meg csapatot építeni, fiatalokat kinevelni, sokkal egyszerűbb külföldről vásárolni. Amiért meg elég nagy kár.

Fotó: AP Photo/Alastair Grant

Share This Story

Get our newsletter