Újabb területen győzte le Orbán Gyurcsány Ferencet. Soha magyar párt nem vesztett ennyi támogatót egyetlen hónap alatt. 900 ezer ember hagyta ott a kormánypártot, totális az összeomlás.

Most már világos, miért rezelt be annyira a fideszes Századvég, hogy nem merte elárulni, mekkora támogatást mért a Fidesznek, meg az is, hogy miért kellett Habony Árpád (magyar hangja Kocsis Máté) drogtesztes ötlete. A Medián most kijött felmérése olyan extrém összeomlást mutat, amilyen a cég által végzett felmérések történetében még sosem volt példa. Még a Gyurcsány-féle MSZP sem veszített ennyit a zavargásokba torkolló őszödi beszéd utáni hónapban.

A számok kőkemények: a Fidesz támogatottsága a teljes népességben 1 hónap alatt 38-ról 26 százalékra zuhant, a biztos szavazóknál pedig még durvább a helyzet, itt 57 százalékról 34-re esett a fideszesek aránya. A Fideszen és a régebbi MSZP-n kívül gyakorlatilag bármely magyar párt a kezét törné, ha 900 ezren szavaznának rá, a Fidesz pedig ennyi embert vesztett el egy hónap alatt.

A távozók - ahogy ez várható is volt - nem áramlottak az ellenzéki pártok karjaiba, hiszen a kormányellenes demonstrációk majdnem annyira szóltak ellenük, mint a Fidesz ellen. Az MSZP támogatottsága azért így is másfélszeresére ugrott az alacsony bázis miatt, a teljes népességben 8-ról 12 százalékra. A DK-é viszont például egyenesen csökkent, egy százalékkal.

Advertisement

Az általános szavazási kedv is nagyot esett, így a pártot választani tudó biztos szavazók körében a Mediánnál az állás: Fidesz 38, Jobbik 27 és MSZP 18 százalék.

Érdekes amúgy, hogy ezzel a 12 százalékpontos zuhanással összemérhető havi változást korábban egyedül a Fidesz tudott produkálni, amikor 1992. tavaszán márciusról áprilisra pont ugyanennyivel nőtt a párt népszerűsége. Annak idején ez semmit sem jelentett a választásokra nézve, 1994 tavaszán ugyanis a történetük legrosszabb eredményét érték el.

Advertisement

(illusztráció: szabadmedve)