Ha ilyet építene egy kisgyerek az óvodában, akkor jószándékkal figyelmeztetném, hogy Pistike csinálj kisebb csövet neki, mert felborul az egész hóbelevanc. Erre tessék, a ruszkik megcsinálták nagyban.

A k√©pen √©pp egyik legfontosabb k√ľldet√©s√©t teljes√≠ti az atombombavetŇĎ, vagyis par√°d√©znak vele. (Pontos param√©terei√©rt olvass√°tok el a Jalopnik cikk√©t.) Merthogy ilyen fura volt a hidegh√°bor√ļ: egyfelŇĎl a legnagyobb titokban folyt a fegyverek fejleszt√©se, m√°sfelŇĎl az√©rt villantani is kellett, hogy mi van nek√ľnk.

Egy√©bk√©nt az √∂tletet is egy ilyen villant√°son ny√ļlt√°k. Ugyanis az amerikaiak m√°r √©p√≠tettek egy atomt√∂ltetvetŇĎ √°gy√ļt, amit N√©metorsz√°gban mutattak be 52-ben. Az ilyet tudott:

Nektek √°gy√ļtok van? Nek√ľnk tanunk lesz. Meg is √©p√≠tettek belŇĎle n√©gyet.

A param√©terei ugyan mutat√≥sak voltak (√∂t percenk√©nt tudott lŇĎni 25 kilom√©terre a cs√ļcssebess√©ge pedig 30 km/√≥ra volt), de √°ll√≠t√≥lag minden l√∂v√©sn√©l m√©tereket ugrott h√°tra √©s olykor sz√©tesett.

Advertisement

Mai szemmel tiszta ŇĎr√ľlts√©g az eg√©sz, de persze az √∂tvenes √©vek elsŇĎ fel√©ben m√©g nem volt evidens a rak√©ta. Ha akkoriban fel akart√°l robbantani valamit, akkor vagy odavitted, vagy odalŇĎtted a bomb√°t.

A 25 kilom√©ter sz√©p t√°v, de az√©rt nem √∂r√ľln√©k ilyen t√°vols√°gb√≥l egy gombafelhŇĎnek. Egy darabig azon is el kellett gondolkodnom, hogy vajon hol szerettek volna bevetni ilyeneket. Csak √ļgy nem l√∂v√∂ld√∂zhetnek √°t vele m√°s orsz√°gokba.

De ne felejts√ľk, akkor m√©g egy √©vtizednyire voltunk a vil√°gh√°bor√ļt√≥l, ahol az√©rt volt p√°r t√∂bb h√≥napig tart√≥ ostrom (t√∂bbek k√∂zt Budapest√© az egyik legkem√©nyebb), amit egy ilyen atomvetŇĎ √°gy√ļval pikk-pakk el lehetett volna int√©zni. Brrrrr (m√©g t√∂bb k√©p itt)