Sehol sem jelentették be, de pár napja éttermet nyitott Budán az egyik legismertebb vidéki vendéglátós, Herczeg Zoltán, a fehérvári 67 étterem tulajdonosa. Igazából a dizájn miatt mentem el kipróbálni, mert a csajom tervezte a belsejét.

B√°tor fick√≥ Herczeg Zolt√°n, mert mik√∂zben a legmenŇĎbb fŇĎv√°rosi vend√©glŇĎs√∂k is csak panaszkodnak, ŇĎ pont errefel√© terjeszkedik. R√°ad√°sul nem a Belv√°rosban, hanem egy nemr√©g √©p√ľlt budai minipl√°z√°ban, a Hegyvid√©k k√∂zpontban nyitott helyet Br√ļn√≥ √©s Br√ļn√≥ n√©ven. (Ezt √≠rtam az Indexen a Hegyvid√©krŇĎl a megnyit√°s elŇĎtt.) Ann√°l b√°trabb ez a h√ļz√°s, mert a sz√©kesfeh√©rv√°ri anyaint√©zm√©ny az ottani √≥v√°ros egyik barokk patriciush√°z√°ban tal√°lhat√≥, egy gy√∂keresen m√°s hangulat√ļ t√©rben.

A 67 √©vek √≥ta ott van a h√°rom-√∂t legjobb vid√©ki √©tterem k√∂z√∂tt, a Kist√ľcs√∂kkel √©s a Chateau Visz-szel egy√ľtt. A Dining Guide idei toplist√°j√°n p√©ld√°ul orsz√°gos 9., egyben a legjobb vid√©ki hely

A Bruno √©s Bruno projekt k√∂r√ľl √∂tletemberk√©nt r√°ad√°sul feltŇĪnt egy m√°sik gasztron√≥miai nagymenŇĎ, az a T√°los "Bort√°rsas√°g" Attila, akinek p√©ld√°ul a Hegyvid√©kben is van egy borboltja.

Advertisement

Teljes elfogults√°ggal mondhatom, hogy a Bruno √©s Bruno diz√°jnja, ami L√°ng Imola (ŇĎ a csajom) √©s Mag Ildik√≥ mŇĪve, baromi klasszra siker√ľlt. Az ember nem is √©rzi, hogy Magyarorsz√°gon van. A v√©geredm√©ny h√°la istennek √©pp az ellent√©te a a kivagyibarokk budapesti trendnek. A budapesti √©ttermek kin√©zetre √°ltal√°ban olyanok, mintha a tulaj gazdag hindu, New York-i ortodox zsid√≥, afrikai dikt√°tor, vagy j√≥zsefv√°rosi strici lenne, aki a vagyon√°t l√°tv√°nyos √©kszerek form√°j√°ban a test√©re aggatva viseli. A tombz√≥d√≥ egzotikusfa-bor√≠t√°sok, dr√°ga tap√©t√°k, selyem-, bŇĎr-, √©s √ľvegfel√ľletek k√∂r√ľlbel√ľl annyira vonz√≥ak, mint az a BMW-kamuterepj√°r√≥kban kiteny√©sztett k√∂z√∂ns√©g, aki ezekbe j√°r.

A k√∂z√∂ns√©g gondolom itt is ilyesmi lesz, de a k√∂rnyezet ehhez k√©pest j√≥kedvŇĪ, felszabadult √©s egyszerŇĪ. Igaz√°b√≥l csak az a meglepŇĎ, hogy ez a hely mi√©rt Bud√°n van.

Advertisement

Arr√≥l, hogy √©tteremk√©nt milyen lehet a B √©s B, egyelŇĎre nem nagyon lehet mit mondani. A csendes megnyit√°s ut√°ni elsŇĎ napokban ugyanis l√©nyeg√©ben a 67 bev√°lt fog√°sait k√≠n√°lj√°k az √©tlapon. Tudtommal fokozatosan szeretn√©k behozni a csak erre a helyre jellemzŇĎ √©teleket √©s kialaktani a saj√°t profilt. A 67 korszerŇĪen prezent√°lt magyar konyh√°ban utazik n√©mi dig√≥s von√≥h√ļz√°ssal, Herczeg Zolt√°n ugyanis 9 √©vig dolgozott egy Michelin-csillagos olaszorsz√°gi √©tteremben.

Most tat√°rbifszteket ettem, mert elfelejtettem, hogy a magaskonyh√°sok fix√°ci√≥ja a kapribogy√≥s tat√°rbifsztek. EttŇĎl eltekintve finom volt, de a csajom perzselyemolajos krumplilevese, illetve a csirkem√°jkr√©mes elŇĎ√©tele m√©g ann√°l is sokkal jobbak. Az √©tlapon van a 67 sp√©ci diszn√≥darabb√≥l k√©sz√ľlt r√°ntott h√ļsa, illetve a glasz√≠rozott b√°r√°nycs√ľl√∂k is, amit Feh√©rv√°ron k√≥stoltam, √©s √∂tcsillagos volt. Az √°rak erŇĎs polg√°riak, a luxuskateg√≥ria alatt, de az √°tlag f√∂l√∂tt.

Advertisement

A sok letisztults√°g ut√°n az egy√©bk√©nt kifejezetten egyszerŇĪre hangszerelt v√©c√© az√©rt rejt egy megh√∂kkentŇĎ diz√°jngeget. A sarokba helyezett k√©zmos√≥ ugyanis olyan, hogy a plafonr√≥l j√∂n le egy igen v√©kony, hossz√ļ f√©mcsŇĎ, ebbŇĎl folyik a v√≠z. Az ember persze nem tudja meg√°llni, hogy el ne kezdje piszk√°lni, a csŇĎ pedig mozogni kezd ettŇĎl. Mindek√∂zben olyan √©rz√©sem volt, mintha egy csal√°di h√°z m√©retŇĪ, sov√°ny √≥ri√°skutya p√∂cs√©t p√∂ck√∂lgettem volna. Kiv√°ncsi vagyok, hogy az √°lterepj√°ros budaiak is buknak-e a hasonl√≥ √©lm√©nyekre.