De sajnos nem lesz ilyen, t√©ged viszont ak√°r be is h√≠vhatnak, de ez csak a polg√°rmesteredtŇĎl f√ľgg. Sokan most d√∂bbentek r√°, hogy l√©tezik k√∂telezŇĎ polg√°ri v√©delmi szolg√°lat.

T√©nyleg igaz, hogy j√∂vŇĎ tavasszal, a v√°laszt√°sok elŇĎtt b√ľntet√©sbŇĎl ellenz√©ki aktivist√°kat fognak besorozni polg√°ri v√©delmi szolg√°latra? Nem, de jellemzŇĎ, hogy ez a te√≥ria is elŇĎker√ľlt, amikor a Cink olvas√≥i szembes√ľltek azzal az elvileg abszol√ļte tudhat√≥, de val√≥j√°ban senki √°ltal nem ismert t√©nnyel, hogy a polg√°rmestere, ha √ļgy tartja kedve, b√°rmelyik nagykor√ļ, hazai lakhellyel rendelkezŇĎ magyar √°llampolg√°rt beh√≠vhatja polg√°ri v√©delmi kik√©pz√©sre √©s szolg√°latra, aminek a megtagad√°sa komoly p√©nzb√ľntet√©ssel j√°r.

A t√©ma most √ļgy ker√ľlt elŇĎ, hogy egy megd√∂bbent IX. ker√ľleti Tumblr-felhaszn√°l√≥ kiposztolta a B√°cskai J√°nos polg√°rmestertŇĎl kapott beh√≠v√≥j√°t. Gyorsan k√∂rbek√©rdeztem budapesti ker√ľletekn√©l, hogy mindenhol √≠gy, v√©letlenszerŇĪen csap-e le a Polg√°ri V√©delmi Kasz√°s a mit sem sejtŇĎ √°llampolg√°rokra. Kider√ľlt, hogy nem. A dolog abszol√ļte a polg√°rmester √≠zl√©s√©tŇĎl f√ľgg. Akadt ugyan√ļgy fideszes √∂nkorm√°nyzat, ahol megh√∂kkenten utas√≠tott√°k el a gondolat√°t is, hogy v√©letlenszerŇĪen h√≠vogassanak be √°llampolg√°rokat, m√°shol viszont random sorsolnak a 30-40-es koroszt√°lyban.

Budafokon "nem √°ltal√°ban lakosok kapnak ‚Äěbeh√≠v√≥t‚ÄĚ, hanem a v√©dekez√©sben szerepet kap√≥ szervezeteknek a v√©delmi szervezet kialak√≠t√°sa szempontj√°b√≥l kellŇĎ szak√©rtelemmel rendelkezŇĎ tagjai" - √≠rta Sebes G√°bor. A polg√°rmesteri tan√°csad√≥ a hangs√ļly kedv√©√©rt meg is ism√©telte, hogy "a polg√°ri v√©delem szem√©lyi √°llom√°nya nem √°ltal√°ban civilekbŇĎl √°ll, akiket mindenf√©le megfontol√°s n√©lk√ľl, v√©letlenszerŇĪen ‚Äěbeh√≠vnak‚ÄĚ", hanem jellemzŇĎen √∂nkorm√°nyzati int√©zm√©nyek dolgoz√≥ib√≥l. Rajtuk k√≠v√ľl a ment√©sben heszn√°lhat√≥ nagy munkag√©pek vezetŇĎi sz√°m√≠thatnak beh√≠v√≥ra Budafokon, ami egy foly√≥menti ker√ľletben teljesen logikus.

Advertisement

Aki p√°r kilom√©terrel √©szakabbra, √öjbud√°n lakik, az k√©sz√ľlj√∂n fel ak√°r a legrosszabbra, a ker√ľletben ugyanis a civil lakoss√°g k√∂r√©bŇĎl hal√°szgatj√°k a t√∂rv√©ny √°ltal a 100 ezresn√©l nagyobb telep√ľl√©seknek elŇĎ√≠rt, 750 fŇĎs pv-osztagot. Milassin Levente sajt√≥fŇĎn√∂k szerint a helyek k√°b√© 90 sz√°zal√©k√°t m√°r bet√∂lt√∂tt√©k, vagyis 70-80 hely m√©g kiad√≥. Arr√≥l m√©g nincs inform√°ci√≥ja a ker√ľletnek, hogy mikor √©s h√°ny kik√©pz√©s vagy gyakorlat lesz, mert azt az Orsz√°gos Katasztr√≥fav√©delmi Igazgat√≥s√°gon rendelik el.

A rettegŇĎ olvas√≥k kedv√©√©rt jegyzem meg, hogy az ember √©vente maximum 40 √≥ra kik√©pz√©sre √©s 72 √≥ra gyakorlatra k√∂telezhetŇĎ, ezek idej√©re a munk√°ltat√≥ja t√©r√≠t√©st kap a katasztr√≥fav√©delemtŇĎl, a munkahelye pedig k√∂teles elengedni, √©s az itt t√∂lt√∂tt idŇĎ nem cs√∂kkenti a szabads√°gkeretet.

√ďbuda sem h√≠ve a civilek √∂sszefogdos√°s√°nak, ŇĎk is a polg√°rmesteri hivatal √©s az √∂nkorm√°nyzati c√©gek √°llom√°ny√°b√≥l t√∂ltik fel a 750 fŇĎs keretet. Ez m√©g folyik, vannak kiad√≥ helyeik. Ňźk villantottak fel viszont egy igen j√≥l hangz√≥ lehetŇĎs√©get:

Teljesen mindegy, hogy valakinek van-e hat√°rozata arr√≥l, hogy be van osztva a polg√°ri v√©delmi szervezetbe vagy nincs, a ker√ľlet ter√ľlet√©n kihirdetett a vesz√©lyhelyzet eset√©n, a polg√°rmester b√°rkit beoszthat polg√°ri v√©delmi feladatokra, aki a ker√ľlet ter√ľlet√©n tart√≥zkodik. Azaz egy extr√©m p√©ld√°val illusztr√°lva: a Duna √°rad √©s ki van hirdetve a vesz√©lyhelyzet (mint j√ļniusban). Megjelenik egy √ļn. katasztr√≥faturista a g√°t k√∂rny√©k√©n n√©zelŇĎdni, akkor a polg√°rmestertŇĎl kapott felhatalmaz√°s alapj√°n a Polg√°ri V√©delem vezetŇĎje azonnal kijel√∂lheti ŇĎt polg√°ri v√©delmi feladatra, miut√°n ell√°tt√°k a sz√ľks√©ges felszerel√©ssel. Az errŇĎl sz√≥l√≥ √≠r√°sos hat√°rozatot 72 √≥r√°n bel√ľl kell kik√©zbes√≠teni az illetŇĎnek.

Advertisement

Ugye milyen jó lenne? Ezért kiábrándító a levél folytatása:

A ker√ľlet√ľnkben ezzel a joggal nem √©lt√ľnk √©s lehetŇĎs√©g nem is k√≠v√°nunk √©lni a j√∂vŇĎben sem.

Pedig megn√©ztem volna a homokzs√°kol√°sra k√©nyszer√≠tett √ļjs√°g√≠r√≥ b√ľntetŇĎsz√°zadot. √ďbud√°n ez t√∂rt√©nik a beh√≠v√≥ ut√°n:

A beoszt√°s k√∂vetŇĎen egyszeri alapk√©pz√©sben, majd egyszeri szakk√©pz√©sben r√©szes√ľlnek a kiv√°lasztottak. Egy√©bk√©nt pedig elemi csap√°s, vagy olyan m√©rt√©kŇĪ katasztr√≥fa bek√∂vetkez√©se eset√©n ker√ľl sor berendel√©sre, amelyet az √∂nkorm√°nyzat saj√°t erej√©bŇĎl nem tud megoldani.

Advertisement

Kispesten m√°r felt√∂lt√∂tt√©k az 500 fŇĎs keretet, ŇĎk a ferencv√°rosi modell szerint v√°logattak, mondjuk nem az √∂sszes helyi lakos, hanem a 30-40 √©ves kor k√∂z√∂ttiek k√∂z√ľl. Kik√©pz√©s m√©g nem volt. A beoszt√°s az illetŇĎ szakm√°j√°t√≥l f√ľgg√∂tt:

Mindenkit igyekezt√ľnk a foglakoz√°s√°nak megfelelŇĎen beosztani, teh√°t k√ľl√∂nleges jogrend idej√©n is a saj√°t munk√°j√°t fogja v√©gezni. pl.: vegy√©sz, biol√≥gus , vegyi-sug√°r felder√≠tŇĎ raj. Szak√°cs logisztikai egys√©g. TargoncavezetŇĎ mŇĪszaki egys√©g, stb. Az √°llom√°ny 85% a foglalkoz√°s√°nak megfelelŇĎen lett beosztva.

Nagy Endre sajtóreferens a kép árnyalása végett még azt is hozzáírta, hogy

nem olyan egyszerŇĪ a riaszt√°s √©s a szolg√°latra t√∂rt√©nŇĎ beh√≠v√°s. Szerencs√©re nagy katasztr√≥f√°k nem t√∂rt√©nnek haz√°nkban, √≠gy nem kell tartani a beh√≠v√°st√≥l. Am√ļgy pedig ahogy √≠rtam, mindennek van egy felt√©tele √©s elŇĎzm√©nye ami alapj√°n lehet csak mozg√≥s√≠tani. Volt olyan szem√©ly akit most mentettek fel, √©s 1999-tŇĎl volt beosztva, √©s a 14 √©v alatt egyszer sem volt mozg√≥s√≠tva.

Advertisement

Na de majd ha kit√∂r a tŇĪzh√°ny√≥ a ker√ľletben!

A k√©pviselŇĎk egy√©bk√©nt ennek a t√∂rv√©nynek a mergszavaz√°sakor is √©szn√©l voltak, mert saj√°t magukat √©s ez EP-ben √ľgyeskedŇĎ t√°rsaikat mentes√≠tett√©k a k√∂tezetts√©g al√≥l, csak√ļgy, mint a b√≠r√≥kat, √ľgy√©szeket, fin√°ncokat, illetve a felsŇĎfok√ļ diplom√°val rendelkezŇĎ papokat, lelk√©szeket √©s rabbikat.

[illsusztráció: avakkomondor]