This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nagy huligán volt a gimiben a Forma–1 legjobb mérnöke

Illustration for article titled Nagy huligán volt a gimiben a Forma–1 legjobb mérnöke

Remek portrét közölt Adrian Newey-ról, a Red Bull főmérnökéről az Origo, melyből többek között az is kiderül, hogy az idén tizedik konstruktőri címét megnyert pályaelhagyó rakétatudós egy gimnáziumi bulin durván belenyúlt a keverőpultba.

A gimnázium hagyományai szerint a felsőbb évesek rendezhettek egy koncertet, és Neweyék a Greenslade nevű, akkor menőnek számító rockzenekart hívták meg rá. „A Pears kollégiumban játszottak, egy 11. századi épületben, amelynek még megvoltak az eredeti festett üvegablakai. Túlélték Cromwellt is” – mesélte Newey. „A banda keverőpultja a terem közepén volt, és amikor a hangmérnök kiszaladt a vécére, én odasettenkedtem, hogy feltoljam a maximumra a hangerőt. Erre a festett ablakok azonnal kirobbantak, miközben az igazgató épp besétált…”

Advertisement

Nigel Mansell nyert először Forma–1-es világbajnokságot Newey-féle autóval, 1992-ben, a következő két évtizedben Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Häkkinen és Sebastian Vettel követték. Egészen súlyos belegondolni, hogy a zseniális mérnököktől hemzsegő, dollármilliárdokat megmozgató üzletben az utóbbi 22 évben 10-szer ez az ember tervezte a győztes autót – a mai napig ceruzával, rajztáblán.

Fotó: Paul Gilham/Getty Images

Share This Story

Get our newsletter