2016 elej√©ig n√©gyezer r√©gi bajnoki, v√°logatott √©s kupameccs √∂sszefoglal√≥j√°t rakj√°k fel √ļj YouTube-csatorn√°jukra, ahol m√°r most is vannak j√≥ dolgok. Vigy√°zz, mert k√∂nnyŇĪ benn√ľk elveszni!

Az MLSZ TV Arch√≠v viszonylagos csendben indult el egy h√≥nappal ezelŇĎtt, legal√°bbis hozz√°nk nem √©rt el a h√≠re, √©n t√∂k v√©letlen√ľl botlottam bele tegnap, √©s az√≥ta csak bajosan tudok m√°ssal foglalkozni. Veled is megt√∂rt√©nhet ez, amennyiben szint√©n szeretsz r√©gi NB I-es vagy v√°logatott meccsek ut√°n kutatni a YouTube-on.

Az oldalra folyamatosan t√∂ltik fel a vide√≥kat, amelyek k√∂z√∂tt van sok meccs, melyet m√°r r√©g√≥ta felt√∂lt√∂tt valaki m√°s, de ez se baj, ha egy helyen ott lesznek jobb minŇĎs√©gben. Eddig √°ltal√°ban r√©gi VHS-kazett√°kr√≥l digitaliz√°lt, el√©g rossz minŇĎs√©gŇĪ felv√©telekre voltunk r√°szorulva, de itt az MLSZ k√∂zvetlen√ľl az MTVA-arch√≠vumb√≥l szerezhette be ŇĎket ‚Äď n√©zz√ľk meg a k√ľl√∂nbs√©get ez √©s ez a felv√©tel k√∂z√∂tt, noha mindkettŇĎ ugyanarr√≥l az 1983-as R√°ba ETO‚ÄďFTC-rŇĎl k√©sz√ľlt.

Vannak √ļjdons√°gok a r√©gi magyar v√°logatott meccsek k√∂z√∂tt, el√©g sok, eddig nem l√°tott √∂sszefoglal√≥ ker√ľlt fel eddig is az √∂tvenes √©s a hatvanas √©vekbŇĎl, sŇĎt teljes meccsek is. √Čn p√©ld√°ul nem eml√©kszem, hogy kor√°bban tal√°ltam volna √∂sszefoglal√≥t a magyar labdar√ļg√°s egyik traumatikus meccs√©rŇĎl, a 69-es marseille-i veres√©grŇĎl a csehszlov√°kok ellen, amit Szepesi Gy√∂rgy olyan lelkesen mond al√°, mint az Aranycsapat gyŇĎzelmeit 15 √©vvel azelŇĎtt. (UPDATE: Volt fent eddig is egy, csak nehezen megtal√°lhat√≥, √©s a minŇĎs√©ge is rosszabb.)

Advertisement

De az igazi felfedez√©st az NB I-es meccsek jelentik, ott t√©nyleg komoly lyukakat siker√ľl bet√∂mk√∂dni a t√∂rt√©nelemben: rengeteg √∂sszefoglal√≥ van a 80-as √©vekbŇĎl. √Čn m√°r eml√©kszem arra, amikor 1985 ŇĎsz√©n elŇĎsz√∂r vet√≠tett √∂sszefoglal√≥kat a t√©v√© az NB I-es meccsekrŇĎl.

Akkoriban m√©g csak szezononk√©nt h√°rom-n√©gy ilyen h√©tv√©ge volt, de azok rendes, t√≠zperces √∂sszefoglal√≥k voltak, melyek k√∂z√ľl most felker√ľlt egy csom√≥. Olyanok is, amelyekre konkr√©tan eml√©kszem, hogy kint voltam: ezen a fenti, '86-os Videoton‚ÄďVasason p√©ld√°ul igen, √©s az is megmaradt, hogy a m√∂g√∂tt√ľnk √ľlŇĎ n√©zŇĎk a v√©g√©n l√°that√≥ kezez√©sgyan√ļs esetn√©l azt mondt√°k, "majd megn√©zz√ľk holnap az √∂sszefoglal√≥ban", mert ez akkor m√©g akkora √ļjdons√°g volt.

Advertisement

A nyolcvanas √©vekbeli bajnokik nagy r√©sze am√ļgy is eltŇĪnik a feled√©s szennyv√≠zcsatorn√°j√°ban, √ļgyhogy nagyon √∂r√ľl√∂k, hogy legal√°bb egy r√©sz√ľket siker√ľlt most kimenteni.

Az pedig igazi ritkas√°g, hogy van egy √∂sszefoglal√≥ a Vasas 1977-es bajnokavat√≥j√°r√≥l, ahol a Zombori, V√°radi, Kov√°cs Kok√≥ f√©mjelezte hazaiak sim√°n verik a ZTE-t, a v√©g√©n pedig h√ļs-v√©r Vasas-szurkol√≥k vigyorognak a nyilatkoz√≥ M√ľller S√°ndor h√°ta m√∂g√∂tt. Vagy az, hogy minden idŇĎk legjobb magyar narr√°torhangja, Bozai J√≥zsef mondja al√° a 84-es D√≥zsa‚ÄďVasast ("azt minden focirajong√≥ tudja, hogy f√©lp√°ly√°r√≥l innen nincs les"). Ugye, hogy csod√°latos dolog ez?