This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Na tessék, ez egy tényleg csodálatos kezdeményezés az MLSZ-től!

2016 elejéig négyezer régi bajnoki, válogatott és kupameccs összefoglalóját rakják fel új YouTube-csatornájukra, ahol már most is vannak jó dolgok. Vigyázz, mert könnyű bennük elveszni!

Advertisement

Az MLSZ TV Archív viszonylagos csendben indult el egy hónappal ezelőtt, legalábbis hozzánk nem ért el a híre, én tök véletlenül botlottam bele tegnap, és azóta csak bajosan tudok mással foglalkozni. Veled is megtörténhet ez, amennyiben szintén szeretsz régi NB I-es vagy válogatott meccsek után kutatni a YouTube-on.

Az oldalra folyamatosan töltik fel a videókat, amelyek között van sok meccs, melyet már régóta feltöltött valaki más, de ez se baj, ha egy helyen ott lesznek jobb minőségben. Eddig általában régi VHS-kazettákról digitalizált, elég rossz minőségű felvételekre voltunk rászorulva, de itt az MLSZ közvetlenül az MTVA-archívumból szerezhette be őket – nézzük meg a különbséget ez és ez a felvétel között, noha mindkettő ugyanarról az 1983-as Rába ETO–FTC-ről készült.

Vannak újdonságok a régi magyar válogatott meccsek között, elég sok, eddig nem látott összefoglaló került fel eddig is az ötvenes és a hatvanas évekből, sőt teljes meccsek is. Én például nem emlékszem, hogy korábban találtam volna összefoglalót a magyar labdarúgás egyik traumatikus meccséről, a 69-es marseille-i vereségről a csehszlovákok ellen, amit Szepesi György olyan lelkesen mond alá, mint az Aranycsapat győzelmeit 15 évvel azelőtt. (UPDATE: Volt fent eddig is egy, csak nehezen megtalálható, és a minősége is rosszabb.)

Advertisement

De az igazi felfedezést az NB I-es meccsek jelentik, ott tényleg komoly lyukakat sikerül betömködni a történelemben: rengeteg összefoglaló van a 80-as évekből. Én már emlékszem arra, amikor 1985 őszén először vetített összefoglalókat a tévé az NB I-es meccsekről.

Akkoriban még csak szezononként három-négy ilyen hétvége volt, de azok rendes, tízperces összefoglalók voltak, melyek közül most felkerült egy csomó. Olyanok is, amelyekre konkrétan emlékszem, hogy kint voltam: ezen a fenti, '86-os Videoton–Vasason például igen, és az is megmaradt, hogy a mögöttünk ülő nézők a végén látható kezezésgyanús esetnél azt mondták, "majd megnézzük holnap az összefoglalóban", mert ez akkor még akkora újdonság volt.

Advertisement

A nyolcvanas évekbeli bajnokik nagy része amúgy is eltűnik a feledés szennyvízcsatornájában, úgyhogy nagyon örülök, hogy legalább egy részüket sikerült most kimenteni.

Advertisement

Az pedig igazi ritkaság, hogy van egy összefoglaló a Vasas 1977-es bajnokavatójáról, ahol a Zombori, Váradi, Kovács Kokó fémjelezte hazaiak simán verik a ZTE-t, a végén pedig hús-vér Vasas-szurkolók vigyorognak a nyilatkozó Müller Sándor háta mögött. Vagy az, hogy minden idők legjobb magyar narrátorhangja, Bozai József mondja alá a 84-es Dózsa–Vasast ("azt minden focirajongó tudja, hogy félpályáról innen nincs les"). Ugye, hogy csodálatos dolog ez?

Share This Story

Get our newsletter