Hiszen ebbŇĎl tudhatj√°k, hogy ŇĎk is fontosak Amerik√°nak, nemcsak Merkel!

Az √ļj Wikileaks-dokumentumokb√≥l ugyanis az der√ľlt ki, hogy az amerikai Nemzetbiztons√°gi √úgyn√∂ks√©g (NSA) Jacques Chirac √©s Nicolas Sarkozy kor√°bbi, valamint Francois Hollande jelenlegi francia eln√∂k ut√°n is k√©mkedett.

Advertisement

A francia √°llamfŇĎ szerda reggel 9 √≥r√°ra √∂ssze is h√≠vta a Biztons√°gi Tan√°csot, hogy ‚Äúmegvizsg√°lj√°k a sajt√≥ba kisziv√°rgott inform√°ci√≥k jelleg√©t, √©s levonj√°k a sz√ľks√©ges k√∂vetkeztet√©seket‚ÄĚ - k√∂z√∂lte az eln√∂ki hivatal.

Mondjuk olyan √≥ri√°si titkok nem der√ľltek ki egyelŇĎre a Wikileaks-iratokb√≥l, de ezek szerint az √°llamfŇĎk√∂n k√≠v√ľl miniszterek, korm√°nytisztviselŇĎk, illetve Franciaorsz√°g amerikai nagyk√∂vet√©nek kommunik√°ci√≥j√°t is lehallgatta az NSA. A WikiLeaks birtok√°ba jutott egyik titkos dokumentum az Elys√©e-palota t√∂bb tisztviselŇĎj√©nek telefonsz√°m√°t, k√∂zt√ľk az √°llamfŇĎ k√∂zvetlen mobilsz√°m√°t is tartalmazza.

√Čs az√©rt ez nem is lepett meg mindenkit: ‚ÄúR√©g√≥ta tudtuk, hogy az Egyes√ľlt √Āllamoknak megvannak a technikai eszk√∂zei, hogy lehallgass√°k a besz√©lget√©seinket. Nem vagyunk naivak, a v√©delmi miniszter √©s a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k k√∂z√∂tti besz√©lget√©sek soha nem telefonon zajlottak‚ÄĚ ‚Äď mondta az I-t√©l√© h√≠rtelev√≠zi√≥ban Michele Alliot-Marie, aki v√©delmi, majd k√ľl√ľgyminiszter volt Chirac √©s Sarkozy eln√∂ks√©ge idej√©n. ‚ÄúMindez bizalmi probl√©m√°kat vet fel a sz√∂vets√©gesek k√∂z√∂tt. Term√©szetesen lesznek k√∂vetkezm√©nyei az orsz√°gok k√∂z√∂tt, az emberekkel val√≥ kapcsolatokban, √©s ebbŇĎl a szempontb√≥l ki kell der√ľlnie, hogy ki tudott az eg√©szrŇĎl‚ÄĚ - tette hozz√°.

(via MTI)

Fotó: AP Images