Illustration for article titled Na mibe, hogy a franciák titokban még örülnek is a lehallgatásnak?

Hiszen ebből tudhatják, hogy ők is fontosak Amerikának, nemcsak Merkel!

Az új Wikileaks-dokumentumokból ugyanis az derült ki, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Francois Hollande jelenlegi francia elnök után is kémkedett.

Advertisement

A francia államfő szerda reggel 9 órára össze is hívta a Biztonsági Tanácsot, hogy “megvizsgálják a sajtóba kiszivárgott információk jellegét, és levonják a szükséges következtetéseket” - közölte az elnöki hivatal.

Mondjuk olyan óriási titkok nem derültek ki egyelőre a Wikileaks-iratokból, de ezek szerint az államfőkön kívül miniszterek, kormánytisztviselők, illetve Franciaország amerikai nagykövetének kommunikációját is lehallgatta az NSA. A WikiLeaks birtokába jutott egyik titkos dokumentum az Elysée-palota több tisztviselőjének telefonszámát, köztük az államfő közvetlen mobilszámát is tartalmazza.

Advertisement

És azért ez nem is lepett meg mindenkit: “Régóta tudtuk, hogy az Egyesült Államoknak megvannak a technikai eszközei, hogy lehallgassák a beszélgetéseinket. Nem vagyunk naivak, a védelmi miniszter és a köztársasági elnök közötti beszélgetések soha nem telefonon zajlottak” – mondta az I-télé hírtelevízióban Michele Alliot-Marie, aki védelmi, majd külügyminiszter volt Chirac és Sarkozy elnöksége idején. “Mindez bizalmi problémákat vet fel a szövetségesek között. Természetesen lesznek következményei az országok között, az emberekkel való kapcsolatokban, és ebből a szempontból ki kell derülnie, hogy ki tudott az egészről” - tette hozzá.

(via MTI)

Fotó: AP Images

Share This Story

Get our newsletter