Ybl Mikl√≥s√©? A rekonstrukci√≥t tervezŇĎ √©p√≠t√©szek√©? Nem √©s nem. √Āder √©s Orb√°n √©p√≠tŇĎmesterek√©. Ez a m√°rv√°nyt√°bla pontosan olyan, mint az Orb√°n h√°za mell√© √©p√≠tett felcs√ļti stadion. A tot√°lis ar√°nyt√©veszt√©s √©s szomor√ļ megzakkan√°s szimb√≥luma.

Ha egy tan√°cstalan k√ľlf√∂ldi n√©zegetn√© a V√°rkert baz√°r m√°rv√°nyt√°bl√°j√°t, tal√°n m√©g f√∂l is jegyezn√© a k√©t h√≠res magyar √©p√≠t√©sz nev√©t, akikrŇĎl m√©g sosem hallott. √Āder? Orb√°n? Vannak olyan j√≥k, mint Breuer Marcell vagy Moln√°r Farkas?

Igen, a V√°rkert Baz√°r t√°bl√°j√°n messze a legnagyobb betŇĪvel a k√©t ismert tervezŇĎ, √Āder J√°nos √©s Orb√°n Viktor neve szerepel. De hogy mindenki tudja, merre h√°ny √≥ra, a fŇĎpolg√°mester, a ker√ľleti polg√°rmester √©s a k√©t korm√°nybiztos neve is akkor√°val van √≠rva, mint az igazi alkot√≥k√©. Igazs√°gtalan, hogy lehagyt√°k r√≥la a Fidesz Facebook-vide√≥s√°t, ŇĎ is tett legal√°bb annyit a gyŇĎzelem√©rt, mint akiket felv√©stek ide.

Az √°ltalam eddigi megismert korm√°nyzatok k√∂z√ľl messze az Orb√°n-rezsim szabadult meg a legjobban a kult√ļrsznobs√°gt√≥l. De annyira siker√ľlt levetkŇĎzni√ľk ezt a bolsevista tr√ľkk√∂t, hogy m√°r egy√°ltal√°n nem veszik √©szre, mekkora, a mindent √∂sszegraffitiz√©ssel fel√©rŇĎ sutty√≥s√°g Budapest legk√ľl√∂nbozŇĎbb √©p√ľleteire kŇĎbe v√©sve elhelyezni a nev√ľket. Olyan ez egy kicsit, mintha a fideszes uralkod√≥ oszt√°ly kuty√°kb√≥l √°llna, akik gondosan levizelik az orsz√°g ki√°ll√≥ pontjait, hogy mindenki szagolhassa, kinek a territ√≥rium√°n is j√°runk. Csak kutyapisi helyett itt a j√≥l ismert nevek csillognak aranys√°rg√°n.

A fot√≥t k√∂sz√∂nj√ľk Gyurinak.