Illustration for article titled ​Na, kinek a neve a legnagyobb a Várkert Bazár emléktábláján?

Ybl Miklósé? A rekonstrukciót tervező építészeké? Nem és nem. Áder és Orbán építőmestereké. Ez a márványtábla pontosan olyan, mint az Orbán háza mellé épített felcsúti stadion. A totális aránytévesztés és szomorú megzakkanás szimbóluma.

Advertisement

Ha egy tanácstalan külföldi nézegetné a Várkert bazár márványtábláját, talán még föl is jegyezné a két híres magyar építész nevét, akikről még sosem hallott. Áder? Orbán? Vannak olyan jók, mint Breuer Marcell vagy Molnár Farkas?

Igen, a Várkert Bazár tábláján messze a legnagyobb betűvel a két ismert tervező, Áder János és Orbán Viktor neve szerepel. De hogy mindenki tudja, merre hány óra, a főpolgámester, a kerületi polgármester és a két kormánybiztos neve is akkorával van írva, mint az igazi alkotóké. Igazságtalan, hogy lehagyták róla a Fidesz Facebook-videósát, ő is tett legalább annyit a győzelemért, mint akiket felvéstek ide.

Advertisement

Az általam eddigi megismert kormányzatok közül messze az Orbán-rezsim szabadult meg a legjobban a kultúrsznobságtól. De annyira sikerült levetkőzniük ezt a bolsevista trükköt, hogy már egyáltalán nem veszik észre, mekkora, a mindent összegraffitizéssel felérő suttyóság Budapest legkülönbozőbb épületeire kőbe vésve elhelyezni a nevüket. Olyan ez egy kicsit, mintha a fideszes uralkodó osztály kutyákból állna, akik gondosan levizelik az ország kiálló pontjait, hogy mindenki szagolhassa, kinek a territóriumán is járunk. Csak kutyapisi helyett itt a jól ismert nevek csillognak aranysárgán.

A fotót köszönjük Gyurinak.

Share This Story

Get our newsletter