Illustration for article titled Súlycsökkenés fogyókúra nélkül: irány a Föld legkisebb gravitációjú pontja!

Túlsúlyosnak tartod magad? Semmi mást nem kell tenned, mint olyan helyre költözni, ahol kisebb a gravitáció. Nem, nem a Holdra gondoltam, ugyanis a Földön sem mindenhol ugyanakkora a tömegvonzás.

Advertisement

Azzal korábban is számoltak, hogy a Föld nem gömbölyű, ezért a sarkoknál kicsit nagyobb, az egyenlítőnél kicsit kisebb a gravitáció. Azonban most megrajzolták a Föld hiper-szuper részletes gravitációs térképét és kideürlt, hogy nagyon nem ilyen egyszerű a dolog.

A legkisebb a tömegvonzás ugyanis a perui Huascarán hegyen. Vagyis itt a legkisebb a súlyunk. A legnagyobb valahol a Jeges-tenger felszínén, de hát ki a fene akarna odamenni (leszámítva Kepeséket), ahol nem elég hogy hideg van, de még súlyosabbak is leszünk.

Advertisement

Megjegyzem a fogyás-hízás sajnos egy grammal sem változtatja meg a testtömegünk, az ugyanis nem ugyanz, mint a súly. Ettől függetlenül, irány Peru!

Advertisement

[A térképprojektről itt olvashattok bővebben: Geophysical Research Letters via New Scientist via Gizmodo. A képen a Csomolungma látható a New Scientist ábráján, ahol szintén kicsi a gravitáció.]

Share This Story

Get our newsletter