A celluxos-oll√≥s euroatlanti aj√°nd√©kcsomagol√°si iskola baroms√°g, a kis aj√°nd√©kzacsk√≥kr√≥l ne is besz√©lj√ľnk. Szerencs√©re van egy sokkal szebb megold√°s: az origata, az √°tl√≥s hajtogat√°sra √©p√ľlŇĎ jap√°n aj√°nd√©kcsomagol√°s. LegegyszerŇĪbb form√°j√°t a h√ľlye ‚Äď azaz √©n ‚Äď is meg tudja csin√°lni.

Rossz h√≠r, hogy mint minden √©vsz√°zados m√ļltra visszatekintŇĎ jap√°n k√©zmŇĪves hagyom√°ny, az origata is v√©gtelen√ľl bonyolult, szofisztik√°lt, szezon- √©s kontextusf√ľggŇĎ, tele utal√°sokkal √©s apr√≥ √ľzenetekkel. Nyilv√°n nem fogjuk ma d√©lut√°nig elsaj√°t√≠tani, hagyjuk meg ezt a toki√≥i Origata Design Institute hallgat√≥inak.

A j√≥ h√≠r viszont az, hogy az origata alapelv√©t m√©g egy fakezŇĪ eur√≥pai is megtanulhatja p√°r perc alatt. A l√©nyeg, hogy v√°g√°s √©s ragaszt√°s n√©lk√ľl csomagoljuk be a t√°rgyat a pap√≠rba, √ļgy, hogy az euroatlanti st√≠lussal ellent√©tben nem der√©ksz√∂gben, hanem √°tl√≥san kezdj√ľk. Ezt tal√°n neh√©z √≠gy elk√©pzelni, de sz√°mos oktat√≥vide√≥ van. Itt van egy el√©g j√≥, amivel megtanulhatunk k√∂nyvet, dobozt, vagy b√°rmilyen has√°bot becsomagolni, ha kell m√©g t√∂bb, a ‚Äědiagonal wrapping‚ÄĚ kifejez√©sre √©rdemes keresni:

A hitelesség kedvéért bemutatnám, milyen lesz ez faragatlan európai kéz munkájaként. Finom japán papír helyett durva csomagolópapírt használtam, amibe nem lehet olyan precíz éleket hajtogatni, de a végeredmény még így is sokkal szebb és érdekesebb lett, mint bármi, amit életemben csináltam:

Advertisement

Egy√©bk√©nt az unokah√ļgomnak k√©sz√ľlt, √©s Randall Munroe fergeteges tudom√°nyos ismeretterjesztŇĎ k√∂nyve, a Mi lenne, ha? van benne, a tetej√©re hajtogatott redŇĎkben pedig egy k√©mcsŇĎnyi cukor. Az eg√©sz pakkot egy cs√≠k k√©toldal√ļ ragaszt√≥ r√∂gz√≠ti, meg a v√©g√©n egy d√≠sz√≠tŇĎmatrica.