This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Na, ezért van szomorú, kommunista kormányunk

Illustration for article titled ​Na, ezért van szomorú, kommunista kormányunk

Razziáznak a sötét komcsik a Belvárosban. Tök mindegy, miért csinálják, maga a hozzállás elkeserítő. Ez a különbség Európához képest, nem az átlagfizetés.

Advertisement

Nem nagy találmány lekomcsizni a Fidesz-kormányt, ezt sok éve rendszeresen megteszik a pártot utálók, illetve a szabadpiaci kapitalizmus kedvelői. De vannak olyan helyzetek, amikor ehhez nem kell se Fidesz-fóbiásnak, se balosnak, se liberálisnak, se piacpártinak lenni. Itt van a rendőrség közleménye arról, hogy ma estétől általános razziát tartanak a tágan értelmezett budapesti Belvárosban:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 30. §-a alapján fokozott ellenőrzést rendelt el 2013. november 23-án 21 órától 2013. november 24-én 4 óráig Budapest V., VI. és VII. kerületek területén.

A fokozott ellenőrzés célja a települések közrendjének és közbiztonságának fenntartása, a lakosság személy- és vagyonbiztonságának megteremtése, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése.

Az ellenőrzés keretében a rendőrök személyeket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják.

A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.

Advertisement

Ott tartunk 2013-ban, hogy ugyanolyan nyilvánvaló, cinikus hazugságokkal teli, kizárólag a lakosság megfélemltését szolgáló rendőri közleményeket kell olvasgatnunk, mint mondjuk a 80-as években. Az alaphelyzet az, hogy egy megállapodott demokratikus országban egész egyszerűen semmi sem indokolhat ilyen jellegű, általános, nagy területre kiterjedő, tömeges igazoltatásokkal és zsebek, autók kipakoltatásával járó razziákat. Semmi.

Pontosabban, ha egészen szélsőségesen el akarunk játszani a gondolattal, akkor kitalálható olyan, forradalom- vagy éhséglázadás-közeli helyzet, hirtelen kirobbanó etnikailag vezérelt polgárháború vagy alieninvázió, amikor bizonyos konfliktuszónákban a rendfenntartók ilyen esetleg eszközhöz nyúlhatnak. De Magyarországon hála istennek sehol sincs ilyen helyzet, azon belül Budapest Belvárosában különösen nincsen.

Advertisement

Nem az irodalmias hatás kedvéért mondom, hogy a rövidhírt olvasva kis gombócba ugrott össze a gyomrom. Pedig én csak 18 évig éltem a kommunista diktatúra alatt és az elnyomó hatalom megfélemlítő gépezetével egyetlen alkalommal konfrontálódtam személyesen, amikor katonaság alatt a katonai elhárítás be akart szervezni, hogy épüljek be a Fideszbe. De a mostani gyomorösszeugrás egy másik Lentiben átélt rettenetes élményt hívott elő bennem. Azt, amikor a laktanya művelődési házának színpadán - katonai nevén a Csapat Művelődési Otthonban (CSMO) - a kötelezően beterelt sorkatonák előtt lezavartak egy komplett koncepciós pert, kizárólag megfélemlítési célból. Egy szerencsétlen honvédot ítéltek el amiatt, hogy a vizesblokknak nevezett vécé-fürdőszobában megpofozott egy másik, félmeztelen, neki beszóló katonát, akiről kiderült, hogy tizedes, vagyis az elöljárója volt, bár neki erről fogalma sem volt. Az elöljáróval szembeni ellenszegülést pedig keményen büntetik a katonák. Az ügy egyetlen szívderítő vonása az volt, hogy a konfliktus azért tört ki, mert a pofozó hetek óta egy kacsát nevelt az egyik vécéfülkében, amit a tizedes szóvá tett.

Hiába a vicces részletek, az egész kirakatper szörnyen nyomasztó volt.

Pont annyira, mint az, hogy amikor már felnőtt, szabad ember vagyok és ráadásul pont a komcsik híres ellenségei uralkodnak, ilyen szovjet zamatú közleményeket kell olvasgatnom. Teljesen mindegy, hogy ezzel az akcióval a fiatalokat, a bulizókat, a pestieket, az ellenzékieket, vagy a romkocsmázókat akarják megfélemlíteni, vagy csak általában akarják mutatni, hogy itt rend van, ez sokkal szomorúbb tizenhat, a tántorgó Pállffy István hátán lovagoló Matolcsy Györgynél.

Share This Story

Get our newsletter