​Na, ez az igazi támadás a sajtószabadság ellen!

Illustration for article titled ​Na, ez az igazi támadás a sajtószabadság ellen!

Brutális jelenetek Lengyelországban: kamerák kereszttüzében próbálták kicsavarni a Wprost hetilap főszerkesztőjének kezéból a laptopját, miután lerohanták szerkesztőséget. Az ok: a lap közzétette egy hangfelvétel szövegét, amiben a belügyminiszter a jegybankelnökkel kavar illegálisan. Az ügybe belebukhat Tusk kormánya.

Advertisement

A szó fizikai értelmében azért még Kelet-Európában is ritkán éri ilyen agresszív támadás a sajtószabadságot, az pedig külön sokkoló, hogy mindez a mérsékelt jobbliberális Tusk-kormány uralma alatt történt. Sylwester Latkowski lapjához rendőrök és titkosszolgálati ügynökök szálltak ki, mert meg akarták szerezni a varsói étteremben készült, eredeti hangfelvételt. Nem nagy meglepetésre nem találták meg. Aztán, amikor a rendőrök már távoztak, pár ügynöknél elszakadt a cérna, és totál értelmetlen módon megpróbálták kicsavarni a laptopot Latkowski kezéből. Ráadásul még ez sem sikerült nekik.

Az agressziót a kétségbeesés szülhette, egyre inkább úgy tűnik ugyanis, hogy a Wprost június 14-ei leleplezésébe belebukhat a mérsékelt kormány, és megint jöhetnek a hardcore kereszténykedő jobbosok. A lap ekkor tette közzé a szövegét annak a beszélgetésnek, amiben Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter arról trécsel Marek Belkával, a jegybank kormányzójával, hogy milyen lépésekkel tudnák megpörgetni a gazdaságot, hogy a kormánynak legyen bármi esélye a következő választásokon. Belka cserébe azt kérte, hogy rúgják ki Rostowski pénzügyminisztert - akit le is zsidózott - és hozzanak új jegybanktörvényt. (A beszélgetés és a dolog publikálása közti időben mindkettő megtörtént.)

Advertisement

(fotó: Radoslaw Parsley / PAP)

Share This Story

Get our newsletter