Brut√°lis jelenetek Lengyelorsz√°gban: kamer√°k keresztt√ľz√©ben pr√≥b√°lt√°k kicsavarni a Wprost hetilap fŇĎszerkesztŇĎj√©nek kez√©b√≥l a laptopj√°t, miut√°n lerohant√°k szerkesztŇĎs√©get. Az ok: a lap k√∂zz√©tette egy hangfelv√©tel sz√∂veg√©t, amiben a bel√ľgyminiszter a jegybankeln√∂kkel kavar illeg√°lisan. Az √ľgybe belebukhat Tusk korm√°nya.

A sz√≥ fizikai √©rtelm√©ben az√©rt m√©g Kelet-Eur√≥p√°ban is ritk√°n √©ri ilyen agressz√≠v t√°mad√°s a sajt√≥szabads√°got, az pedig k√ľl√∂n sokkol√≥, hogy mindez a m√©rs√©kelt jobbliber√°lis Tusk-korm√°ny uralma alatt t√∂rt√©nt. Sylwester Latkowski lapj√°hoz rendŇĎr√∂k √©s titkosszolg√°lati √ľgyn√∂k√∂k sz√°lltak ki, mert meg akart√°k szerezni a vars√≥i √©tteremben k√©sz√ľlt, eredeti hangfelv√©telt. Nem nagy meglepet√©sre nem tal√°lt√°k meg. Azt√°n, amikor a rendŇĎr√∂k m√°r t√°voztak, p√°r √ľgyn√∂kn√©l elszakadt a c√©rna, √©s tot√°l √©rtelmetlen m√≥don megpr√≥b√°lt√°k kicsavarni a laptopot Latkowski kez√©bŇĎl. R√°ad√°sul m√©g ez sem siker√ľlt nekik.

Az agresszi√≥t a k√©ts√©gbees√©s sz√ľlhette, egyre ink√°bb √ļgy tŇĪnik ugyanis, hogy a Wprost j√ļnius 14-ei leleplez√©s√©be belebukhat a m√©rs√©kelt korm√°ny, √©s megint j√∂hetnek a hardcore kereszt√©nykedŇĎ jobbosok. A lap ekkor tette k√∂zz√© a sz√∂veg√©t annak a besz√©lget√©snek, amiben Bartlomiej Sienkiewicz bel√ľgyminiszter arr√≥l tr√©csel Marek Belk√°val, a jegybank korm√°nyz√≥j√°val, hogy milyen l√©p√©sekkel tudn√°k megp√∂rgetni a gazdas√°got, hogy a korm√°nynak legyen b√°rmi es√©lye a k√∂vetkezŇĎ v√°laszt√°sokon. Belka cser√©be azt k√©rte, hogy r√ļgj√°k ki Rostowski p√©nz√ľgyminisztert - akit le is zsid√≥zott - √©s hozzanak √ļj jegybankt√∂rv√©nyt. (A besz√©lget√©s √©s a dolog publik√°l√°sa k√∂zti idŇĎben mindkettŇĎ megt√∂rt√©nt.)

(fotó: Radoslaw Parsley / PAP)