Az eddigi legr√©szletesebb felv√©telt k√©sz√≠tette el egy nemzetk√∂zi kutat√≥csoport √∂ssze√ľtk√∂zŇĎ galaxisokr√≥l. A kataklizm√°ra akkor ker√ľlt sor, amikor a 13,7 milli√°rd √©ves vil√°gegyetem feleennyi idŇĎs volt. A kutat√°sokr√≥l a phys.org-on olvashat√≥ egy alapos-k√©pes sz√∂veg.

Advertisement

A nemzetk√∂zi kutat√≥csoport a Herschel Atlas √°tfog√≥ asztrofizikai adatgyŇĪjtŇĎ program keret√©ben, t√∂bb f√∂ldi telep√≠t√©sŇĪ, illetve ŇĪrteleszk√≥p seg√≠ts√©g√©vel fedezte fel a H-Atlas J142935.3-002836 katal√≥gusjelŇĪ objektumot.

Ezeket az eszközöket alkalmazták:

  • a chilei Atacama sivatagban mŇĪk√∂dŇĎ r√°di√≥t√°vcsŇĎ-rendszer
  • az ALMA √©s az √ļj-mexik√≥i Karl G. Jansky Nagyon Nagy Antennarendszer felv√©telei
  • a Hawaii-szigeteken l√©vŇĎ Keck Obszervat√≥rium adatai
  • a Herschel- √©s a Hubble ŇĪrteleszk√≥p √°ltal k√©sz√≠tett k√©pek

A korai univerzumban lej√°tsz√≥d√≥ kozmikus karambol r√©szleteinek minden kor√°bbin√°l pontosabb felt√©rk√©pez√©s√©t seg√≠tette az √ļgynevezett gravit√°ci√≥s lencs√©z√©s m√≥dszere is - olvashat√≥ a phys.org-on. "A csillag√°szok lehetŇĎs√©g√©t gyakran behat√°rolja a t√°vcs√∂vek felbont√≥k√©pess√©ge, ugyanakkor n√©ha elŇĎfordul, hogy a vil√°gegyetem siet a seg√≠ts√©g√ľnkre, kozmikus lencs√©kkel megk√∂nny√≠tve a kutat√°sainkat" ‚Äď magyar√°zta Hugo Messias, a tanulm√°ny vezetŇĎ szerzŇĎje, a Lisszaboni Egyetem Csillag√°szati √©s Asztrofizikai Int√©zet√©nek kutat√≥ja.

A gravit√°ci√≥s lencs√©z√©s lehetŇĎs√©g√©t Albert Einstein j√≥solta meg az 1930-as √©vekben, de csak n√©gy √©vtizeddel k√©sŇĎbb siker√ľlt elŇĎsz√∂r megfigyelni a jelens√©get. "A kozmikus lencs√©ket a galaxisokhoz, galaxishalmazokhoz hasonlatos nagy strukt√ļr√°k alkotj√°k. Amennyiben k√©t csillagv√°ros az √©gbolton azonos l√°t√≥ir√°nyba esik, a k√∂zelebbi galaxis gravit√°ci√≥s tere √≠v alak√ļ foltokk√°, vagy ak√°r komplett gyŇĪrŇĪv√© torz√≠tja a t√°volabbi objektum k√©p√©t" ‚Äď fogalmazott a kutat√≥, hozz√°t√©ve, a t√°volabbi galaxis l√°tsz√≥lagos f√©nyess√©ge ak√°r a 30-szoros√°ra is nŇĎhet, megk√∂nny√≠tve vizsg√°latokat.

Hugo Messias k√∂zl√©se szerint k√ľl√∂nb√∂zŇĎ teleszk√≥pok seg√≠ts√©g√©vel m√°s √©s m√°s r√©szleteket figyelhettek meg. Az ALMA r√©v√©n sz√©nmonoxid nyomait fedezt√©k fel, aminek k√∂sz√∂nhetŇĎen a galaxisokban zajl√≥ csillagk√©pzŇĎd√©si folyamatokat tanulm√°nyozhatt√°k. Ugyancsak ennek az eszk√∂znek a seg√≠ts√©g√©vel m√©rt√©k fel a t√°volabbi objektumb√≥l kiszakad√≥ anyag√°raml√°s m√©rt√©k√©t, √©s sz√°m√≠tott√°k ki, hogy a galaktikus karambol r√©v√©n √©vente sok sz√°z csillag sz√ľletik.

Advertisement

A k√©t √∂sszeolvad√≥ csillagv√°rosb√≥l √°ll√≥ rendszer nagyon hasonl√≠t a F√∂ldh√∂z sokkal k√∂zelebb l√©vŇĎ objektumhoz, a Holl√≥ (Corvus) csillagk√©pben l√©vŇĎ Cs√°p-galaxisokhoz. √Ām m√≠g a Cs√°p-galaxisrendszer √©vente n√©h√°ny tucat napt√∂megnyi csillagot termel, a H-ATLAS J142935.3-002836 sokkal term√©kenyebb, a kutat√≥csoport sz√°m√≠t√°sai szerint √©vente a Nap t√∂meg√©t 400-szor meghalad√≥ mennyis√©gŇĪ g√°zt √©s port biztos√≠t √ļj csillagok elŇĎ√°ll√≠t√°s√°ra.

Ňźr√ľlet, mi? Viszont az t√∂rt√©nt m√©g ezzel kapcsolatban, hogy a kutat√≥ neve az MTI h√≠r√©ben ‚Äď a sz√∂veget nagyon apr√≥ v√°ltoztat√°sokkal onnan vettem √°t ‚Äď √ļgy szerepelt, hogy Hugo Messiasof. Emiatt is arra kezdtem gyanakodnim, hogy az eg√©sz egy k√ľl√∂n√∂s csillag√°szati m√©diahekk ‚Äď 6-7 milli√°rd √©ves esem√©nyek eset√©ben honnan lehet az ilyesmit tudni, nem igaz? ‚Äď, de azt√°n ut√°nan√©ztem, √©s kider√ľlt, hogy Hugo Messias n√©ven val√≥ban l√©tezni l√°tszik a portug√°l kutat√≥. Aki persze -of n√©lk√ľl is √©rdekes term√©szetesen.

Advertisement

Na mindegy, √≠gy is, √ļgy is porszemek vagyunk, √©n meg fel sem b√≠rom fogni ezeket.