Aludtam n√©h√°ny √≥r√°t, √©s ahogy n√©zem, m√©g mindig nem tudni, ki nyer Budapest 15. v√°laszt√≥ker√ľlet√©ben. Ezen m√ļlik a k√©tharmad. A k√©tharmad azonban nem minden, ak√°r meglesz, ak√°r nem, Orb√°n Viktor korm√°nyozni fog, √©let√©ben harmadszor. Hogyan?

ElsŇĎ √∂r√∂m√©ben/d√ľh√©ben a politikus sem felt√©tlen√ľl bajmol√≥dik gondolatai cizell√°l√°s√°val, r√°ad√°sul a hallgat√≥nak sincs okvetlen√ľl f√ľle a nagy hajsz√°ban a rezd√ľl√©sekre. Az, hogy mi mik√©nt lesz, menet k√∂zben, apr√°nk√©nt der√ľl ki. √ögy √©rtem, ebben a pillanatban, h√©tfŇĎn reggel m√©g nem tudunk semmit arr√≥l, milyen lesz Orb√°n Viktor Magyarorsz√°ga.

De azt tudjuk, hogy milyen volt a v√°laszt√°sok napj√°n.

A v√°laszt√°sok napj√°n Magyarorsz√°g h√°romf√©le volt, m√©g ha a t√©rk√©pet n√©zve le is kell kerek√≠teni az √©leket, hogy ezt ilyen mer√©szen meg√°llap√≠tsuk. Akkor is: Magyarorsz√°g BudapestbŇĎl, Kelet- √©s Nyugat-Magyarorsz√°gb√≥l √°ll.

  • Budapest nem szereti Orb√°n Viktort √©s a Fideszt
  • Kelet-Magyarorsz√°g szereti a Jobbikot
  • Nyugat-Magyarorsz√°g szereti Orb√°n Viktort √©s a Fideszt

Fogalmam sincs, hogy a politikai erŇĎk k√©pesek-e ezekbŇĎl elŇĎremutat√≥ konzekvenci√°kat levonni. M√°r √ļgy √©rtem, lehets√©ges-e ezen a fel√°ll√°son b√°rhogyan is v√°ltoztatni. Hiszen az egyszer vil√°gos kell legyen, hogy a v√°lasztpolg√°r nem programok √©s nem is ideol√≥gi√°k alapj√°n v√°laszt. √Črzelmi alapon v√°laszt. Ami am√ļgy nem baj, hanem term√©szetes. B√°r ha azt programnak vessz√ľk, hogy adjunk a cig√°nyok pof√°j√°ra, akkor Kelet-Magyarorsz√°g az egyetlen tudatos v√°laszt√≥ a mezŇĎnyben. A legh√ľly√©bb meg Budapest: hi√°ba kapott az elm√ļlt n√©gy √©vben sokkal t√∂bbet a javakb√≥l, mint valaha (fel√ļj√≠t√°sok, helyek, metr√≥, stb.), m√©gis elkergette volna a Fideszt.

Advertisement

Ok√©, tudom, hogy ezeknek a n√ľ√°ncoknak t√∂bb az √°rnyalatuk, mint amennyit √©hgyomorra fel lehetne villantani, nemhogy kibontani.

Úgyhogy kérdéseket teszek fel:

  • Hogyan fog korm√°nyozni ebben a ciklusban Orb√°n Viktor? Az a k√©tharmadt√≥l is f√ľgg. De azt is tudni kell, hogy egy mand√°tum elŇĎny vagy h√°tr√°ny (amelyik lesz az indul√°sn√°l) nem √∂r√∂kk√©val√≥, m√©g soha nem maradtak ugyanazok az ar√°nyok egy ciklusban. Fontosabb: √ļgy vad√°szom ilyenkor a biztat√≥ jeleket, mintha fizetn√©nek √©rte, √©s feltŇĪnt, hogy a gyŇĎzelmi Viktor-besz√©dben csak egy konkr√©tum volt, √ļgy emelte ki a f√©nyes eur√≥pai uni√≥s j√∂vŇĎt, mintha eddig nem j√°tszotta volna hars√°nyan a szkeptikust. Lehet, hogy ez v√©letlen, de nem hiszem. Azt nem felt√©telezem, hogy j√∂n a (sz√°m√°ra alkatilag idegen) konszenzusos politiz√°l√°s, egyszerŇĪen csak k√≠v√°ncsi vagyok, megpr√≥b√°l-e j√≥ (az eddigin√©l jobb) kir√°lyt alak√≠tani, aki a legyŇĎz√∂tt-megsemmis√≠tett ellenf√©lnek is oszt lapot, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy amaz osztana-e neki, ha m√°s lenne a fel√°ll√°s.
  • Mit kezd mag√°val a baloldali ellenz√©k? Az √∂sszefog√°s nem hozott semmit. T√∂bb szavazatot kapott az √∂tp√°rti MSZP, mint n√©gy √©ve, de ha nincs √ļjralkotva a v√°laszt√°si rendszer, akkor is brut√°lis veres√©g lett volna a v√©ge. Orb√°n Viktor nyomaszt√≥an korm√°nyzott. B√°r minden lehetŇĎs√©get megragadott (m√©dia stb.), hogy azt sulykolja, j√≥kedvŇĪen √©s bar√°ts√°gosan csin√°lja, olyan propaganda nincs, ami a rosszat j√≥k√©nt tudja felt√ľntetni, ha van erŇĎs, egys√©ges, t√©nyleg meg√ļjult ellenz√©k. Amit Mesterh√°zy√©k el√©rtek, az kudarc. De m√©gsem akkora, hogy magukt√≥l √∂sszeomoljanak alatta. Ha √≠gy n√©zem, marad az erjed√©s. Ha marad az erjed√©s, Magyarorsz√°gon √©rt√©kelhetŇĎ idŇĎn bel√ľl nem lesz √©p baloldal. A fel√°ll√°s (vas√°rnap este is l√°thatt√°tok) nem sok j√≥t √≠g√©r az eur√≥pai √©rtelemben vett anti-orb√°ni gondolat h√≠veinek.
  • Mit kezd mag√°val a Jobbik? √ögy tŇĪnt, veres√©gnek fogj√°k fel a gyŇĎzelm√ľket. Ezek t√©nyleg elhitt√©k, hogy korm√°nyra ker√ľlhetnek? Soha az √©letben. A h√ļsz sz√°zal√©k am√ļgy is rettenetesen sok (pl√°ne ahhoz k√©pest, milyen karizm√°tlan √©s sz√≠nvonaltalan a p√°rt vezet√©se), de nagys√°grendekkel t√∂bbet sz√©ljobbos p√°rt nem fog szerezni. Tudom, sokan azt gondolj√°tok, ez h√ľlyes√©g, √©s dehogy nem, de akkor sem. Nemhogy itt, Ukrajn√°ban, Rom√°ni√°ban, a kutyafasz√°ban sem. A kommunist√°k √©s a n√°cik ideje Eur√≥p√°ban lej√°rt, punktum. Azt hittem, ahogy n√©ztem az eredm√©nyek alakul√°s√°t, hogy Vona G√°bor√©k kiugranak a bŇĎr√ľkbŇĎl √∂r√∂m√ľkben. Ehhez k√©pest b√ļsulnak, mint a l√≥. Ha nem szedik √∂ssze magukat, ha elkezdik a hib√°kat keresni bel√ľl, az rossz lesz nekik. Nek√ľnk meg nem lesz rossz.
  • Mit kezd mag√°val az LMP? √Ėr√ľl, mintha fizetn√©k √©rte, √©s megpr√≥b√°l √©p√≠tkezni. Ilyen pici frakci√≥b√≥l m√©g sosem lett nagy, √∂kop√°rtb√≥l sem p√≥lusk√©pzŇĎ erŇĎ, de hogy szabad a p√°lya, √©s ki is lehetne tal√°lni magukat v√©gre, az biztos. Mert valamit ki k√©ne tal√°lniuk. Amit eddig el√©rtek, azt nem annyira a saj√°t els√∂prŇĎ teljes√≠tm√©ny√ľknek k√∂sz√∂nhetik. Hanem annak a p√°r sz√°zezer ap√°tlan-any√°tlan √©rtelmis√©ginek, akik mell√©j√ľk ikszeltek, mert a sz√≠nes parlament sz√©p, a t√∂bbi meg v√°llalhatatlan.
  • Marad-e ugyanaz a st√≠lus, ugyanilyen a politika? √Čn unom. A ban√°ntot. Unom, ahogy Orb√°n Viktor politiz√°l, √©s unom, ahogy a balellenz√©k politiz√°l. Az elm√ļlt h√≥napokban m√°r a 90-es √©vek elej√©n √©reztem magamat, akkor volt ekkora n√°cul√°s/n√°civesz√©ly, mint mostan√°ban. Nem a val√≥s√°gban, a budapesti levegŇĎben. √Čn unom, de a v√°laszt√≥k, minden jel szerint, nem unj√°k. Pontosabban, Orb√°n Viktort nem unj√°k, a baloldalt meg unj√°k. Azt mondj√°tok, f√©lre vannak vezetve? Erre azt mondom, nem a val√≥s√°g, a val√≥s√°g k√©pe d√∂nti el, mi van, √©s nem arr√≥l a k√©prŇĎl besz√©lek, amit a m√©dia mutat. Az csak r√©szben befoly√°solja azt, ami az emberekben kialakul. Minden val√≥s√°g sz√°zf√©lek√©ppen manipul√°lt val√≥s√°g, a vil√°gon minden√ľtt. Magyarorsz√°gon, most, nagyon. Vagy √≠gy, vagy √ļgy. Vagy innen, vagy onnan. Na, hogy ez hogyan lesz ezut√°n, ez √©rdekel engem.

Advertisement

Konkl√ļzi√≥: sok v√°ltoz√°sra nem sz√°m√≠tok. F√∂ldindul√°st nem √©rz√©keltem, recseg√©st-ropog√°st sem nagyon.

Ha jól belegondolok, ez nem jó hír.