Vagyis ma. Felm√©rhetetlen felelŇĎtlens√©ggel bele√≠rt√°k k√∂zlem√©nyeikbe a tiltott sz√≥t. Ez nagy baj.

A mutyi az a sz√≥, aminek haszn√°lata ut√°n t√∂bb√© nem lehet komolyan venni senkit. Egy p√°rtot sem. A mutyi sz√≥t m√°r a kilencvenes √©vek elej√©n elhaszn√°lt√°k. Egyszer s mindenkorra. Ki√ľresedett, nincs neki se ereje, se jelent√©se, se hat√°sa. Az √©rzelmi t√∂ltetrŇĎl nem is besz√©lve.

Advertisement

A mutyi gagyi.

A Jobbik √©s az LMP egyar√°nt √ļgy j√∂tt l√©tre √©s jutott valamire ‚Äď egyik t√∂bbre, m√°sik kevesebbre ‚Äď, hogy azt √°ll√≠tott√°k, lehet az eg√©szet m√°sk√©ppen is csin√°lni. De nem el√©g m√°snak lenni ‚Äď m√°r ha egy√°ltal√°n ‚Äď, m√°snak is kell l√°tszani. Azt a sz√≥t, hogy mutyi, b√°rmikor √©s b√°rmennyiszer le√≠rhatja a poszt-MSZP-s-balos-liber√°lis √©s a fideszes-jobbos vil√°g b√°rmelyik k√©pzŇĎdm√©nye √©s ut√≥dszervezete ‚Äď nyilv√°n mindig ellenz√©kben, mivel ez ellenz√©ki sz√≥ ‚Äď, de a Jobbik √©s az LMP nem √≠rhatja le. Hacsak nem akarnak ugyanolyannak l√°tszani ‚Äď √©s ugyanolyannak lenni.

A Jobbik √©s az LMP ‚Äď az im√©nt megvitattuk ezt a k√©rd√©st Inkei koll√©g√°val, √©s egyet√©rtett√ľnk ebben ‚Äď, kor√°bban tudott m√°sk√©ppen kommunik√°lni. Volt benn√ľk lend√ľlet, frissess√©g meg kraft ‚Äď itt-ott b√°j is helyenk√©nt ‚Äď, √©s m√©g a demag√≥gi√°juk is karakteresebbnek tŇĪnt.

A mutyi sz√≥ azonban t√∂bb, mint intŇĎ jel. A mutyi sz√≥ a k√∂z√©pszer, az eljelent√©ktelened√©s, a beolvad√°s, az elsz√ľrk√ľl√©s, a mainstreamm√© v√°l√°s szomor√ļ szimb√≥luma.

Advertisement

A Jobbik eset√©ben mindezt tal√°n m√©g magyar√°zhatja ‚Äď b√°r menteni nem menti ‚Äď az a h√≠res n√©pp√°rtosod√°s, de hogy az LMP mi√©rt √©s hogyan jutott el ide, az v√©gk√©pp rejt√©ly.

Leveszem róluk a kezemet.

Hogy van-e innen vissza√ļt? Nem tudom. Nem tudom, idej√©ben sz√≥ltam-e. De most sz√≥ltam.

Advertisement

1. sz. melléklet

RendszerszintŇĪ korrupci√≥ a kaszin√≥mutyiban is

‚ÄěNehogy azt gondolj√°k, hogy ez a jogszab√°lyt√∂meg, amiben √©l√ľnk, v√©letlen√ľl j√∂tt l√©tre! Ezeken a jogszab√°lyokon kereszt√ľl √©rdekcsoportok √©rv√©nyes√≠tik saj√°t maguk szempontjait.‚ÄĚ (L√°z√°r J√°nos)

Andy Vajna kaszin√≥tulajdonos korm√°nybiztos m√°r kor√°bban is sz√°mos kedvezm√©nyben r√©szes√ľlt a Fidesz-korrupci√≥ r√©v√©n. √ćgy p√©ld√°ul a Las Vegas Casino nyeres√©g√©bŇĎl 1,6 milli√°rd forinttal kevesebbet kellett befizetnie a magyar b√ľdzs√©be, de az √ļj oligarch√°knak kedvezŇĎ n√∂veked√©si ad√≥hitel r√©v√©n is ad√≥k√∂nny√≠t√©shez jut t√∂bb c√©ge. M√°ra az Andy Vajna √°ltal jelentett k√∂lts√©gvet√©si kies√©s el√©rte a 10 milli√°rd forintot, ebbŇĎl gyakorlatilag a k√∂ztisztviselŇĎi b√©ralap rendez√©se is megkezdŇĎdhetett volna, ak√°r egy √°ltal√°nos 10 sz√°zal√©kos fizet√©semel√©ssel egybek√∂tve.

A fideszes orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎ, B√°nki Erik √°ltal nemr√©g beny√ļjtott t√∂rv√©nyjavaslat √©rtelm√©ben az online kaszin√≥j√°t√©k-piac nyertese is elsŇĎsorban Andy Vajna lesz. A m√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°ny alapj√°n csak azok kaphatnak online kaszin√≥z√°sra koncesszi√≥t, akik m√°r rendelkeznek kaszin√≥koncesszi√≥val. Ennek a felt√©telnek pedig csak k√©t ember felel meg: Andy Vajna √©s Szima G√°bor.

Arra a k√©rd√©sre v√°rjuk a v√°laszt, hogy vajon mi√©rt tesz ekkora gesztusokat a korm√°nyzat Andy Vajna korm√°nybiztosnak. Tal√°n az√©rt kapta azt kit√ľntetŇĎ c√≠met, mert valamit visszafizet a korm√°nyp√°rtok kassz√°j√°ba? A mostanihoz hasonl√≥ jelens√©gek r√©v√©n egy√©rtelmŇĪen tetten √©rhetŇĎ azt a rendszerbe √ľltetett korrupci√≥, amit most m√°r √∂t esztendeje egyre olajozottabban mŇĪk√∂dtet a Fidesz-korm√°ny. Egyetlen aj√°nd√©kot nem kapott meg m√©g Andy Vajna a Fidesz-korm√°nyt√≥l, ez pedig a Szerencsej√°t√©k Zrt. vez√©rigazgat√≥i posztja. Nem is √©rtj√ľk a korm√°ny szŇĪkmark√ļs√°g√°t. Mi√©rt sp√≥rol ezen a Fidesz?

HegedŇĪs Lor√°ntn√©, a Jobbik orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎje

2. sz. melléklet

Mutyit sejt az LMP a Moln√°r J√°nos-barlangn√°l

Az LMP a barlangok vil√°gnapj√°n figyelmeztet a Budapest II. ker√ľleti Moln√°r J√°nos-barlang igen zavaros helyzet√©re. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgat√≥s√°g p√°ly√°zata b√ļv√°roktat√°s √©s mer√ľl√©sek c√©lj√°b√≥l √°tadn√° a barlang √ľzemeltet√©s√©t hasznos√≠t√°sra rendk√≠v√ľl alacsony, sz√°zezer forintos havi b√©rletid√≠j-minimummal, viszont a nagyk√∂z√∂ns√©g elŇĎl elz√°rn√° a p√°ratlan term√©szeti k√©pzŇĎdm√©nyt.

Az elsŇĎ teendŇĎ a barlang √©rt√©keinek megŇĎrz√©s√©t szolg√°l√≥ int√©zked√©sek meghat√°roz√°sa kell, hogy legyen. Jelenleg ugyanis kezel√©si terve a hivatalos, minden √©rdemi adatot tartalmaz√≥ barlangnyilv√°ntart√°sban nem el√©rhetŇĎ, ahogyan a 2014. √©vi kutat√°si jelent√©sek sem.

R√°ad√°sul olyan p√°ly√°zati rendszerben hasznos√≠tan√° a barlangot a DINP, ahol a tervezett term√©szetv√©delmi szab√°lyok egy r√©sze csak a sz√°zezer forint√©rt megv√°s√°rolhat√≥ p√°ly√°zati dokument√°ci√≥ √ľzemeltet√©si szab√°lyzat√°b√≥l ismerhetŇĎ meg.

Az LMP szerint rendk√≠v√ľl alacsony a megaj√°nland√≥ b√©rleti d√≠j p√°ly√°zati ki√≠r√°sban szereplŇĎ sz√°zezer forintos minimuma. Emellett a p√°ly√°zat keret√©ben a nyertes ‚Äěk√∂teles‚ÄĚ alb√©rletbe venni a DINPI felt√©telek√©nt a Budapest Gy√≥gyf√ľrdŇĎi √©s H√©vizei Zrt.-tŇĎl 4526 m2 ter√ľletŇĪ belter√ľleti ingatlant, amelynek szint√©n nevets√©gesen alacsony, 129.159,- Ft a havi b√©rleti d√≠ja lenne.

Ugyanezen korm√°nyrendelet szerint a korm√°ny t√°mogat√°st adna a ter√ľlet 170 milli√≥ forintos fejleszt√©s√©re. Ennek eredm√©ny√©t a leendŇĎ √ľzemeltetŇĎ √©lvezheti. Az √≥ri√°si √°llami fejleszt√©s, √©s a v√°rhat√≥an nagyon alacsony b√©rleti d√≠jak √©s az el√©rhetetlen dokument√°ci√≥ igen gyan√ļss√° teszik a p√°ly√°zatot.

A barlangok vil√°gnapj√°n fontos eml√©keztetni r√°, hogy a p√°ratlan term√©szeti √©rt√©ket k√©pviselŇĎ barlangokat v√©den√ľnk kell, a nem vesz√©lyeztetett barlangokat pedig min√©l t√∂bbek sz√°m√°ra hozz√°f√©rhetŇĎv√© kell tenn√ľnk. A Moln√°r J√°nos-barlang hasznos√≠t√°si tervei azonban sz√°mos k√©rd√©st vetnek fel, amelyekre magyar√°zatot v√°r az LMP.

Budapest, 2015. j√ļnius 25.

Sallai R. Benedek,
az Orsz√°ggyŇĪl√©s Fenntarthat√≥ fejlŇĎd√©s bizotts√°g√°nak eln√∂ke

Ungár Péter,
az LMP II. ker√ľleti √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎje

[kép]