Működik a NASA hajtóműve, ami látszólag ellentmond a fizika törvényeinek

Az EmDrive-nak nevezett technológia segítségével akár száz év alatt eljuthatnánk a legközelebbi csillaghoz.

Advertisement

Az ötletet még az ezredforduló környékén dobta fel Roger Shawyer brit tudós. Az EmDrive egy elektromágneses elven működő hajtómű, ami zárt térben ütköztetett mikrohullámok segítségével mozgatná az űrhajókat, műholdakat. Ez a működésmód viszont ellentmond a klasszikus fizika, illetve a hatás-ellenhatás Newton-féle törvényének. A most használt, üzemanyaggal működő rakéták ez alapján épültek, az üzemanyagot kilökik hátra, a rakéta maga viszont ennek hatására pont ellentétes irányba, előre mozdul.

Illustration for article titled Működik a NASA hajtóműve, ami látszólag ellentmond a fizika törvényeinek
Advertisement

Több kísérletet is végeztek már az EmDrive kapcsán kínai és amerikai tudósok is, ezek a tesztek viszont nem vákuumban zajlottak, így az eredmények nem voltak teljesen megbízhatóak. Most viszont a NASA tudósai vákuumban is kipróbálták a hajtóművet, és úgy tűnik, hogy tényleg működik. Az EmDrive ráadásul elektromos áramot használ, úgyhogy egy nukleáris energiaforrás, vagy akár a Nap fénye is elég lehet a működéséhez.

Attól még messze vagyunk, hogy EmDrive-val felszerelt hajókon utazzunk, de ha minden jól megy, akkor ennek is eljön az ideje. Ha ez bekövetkezik, akkor a Marsot 75 nap, a Szaturnusz Titan nevű holdját 9 hónap, az Alpha Centaurit pedig akár 92 év alatt is elérhetjük. Igaz a csillagközi utazás végére a hajó a fénysebesség közel egytizedére gyorsulna, ha le is akar fékezni, az 38 évvel megdobja az utat.

Advertisement

Jelenlegi technológiával a Mars 9 hónapra, a Szaturnusz 3-6 évre, az Alpha Centauri pedig túl messzire van tőlünk.

via Quartz, io9

Share This Story

Get our newsletter