Illustration for article titled Moszatművészet

Gondolta volna a kedves Cink-olvasó, hogy pocsolyavízből ilyen gyönyörű képet lehet készíteni? Ha igen, akkor a kedves Cink-olvasó biológus vagy 19. századi természetbúvár.

Advertisement

A képen kovamoszatok vannak, amikről sok mindent lehet tudni, egyes fajok teljes genomját is feltérképezték már szorgalmas tudósok, de a két legfontosabb tulajdonságuk, hogy kicsik és szépek. Erre mindenféle genomtérkép nélkül jöttek rá angol mikroszkopisták valamikor az 1800-as években. Azzal, hogy moszatokat bonyolult mintákban mikroszkóplemezre ragasztgatott (vagy csak ilyen lemezeket gyűjtött), az unatkozó viktoriánus egyszerre élhette ki a természettudomány, a művészet és a hülye hobbik iránti lelkesedését.

Nehéz elhinni, de mára a moszatművészek, más néven diatomisták, egészen kevesen maradtak. Az alábbi rövidfilm közülük is a legnagyobbról szól. Ő Klaus D. Kemp, aki 16 éves kora óta foglalkozik moszatokkal. Kemp autodidakta módon jutott el arra a mesteri szintre, ahol már bármilyen hülye hobbi művelőjét tátott szájjal bámulja az ember.

Advertisement

Aki szeretne többet tudni a moszatművészet varázslatos világáról, Klaus Kemp weboldalán böngészheti a The Amateur Diatomist több évfolyamnyi anyagát.

Share This Story

Get our newsletter