Gondolta volna a kedves Cink-olvasĂł, hogy pocsolyavĂ­zbƑl ilyen gyönyörƱ kĂ©pet lehet kĂ©szĂ­teni? Ha igen, akkor a kedves Cink-olvasĂł biolĂłgus vagy 19. szĂĄzadi termĂ©szetbĂșvĂĄr.

A kĂ©pen kovamoszatok vannak, amikrƑl sok mindent lehet tudni, egyes fajok teljes genomjĂĄt is feltĂ©rkĂ©peztĂ©k mĂĄr szorgalmas tudĂłsok, de a kĂ©t legfontosabb tulajdonsĂĄguk, hogy kicsik Ă©s szĂ©pek. Erre mindenfĂ©le genomtĂ©rkĂ©p nĂ©lkĂŒl jöttek rĂĄ angol mikroszkopistĂĄk valamikor az 1800-as Ă©vekben. Azzal, hogy moszatokat bonyolult mintĂĄkban mikroszkĂłplemezre ragasztgatott (vagy csak ilyen lemezeket gyƱjtött), az unatkozĂł viktoriĂĄnus egyszerre Ă©lhette ki a termĂ©szettudomĂĄny, a mƱvĂ©szet Ă©s a hĂŒlye hobbik irĂĄnti lelkesedĂ©sĂ©t.

NehĂ©z elhinni, de mĂĄra a moszatmƱvĂ©szek, mĂĄs nĂ©ven diatomistĂĄk, egĂ©szen kevesen maradtak. Az alĂĄbbi rövidfilm közĂŒlĂŒk is a legnagyobbrĂłl szĂłl. Ɛ Klaus D. Kemp, aki 16 Ă©ves kora Ăłta foglalkozik moszatokkal. Kemp autodidakta mĂłdon jutott el arra a mesteri szintre, ahol mĂĄr bĂĄrmilyen hĂŒlye hobbi mƱvelƑjĂ©t tĂĄtott szĂĄjjal bĂĄmulja az ember.

Aki szeretne többet tudni a moszatmƱvészet varåzslatos vilågåról, Klaus Kemp weboldalån böngészheti a The Amateur Diatomist több évfolyamnyi anyagåt.