Mostantól mozognak a gifek a Facebookon

A legnagyobb közösségi oldal eddig nem játszotta le az online népművészet mozgó festményeit, ez most változik. Azoknak sem kell aggódniuk, akik gyűlölik a kéretlenül ugráló, óriási gifeket.

Advertisement

Sokan mérgelődnek, miért kényszerítik rájuk a különböző híroldalak és blogok így 15 évvel az ezredforduló, 28 évvel a formátum kifejlesztése után az epilepsziakeltő, gazdaságtalanul nagy fájlméretű mozgóképeket, amelyek akaratlanul is felzabálják a havi mobilnetes adatforgamat.

A gif tényleg elég elavult formátum, és nekem is rengeteget kell bénáznom azzal, hogy ne 5-10 megabájtos fájlokat csináljak, amikor ezekkel dolgozom. Persze vannak videós meg gifv alapon működő megoldások, de ezek messze nem olyan egyszerűen kezelhetőek és univerzálisak, mint a klasszikus .gif fájlok. Engem mondjuk nem zavar a folyamatos mozgás, sőt gyakran sokkal látványosabb, hatásosabb, tartalmasabb illusztrációkat lehet így mutatni.

Advertisement
Illustration for article titled Mostantól mozognak a gifek a Facebookon

A Facebook viszont egy kompromisszumos megoldással állt elő. Ha egy posztba beillesztünk egy olyan url-t, ami gifre mutat, azt mostantól a közösségi oldal is le tudja játszani, viszont csak akkor fogja megtenni, ha a különböző felhasználók rákattintanak a kép közepére – kábé úgy, mint egy videónál a play gombra. Kipróbáltam, táncolnak a kisemberek, működik a dolog. Viszont ha nem url-t adok meg, hanem direktben feltöltök egy gifet, azt még mindig csak állóképként kezeli a közösségi oldal.

Advertisement

via Gizmodo, Wired

Share This Story

Get our newsletter