Mit tehet√ľnk meg √∂nv√©delembŇĎl, miut√°n nemsok√°ra, j√ļlius elsej√©n hat√°lyba l√©p az √ļj Btk? Eddig ar√°nyosan lehetett v√©dekezni, vagyis p√©ld√°ul nagyj√°b√≥l olyan eszk√∂zzel v√©dhett√ľnk ki egy fizikai t√°mad√°st, amilyennel r√°nk t√°madtak. Mostant√≥l ez megv√°ltozik. Aki k√©zzel t√°mad, azt k√©ssel is megnyugtathatjuk,. Fontos v√°ltoz√°s az is, hogy a t√∂rv√©ny a v√©dekezŇĎ √©let√©nek kiolt√°s√°ra ir√°nyul√≥ t√°mad√°snak tekinti - vagyis a betolakod√≥ meg√∂l√©s√©t is toler√°lja - ha az emberre √©jjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan t√°madnak r√°.

Illetve ha a lak√°s√°ba √©jjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan hatolnak be. Ut√≥bbi esetben nem sz√ľks√©ges felt√©tel, hogy a h√°ziakra t√°madjanak. Magyarul lelŇĎhetj√ľk azt is, aki fegyvertelen√ľl, de √©jjel t√°rsakkal t√∂r be hozz√°nk. √Čs joggal r√°nhatunk elŇĎ b√°rmilyen, am√ļgy nem illeg√°lis fegyvert, ha mondjuk k√∂rbe√°ll egy csoport az utc√°n √©s fenyegetŇĎen viselkedik. A t√©m√°t a Jogiq blog v√©gzŇĎs jog√°sz szerzŇĎje boncolgatja ebben a posztban.

√Čn egyszer fogtam bet√∂rŇĎt, sŇĎt bet√∂rŇĎket, p√°r √©ve, amikor m√©g a Retek utc√°ban laktunk. A csajom kapirg√°l√≥ zajt hallott, fel√©bresztett, √©n reszketŇĎ l√°bakkal kimentem, √©s a kisszob√°ban k√©t elk√©pesztŇĎen b√ľd√∂s fick√≥t tal√°ltam. Pr√≥b√°ltam hat√°rozottan, nem hiszt√©rikusan, de fenyegetŇĎen viselkedni, amit n√©mileg al√°akn√°zott, amikor 3 perc fenyegetŇĎ √°ll√°s ut√°n r√°j√∂ttem, hogy nincsen rajtam alul semmi. Nekem sajnos nem az jutott eszembe az Alul semmirŇĎl, mint a Nemzeti √ČrzelmŇĪ Motorosok vezetŇĎj√©nek, vagyis nem vertem ki, hanem ijedten eltakartam. Azt√°n olyan lassan √©rkeztek ki a rendŇĎr√∂k, hogy a cs√°v√≥k lel√©ptek, kihaszn√°lva, hogy olyan b√ľd√∂sek voltak, hogy nem b√≠rtam bez√°rni ŇĎket a lak√°sba. Ha mindez ezen a ny√°ron t√∂rt√©nik, szit√°v√° is k√©selhettem volna ŇĎket, ami nem lelkes√≠tŇĎ gondolat, mert √≠gy is fura volt ut√°na bemenni a kisszob√°ba, pedig nem voltak besz√°radt v√©rfoltok a plafonon.