This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mostantól késsel agyonszúrhatjuk, aki ököllel támad ránk

Illustration for article titled Mostantól késsel agyonszúrhatjuk, aki ököllel támad ránk

Mit tehetünk meg önvédelemből, miután nemsokára, július elsején hatályba lép az új Btk? Eddig arányosan lehetett védekezni, vagyis például nagyjából olyan eszközzel védhettünk ki egy fizikai támadást, amilyennel ránk támadtak. Mostantól ez megváltozik. Aki kézzel támad, azt késsel is megnyugtathatjuk,. Fontos változás az is, hogy a törvény a védekező életének kioltására irányuló támadásnak tekinti - vagyis a betolakodó megölését is tolerálja - ha az emberre éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan támadnak rá.

Advertisement

Illetve ha a lakásába éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan hatolnak be. Utóbbi esetben nem szükséges feltétel, hogy a háziakra támadjanak. Magyarul lelőhetjük azt is, aki fegyvertelenül, de éjjel társakkal tör be hozzánk. És joggal ránhatunk elő bármilyen, amúgy nem illegális fegyvert, ha mondjuk körbeáll egy csoport az utcán és fenyegetően viselkedik. A témát a Jogiq blog végzős jogász szerzője boncolgatja ebben a posztban.

Én egyszer fogtam betörőt, sőt betörőket, pár éve, amikor még a Retek utcában laktunk. A csajom kapirgáló zajt hallott, felébresztett, én reszkető lábakkal kimentem, és a kisszobában két elképesztően büdös fickót találtam. Próbáltam határozottan, nem hisztérikusan, de fenyegetően viselkedni, amit némileg aláaknázott, amikor 3 perc fenyegető állás után rájöttem, hogy nincsen rajtam alul semmi. Nekem sajnos nem az jutott eszembe az Alul semmiről, mint a Nemzeti Érzelmű Motorosok vezetőjének, vagyis nem vertem ki, hanem ijedten eltakartam. Aztán olyan lassan érkeztek ki a rendőrök, hogy a csávók leléptek, kihasználva, hogy olyan büdösek voltak, hogy nem bírtam bezárni őket a lakásba. Ha mindez ezen a nyáron történik, szitává is késelhettem volna őket, ami nem lelkesítő gondolat, mert így is fura volt utána bemenni a kisszobába, pedig nem voltak beszáradt vérfoltok a plafonon.

Share This Story

Get our newsletter