Nagy megnyugvás ez mindnyájunk számára. Éjfél előtt nem sokkal tolt ki a témában egy hírt az MTI, nem csoda, hogy elsikkadt a szemem elől. Marie Harf szóvivő úgymond elhatárolódott.

Ezt a szót nagyon régen nem írtam már le, pedig milyen divatos volt a régi szép 90-es években. Na de nem ez a lényeg, hanem a hír vonatkozó része, ami így szól:

Marie Harf szóvivő szerint "nem meglepő", hogy a diplomáciai tárca nem oszt több olyan nézetet, amelyet McCain szenátor a magáénak vall. Harf egy pontosító kérdésre válaszolva "természetesen" ebbe a kategóriába sorolta a magyar kormányfőre vonatkozó "újfasiszta diktátor" minősítést is.

Mindazonáltal az is kimaradt eddig a Cinkből, hogy John McCain szenátor utóbb egy közleménnyel koronázta meg korábbi mondandóját, amiben visszafogottabbak a jelzők, viszont hasonlóan kemények az állítások. Eszerint egyebek közt:

A demokrácia a jogállamiság tisztelete, a hatalmi ágak szétválasztása, valamint a gazdasági, polgári és vallási szabadságjogok védelme nélkül nemcsak nem kielégítő, hanem veszélyes is. Ez magával hozza a szabadság erózióját, a hatalommal való visszaélést, az etnikai megosztottságot és a gazdasági korlátozásokat – ezeknek mind tanúi vagyunk Magyarországon, amióta Orbán miniszterelnök hatalomra került.

Lépéseit Orbán miniszterelnök egy új, az illiberális demokrácián alapuló állammodellre való felhívásban indokolta meg, de elképzelése kihívást jelent az Európai Unió és a NATO alapvető értékeivel szemben. Ezek a szövetségek nemcsak a demokrácia, hanem a jogállamiság, az egyéni szabadság és az alapvető szabadságjogok védelmén is alapulnak. Minden tagországnak elkötelezettnek kell maradnia ezen értékek iránt.

Advertisement

Itt tartunk most, illetve eszembe jutott még Socialdance mikroblogger kiváló tegnap esti gyorselemzése is, amely szerint:

a néhány éve még náci, fasiszta, néger-, szegény-, buzigyűlölő, fegyverimádó, illiberális, ostoba, keresztény McCainből két nap leforgása alatt a demokrácia megmentője lett az egyik oldalon, míg a néhány éve még hála istennek néger-, szegény- és buzigyűlölő, illiberális, fegyverimádó, konzervatív, keresztény, republikánus magyarbarát McCainből két nap leforgása alatt egy cionista, kommunista, magyargyűlölő féreg a másik oldalon.

Hát igen, sose változnak olyan gyorsan a dolgok, mint az ilyen ideges-háborús időkben.