Illustration for article titled Most vajon mit akar Putyin? Ha tudjátok, mondjátok meg nekem is

Jobb lenne, ha a donyecki népszavazást nem tartanák meg ezen a hétvégén, és az is jó lenne, ha Oroszország ideje jöttén elismerné majd az ukrán elnökválasztások eredményét. Ezt nem valamelyik nyugati demokratikus államfő mondta ma, hanem Vlagyimir Vlagyimirovics.

Advertisement

Azóta a fél világ a felett a kérdés felett mereng (a világ részeként én is ezt teszem, órák óta, hátha kapok valami jelet valahonnan, ami segít értelmezni az elhangzottakat), hogy vajon mi vitte rá az orosz elnököt erre a 360 (na jó, valamivel kevesebb, haha) fokos fordulatra. Annyit tudni, hogy előtte nagykutya EBESZ-esekkel tárgyalt. Meg annyit, hogy utána bravúrosan elkezdett erősödni a rubel és az orosz tőzsde. Illetve azt is, hogy Arszenyij Jacenyuk ideiglenes ukrán miniszterelnök arra kérte Vlagyimir Vlagymirovicsot, hogy hagyja abba a hülyéskedést. Sőt az egyébként nem létező Donyecki Népi Köztársaság vezetése megfontolja a putyini javaslatot a referendum elhalasztásáról. Egyelőre nem minden szeparatista vezető ért egyet ezzel. Valami azt súgja, hamarosan meg fogják győzni a húzódozókat.

Három dolog van.

  • az egyik, hogy Vlagyimir Putyin napokkal a Krím annektálása előtt elég határozottan kijelentette, egyáltalán nincsenek terveik a félsziget elcsatolására
  • a másik, hogy Kelet-Ukrajnában közel sincs akkora támogatottsága az Új-Oroszország projektnek, és ebből is kiindulva közel sem biztos (talán nem is valószínű), hogy úgy le tudnák vezényelni a grandiózus és tömeges csalást, ahogy a Krímen tették
  • a harmadik, hogy Oroszország urát ráébreszthették, a félsziget is rohadt sokba kerül, meg a haza jelenlegi költségvetése sem áll acélos lábakon, tehát ha tényleg háború lesz, és szanálásra váró, vastagon veszteséges régiókat kebeleznek be, abból akkora szopás következik, hogy a fal adja a másikat
Advertisement

Ukrajna destabilizációja amúgy is sínen van, ha kicsit lazítanak az istrángon, attól nem jön pillanatokon belül konszolidáció, demokrácia és Európai Unió. Ergo az is lehet, hogy csak a húzd meg, ereszd meg játék apróbb fordulatát figyelhetjük meg, ami retorikában öltött testet. Meg az is, hogy a háttérben már vacakoltak valamit Petro Porosenko csokoládékirállyal – ő fogja megnyerni az államfőválasztást 25-én –, akit az utóbbi időben ugyan a gonosz reinkarnációjaként ábrázol az orosz lakájsajtó, de mint köztudomású, komoly érdekeltségei és kapcsolatai vannak a nagy szomszéd berkeiben.

Annyira már ismerjük Putyin elnököt, hogy a kavarja vagy nem kavarja kérdésre egyértelmű választ adjunk. Kavarja, persze, hogy kavarja. Csak azt nem tudni, hogy mit. Málnaszőrt-e?

Advertisement

Mindegy. Biztos vagyok benne, hogy eljön még az az idő, amikor okosabbak leszünk. De hogy mikor, azt ne tőlem kérdezzétek.

Share This Story

Get our newsletter