Jobb lenne, ha a donyecki n√©pszavaz√°st nem tartan√°k meg ezen a h√©tv√©g√©n, √©s az is j√≥ lenne, ha Oroszorsz√°g ideje j√∂tt√©n elismern√© majd az ukr√°n eln√∂kv√°laszt√°sok eredm√©ny√©t. Ezt nem valamelyik nyugati demokratikus √°llamfŇĎ mondta ma, hanem Vlagyimir Vlagyimirovics.

Az√≥ta a f√©l vil√°g a felett a k√©rd√©s felett mereng (a vil√°g r√©szek√©nt √©n is ezt teszem, √≥r√°k √≥ta, h√°tha kapok valami jelet valahonnan, ami seg√≠t √©rtelmezni az elhangzottakat), hogy vajon mi vitte r√° az orosz eln√∂k√∂t erre a 360 (na j√≥, valamivel kevesebb, haha) fokos fordulatra. Annyit tudni, hogy elŇĎtte nagykutya EBESZ-esekkel t√°rgyalt. Meg annyit, hogy ut√°na brav√ļrosan elkezdett erŇĎs√∂dni a rubel √©s az orosz tŇĎzsde. Illetve azt is, hogy Arszenyij Jacenyuk ideiglenes ukr√°n minisztereln√∂k arra k√©rte Vlagyimir Vlagymirovicsot, hogy hagyja abba a h√ľly√©sked√©st. SŇĎt az egy√©bk√©nt nem l√©tezŇĎ Donyecki N√©pi K√∂zt√°rsas√°g vezet√©se megfontolja a putyini javaslatot a referendum elhalaszt√°s√°r√≥l. EgyelŇĎre nem minden szeparatista vezetŇĎ √©rt egyet ezzel. Valami azt s√ļgja, hamarosan meg fogj√°k gyŇĎzni a h√ļz√≥doz√≥kat.

H√°rom dolog van.

  • az egyik, hogy Vlagyimir Putyin napokkal a Kr√≠m annekt√°l√°sa elŇĎtt el√©g hat√°rozottan kijelentette, egy√°ltal√°n nincsenek terveik a f√©lsziget elcsatol√°s√°ra
  • a m√°sik, hogy Kelet-Ukrajn√°ban k√∂zel sincs akkora t√°mogatotts√°ga az √öj-Oroszorsz√°g projektnek, √©s ebbŇĎl is kiindulva k√∂zel sem biztos (tal√°n nem is val√≥sz√≠nŇĪ), hogy √ļgy le tudn√°k vez√©nyelni a grandi√≥zus √©s t√∂meges csal√°st, ahogy a Kr√≠men tett√©k
  • a harmadik, hogy Oroszorsz√°g ur√°t r√°√©breszthett√©k, a f√©lsziget is rohadt sokba ker√ľl, meg a haza jelenlegi k√∂lts√©gvet√©se sem √°ll ac√©los l√°bakon, teh√°t ha t√©nyleg h√°bor√ļ lesz, √©s szan√°l√°sra v√°r√≥, vastagon vesztes√©ges r√©gi√≥kat kebeleznek be, abb√≥l akkora szop√°s k√∂vetkezik, hogy a fal adja a m√°sikat

Advertisement

Ukrajna destabiliz√°ci√≥ja am√ļgy is s√≠nen van, ha kicsit laz√≠tanak az istr√°ngon, att√≥l nem j√∂n pillanatokon bel√ľl konszolid√°ci√≥, demokr√°cia √©s Eur√≥pai Uni√≥. Ergo az is lehet, hogy csak a h√ļzd meg, ereszd meg j√°t√©k apr√≥bb fordulat√°t figyelhetj√ľk meg, ami retorik√°ban √∂lt√∂tt testet. Meg az is, hogy a h√°tt√©rben m√°r vacakoltak valamit Petro Porosenko csokol√°d√©kir√°llyal ‚Äď ŇĎ fogja megnyerni az √°llamfŇĎv√°laszt√°st 25-√©n ‚Äď, akit az ut√≥bbi idŇĎben ugyan a gonosz reinkarn√°ci√≥jak√©nt √°br√°zol az orosz lak√°jsajt√≥, de mint k√∂ztudom√°s√ļ, komoly √©rdekelts√©gei √©s kapcsolatai vannak a nagy szomsz√©d berkeiben.

Annyira m√°r ismerj√ľk Putyin eln√∂k√∂t, hogy a kavarja vagy nem kavarja k√©rd√©sre egy√©rtelmŇĪ v√°laszt adjunk. Kavarja, persze, hogy kavarja. Csak azt nem tudni, hogy mit. M√°lnaszŇĎrt-e?

Mindegy. Biztos vagyok benne, hogy elj√∂n m√©g az az idŇĎ, amikor okosabbak lesz√ľnk. De hogy mikor, azt ne tŇĎlem k√©rdezz√©tek.