This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Most tudtam meg, hogy egy csillagos házban dolgozom

Illustration for article titled ​Most tudtam meg, hogy egy csillagos házban dolgozom

Közösségi térképre került az össze budapesti csillagos ház. Meg fogsz döbbenni, mennyi ilyen volt a városban. Lehet, hogy te is csillagos házban töltöd a napjaidat.

Advertisement

Remek, megrázó projektet indtott az OSA Archívum: közösségileg bővíthető Google-térképre vitték az összes budapesti csillagos házat. Miután a magyar zsidókat 1944-ben sárga csillag viselésére kötelezték, a budapestieknek nagy Dávid-csillaggal megjelölt házakba kellett költözniük. Rengeteg ilyen volt, hiszen az 1941-es népszámlálás szerint a főváros lakóinak majdnem egynegyede számított zsidónak.

Az OSA térképén elhelyezték az összes házat, most jön a közönség, akik emlékeket, sztorikat tölthetnek fel a megfelelő helyekre. Nekem most furcsa érzés arra gondolnom, hogy az előttem lévő ablakon rettegő emberek néztek néha ki az utcára, és nem azért, mint én, hogy szuvenírt vásároló japán turistákon röhögjenek. Hanem hogy kifigyeljék, nem masíroz-e arra egy begerjedtebb nyilas különítmény.

Advertisement

(via markoferko)

Share This Story

Get our newsletter