Csütörtökön mutatják be az Éhezők viadala harmadik részét, ez az a film, amiben Jennifer Lawrence-t és a többieket a jövőben elrabolják, majd arra kényszerítik, hogy egy arénában öljék egymást halomra. Az első két film legalábbis ezt a sztorit követte. Vigyázz, spoilerek.

Advertisement
Illustration for article titled Most tényleg maradjak izgalmi állapotban hónapokig?

A végéhez érekzett az Éhezők viadala-trilógia, legalábbis érkezett volna, ha a mostanában divatos szokás szerint az utolsó könyv cselekményét a profitmaximalizálás érdekében nem szedik két részre. Egy ilyen dramaturgiai ívet elfelezni veszélyes dolog, nem is szokott működni. Sem a Harry Potterben, sem a Hobbitban, sem az Alkonyatban – ott mondjuk nincs is minek.

Advertisement

Itt sem sikerült: a sztori hűen követi az eredetit, de épp ezért kevés az akció, sok a dráma, nincs katarzis, és egy nagy cliffhangerrel zárul az egész. Ez sorozatoknál jó, de egy mozifilmnél olyan sokára jön a folytatás, hogy képtelenség addig izgalmi állapotban maradni.

Nincs többé Battle Royale-os gyerekviadal, a Katniss által kirobbantott, egyre nagyobb méreteket öltő polgárháború kerül a fókuszba. Szerencsére nemcsak az olyan nevetséges katonai akciókat követjük, ahol a főhősnő egy nyíllal szed le két vadászgépet (...), inkább a propagandán, a manipuláción és a hadvezetés politikai csatározásain van a hangsúly.

Advertisement
Illustration for article titled Most tényleg maradjak izgalmi állapotban hónapokig?

Katniss a megmentőivel/fogvatartóival alkudozik, akik az ismertségét kihasználva őt akarják a forradalom arcának, ami nem álomszerep, viszont a szerelmét csak így tudja megmenteni, akit közben az ellenség használ fel a saját propagandacéljaira. Senki ne várjon 1984-et, de azért meglepően jól van kidolgozva ez a rész.

Advertisement

Ez a komorság és komolyság jót is tett az Éhezők viadalának, ami sokkal kevésbé mese-, illetve karikatúraszerű, mint korábban, viszont továbbra is sok helyen felszínes és hatásvadász marad. És éneklős jelenet is van benne.

Legkínosabb éneklős jelenet ever

A Hunger Games így is a jobbak közé tartozik a kategóriájában – utópisztikus coming of age –, érződik a fejlődés, kár, hogy pont akkor ér véget, amikor igazán beindulhatna.

Advertisement

[Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész november 20-ától látható a mozikban]

Share This Story

Get our newsletter