A magyar baloldal olyan, mint az a cápa, amelyik a halászhajó fedélzetén, kibelezve és levágott hátuszonnyal is harap. Csak éppen nem a halászokat, hanem a többi cápát.

A politika egy√©b ter√ľletein kir√≠v√≥an impotens balos ellenz√©ki p√°rtok egyben versenyk√©pesek: a f√ļr√°sban, a kavar√°sban √©s egym√°s baszogat√°s√°ban. Alig, sŇĎt m√©g egy√°ltal√°n nem t√°p√°szkodtak fel az √°prilis 6-ai ki√ľt√©sbŇĎl, √©s m√°ris itt a legfrissebb akci√≥, az MSZP vicces csapda√°ll√≠t√°sa. Annyira ut√°lj√°k Bajnait, hogy cselbŇĎl felaj√°nlott√°k az LMP-nek, hogy az √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°son nem ind√≠tanak szocialista fŇĎpolg√°mester-jel√∂ltet, hanem be√°llnak az LMP-s m√∂g√©.

Ez az "aj√°nlat" nem arra szolg√°l, hogy a megsz√≥l√≠tott p√°rt elfogadja azt ‚Äď ennyire h√ľy√©nek m√©g Mesterh√°zy Attila sem n√©zhet senkit ‚Äď, hanem kiz√°r√≥lag Bajnai Gordon √©s az Egy√ľtt figyelmeztet√©s√©re. Pedig egy Egy√ľtt√∂t ilyen svunggal teljesen felesleges let√°madni, hiszen most ny√≠rj√°k ki √©ppen magukat v√©gleg.

A p√°rt l√©t√©nek √©rtelme √©s l√©trehoz√°s√°nak aprop√≥ja az volt, hogy kell egy √∂n√°ll√≥ balos erŇĎ, amelyik nem fekszik be a bukott erŇĎknek. A z√°szl√≥bont√°s ut√°ni remek k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°si eredm√©nyekbŇĎl Bajnai levonta a logikus k√∂vetkeztet√©st, √©s azonnal √∂ssze√°llt a bukott balos erŇĎkkel, majd siker√ľlt a pipogyas√°g √©s az √∂nfelad√°s olyan kever√©k√©t elŇĎadnia, hogy az √≠g√©retesen indul√≥ Egy√ľtt-projekt egy √∂tfŇĎs saj√°t frakci√≥ kipr√©sel√©s√©re sem lett el√©g.

A v√°laszt√°si veres√©g norm√°l esetben bŇĎven el√©g lett volna ahhoz, hogy Bajnai "Nem Akarok Politikus Lenni" Gordont √∂r√∂kre kip√∂ck√∂lje a versenyp√°ly√°r√≥l. De ŇĎ ‚Äď b√°r a leg√∂nkritikusabb volt a balos lista tagjai k√∂z√ľl ‚Äď nem mondott le, sŇĎt azt is mondta, politikus marad. M√©g kapott is egy remek, utols√≥ ut√°ni visszat√©r√©si es√©lyt azzal, hogy az ŇĎszi √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°son, ha akar, elindulhat az Egy√ľtt fŇĎpolg√°rmester-jel√∂ltjek√©nt. Ezzel egyr√©szt megmutathatn√°, hogy komolyan gondolja az √∂n√°ll√≥s√°got, karakteresnek tŇĪnhetne √©s mell√©kesen k√©nyszerhelyzetbe lav√≠rozhatn√° az MSZP-t. Mert k√©pzeld el, mit tehetn√©nek a szocialist√°k, ha bejelenten√©, hogy ŇĎ biztosan elindul. Nem t√°mogatni kellemetlen, ellene indulni √∂nt√∂k√∂nsz√ļr√°s, j√≥ megold√°s nincs, a kezdem√©nyez√©s viszont mindenk√©pp Bajnai√©. Aki, ha r√°a√°d√°sul nyerne, 2018-ra t√©nyleg megcsin√°lhatn√° mag√°t ak√°r es√©lyes minisztereln√∂k-jel√∂ltnek.

Advertisement

Annyira j√≥l hangzik, hogy az Egy√ľtt m√°ris azt sziv√°rogtatja vadul: Bajnai semmik√©pp sem indul, ott van helyette az Elvis Presleybe oltott Mick Jagger, a h√≥d√≠t√≥an n√©pszerŇĪ Kar√°csony Gergely. Megfejthetelen, hogy Bajnai, aki jobban √≥dzkodik a politiz√°l√°st√≥l, mint √©n a katolikus mise k√∂zben v√©gzett gy√∂k√©rkezel√©stŇĎl, mit is akar igaz√°b√≥l. Politiz√°lni a jelek szerint semmik√©ppen. A mostani szerepe mintha arra korl√°toz√≥dna, hogy v√©gk√©pp elkedvetlen√≠tse a baloldal MSZP- √©s Gyurcs√°ny-ellenes r√©sz√©t. Ez se rossz sz√≥rakoz√°s, de fura, hogy pont az am√ļgy norm√°lisnak tŇĪnŇĎ Bajnai √©lvezi ennyire.

Sz√≥val Mesterh√°zynak teljesen felesleges √≠gy flikkfalkkolnia, a szocialista p√°rteln√∂k d√∂gl√∂tt progressz√≠v demokrat√°t rugdos a jelek szerint. Ha Bajnai t√©nyleg nem indul el, huzakodhatnak egy kicsit Kar√°csonyon, vagy valami m√°s viccjel√∂lt√∂n, azt√°n 2018 ŇĎsz√©n v√©gre feloszolhat az Egy√ľtt, √©s az erre fog√©konyak tov√°bb v√°rhatj√°k az Alulr√≥l SzervezŇĎdŇĎ Baloldali Messi√°st.

(fotó: advocacy.britannica.com, Jeffrey L. Rotman/Corbis)