This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Most szívathatná meg Bajnai az MSZP-t, ha nem lenne annyira töketlen

Illustration for article titled ​Most szívathatná meg Bajnai az MSZP-t, ha nem lenne annyira töketlen

A magyar baloldal olyan, mint az a cápa, amelyik a halászhajó fedélzetén, kibelezve és levágott hátuszonnyal is harap. Csak éppen nem a halászokat, hanem a többi cápát.

Advertisement

A politika egyéb területein kirívóan impotens balos ellenzéki pártok egyben versenyképesek: a fúrásban, a kavarásban és egymás baszogatásában. Alig, sőt még egyáltalán nem tápászkodtak fel az április 6-ai kiütésből, és máris itt a legfrissebb akció, az MSZP vicces csapdaállítása. Annyira utálják Bajnait, hogy cselből felajánlották az LMP-nek, hogy az önkormányzati választáson nem indítanak szocialista főpolgámester-jelöltet, hanem beállnak az LMP-s mögé.

Ez az "ajánlat" nem arra szolgál, hogy a megszólított párt elfogadja azt – ennyire hüyének még Mesterházy Attila sem nézhet senkit –, hanem kizárólag Bajnai Gordon és az Együtt figyelmeztetésére. Pedig egy Együttöt ilyen svunggal teljesen felesleges letámadni, hiszen most nyírják ki éppen magukat végleg.

Advertisement

A párt létének értelme és létrehozásának apropója az volt, hogy kell egy önálló balos erő, amelyik nem fekszik be a bukott erőknek. A zászlóbontás utáni remek közvélemény-kutatási eredményekből Bajnai levonta a logikus következtetést, és azonnal összeállt a bukott balos erőkkel, majd sikerült a pipogyaság és az önfeladás olyan keverékét előadnia, hogy az ígéretesen induló Együtt-projekt egy ötfős saját frakció kipréselésére sem lett elég.

A választási vereség normál esetben bőven elég lett volna ahhoz, hogy Bajnai "Nem Akarok Politikus Lenni" Gordont örökre kipöckölje a versenypályáról. De ő – bár a legönkritikusabb volt a balos lista tagjai közül – nem mondott le, sőt azt is mondta, politikus marad. Még kapott is egy remek, utolsó utáni visszatérési esélyt azzal, hogy az őszi önkormányzati választáson, ha akar, elindulhat az Együtt főpolgármester-jelöltjeként. Ezzel egyrészt megmutathatná, hogy komolyan gondolja az önállóságot, karakteresnek tűnhetne és mellékesen kényszerhelyzetbe lavírozhatná az MSZP-t. Mert képzeld el, mit tehetnének a szocialisták, ha bejelentené, hogy ő biztosan elindul. Nem támogatni kellemetlen, ellene indulni öntökönszúrás, jó megoldás nincs, a kezdeményezés viszont mindenképp Bajnaié. Aki, ha ráaádásul nyerne, 2018-ra tényleg megcsinálhatná magát akár esélyes miniszterelnök-jelöltnek.

Advertisement

Annyira jól hangzik, hogy az Együtt máris azt szivárogtatja vadul: Bajnai semmiképp sem indul, ott van helyette az Elvis Presleybe oltott Mick Jagger, a hódítóan népszerű Karácsony Gergely. Megfejthetelen, hogy Bajnai, aki jobban ódzkodik a politizálástól, mint én a katolikus mise közben végzett gyökérkezeléstől, mit is akar igazából. Politizálni a jelek szerint semmiképpen. A mostani szerepe mintha arra korlátozódna, hogy végképp elkedvetlenítse a baloldal MSZP- és Gyurcsány-ellenes részét. Ez se rossz szórakozás, de fura, hogy pont az amúgy normálisnak tűnő Bajnai élvezi ennyire.

Szóval Mesterházynak teljesen felesleges így flikkfalkkolnia, a szocialista pártelnök döglött progresszív demokratát rugdos a jelek szerint. Ha Bajnai tényleg nem indul el, huzakodhatnak egy kicsit Karácsonyon, vagy valami más viccjelöltön, aztán 2018 őszén végre feloszolhat az Együtt, és az erre fogékonyak tovább várhatják az Alulról Szerveződő Baloldali Messiást.

Advertisement

(fotó: advocacy.britannica.com, Jeffrey L. Rotman/Corbis)

Share This Story

Get our newsletter