A kelet-ukrajnai Mariupol elleni t√°mad√°s miatt √ļjabb szankci√≥k bevezet√©s√©t helyezt√©k kil√°t√°sba Oroszorsz√°ggal szemben kedd d√©lelŇĎtt kiadott k√∂z√∂s k√∂zlem√©ny√ľkben az Eur√≥pai Uni√≥ tagorsz√°gainak √°llam-, illetve korm√°nyfŇĎi.

A tag√°llamok vezetŇĎit t√∂m√∂r√≠tŇĎ Eur√≥pai Tan√°cs a k√∂zlem√©nyben eml√©keztetett, hogy decemberben √ļgy d√∂nt√∂ttek, ‚Äětartj√°k az eddigi ir√°nyt‚ÄĚ, √©s sz√ľks√©g eset√©n k√©szek ‚Äětov√°bbi l√©p√©sekre‚ÄĚ.

‚ÄěTekintettel a roml√≥ helyzetre, arra k√©rj√ľk a K√ľl√ľgyek Tan√°cs√°nak k√∂vetkezŇĎ √ľl√©s√©t, hogy √©rt√©kelje a helyzetet, √©s fontoljanak meg minden megfelelŇĎ l√©p√©st, bele√©rtve tov√°bbi b√ľntetŇĎint√©zked√©sek alkalmaz√°s√°t a minszki meg√°llapod√°sok gyors √©s √°tfog√≥ megval√≥s√≠t√°sa √©rdek√©ben‚ÄĚ ‚Äď utas√≠tott√°k k√ľl√ľgyminisztereiket a tag√°llamok vezetŇĎi.

Az uni√≥s k√ľl√ľgyminiszterek cs√ľt√∂rt√∂k√∂n - m√°r kor√°bban √∂sszeh√≠vott - rendk√≠v√ľli tan√°cskoz√°st tartanak Br√ľsszelben az ukrajnai fejlem√©nyekrŇĎl. A tag√°llamok vezetŇĎi a k√∂zlem√©nyben aggodalmuknak adnak hangot a roml√≥ biztons√°gi √©s humanit√°rius helyzet miatt Kelet-Ukrajn√°ban, tov√°bb√° el√≠t√©lik a Mariupol elleni ‚Äěv√°logat√°s n√©lk√ľli‚ÄĚ - vagyis nem c√©lzottan katonai c√©lpontok ellen ir√°nyul√≥ - rak√©tat√°mad√°st.

‚ÄěBizony√≠t√©kok t√°masztj√°k al√°, hogy Oroszorsz√°g tov√°bbra is egyre t√∂bb t√°mogat√°st ny√ļjt a szeparatist√°knak, ami kiemeli Oroszorsz√°g felelŇĎss√©g√©t. Felsz√≥l√≠tjuk Oroszorsz√°got, hogy √≠t√©lje el a szakad√°rok tetteit, √©s hajtsa v√©gre a minszki meg√°llapod√°sokat‚ÄĚ - √°ll az √°llam-, illetve korm√°nyfŇĎk nyilatkozat√°ban.

Advertisement

Forr√°s: MTI