A spanyol futball m√°jus 16-√°t√≥l le√°ll, elmaradhat az utols√≥ k√©t fordul√≥ √©s a kupad√∂ntŇĎ is. De kinek √°ll az √©rdek√©ben mindez?

Mivel a h√≠rt a tegnapi Barcelona‚ÄďBayern M√ľnchen BL-meccs √°rny√©k√°ban jelentett√©k be, nagyon nagy nyilv√°noss√°got nem kapott, pedig az √ľgy kicsit komolyabb ann√°l a piti zsarol√°sn√°l, aminek elsŇĎ pillant√°sra tŇĪnhet.

Az a h√≠rekbŇĎl is kider√ľlt, hogy a le√°ll√°s elsŇĎdleges oka a t√©v√©k√∂zvet√≠t√©si jogd√≠jak eloszt√°sa ‚Äď a spanyol korm√°ny √©s a liga √°ltal t√°mogatott √ļj javaslatot ugyanis a sz√∂vets√©g √©s a j√°t√©kosok szakszervezete is ellenzi, √©s a sz√∂vets√©g ez√©rt d√∂nt√∂tt a drasztikus l√©p√©s mellett. Mindezt √ļgy, hogy h√°rom fordul√≥ van h√°tra a szezonb√≥l, √©s a Barcelona mind√∂ssze k√©t ponttal vezet a Real Madrid elŇĎtt, elŇĎbbi meg m√©g egy kupad√∂ntŇĎt is j√°tszana az Athletic Bilba√≥val.

A t√©v√©s jogd√≠jakat eddig borzaszt√≥ igazs√°gtalanul osztott√°k el, szemben Angli√°val √©s N√©metorsz√°ggal. A spanyolokn√°l a k√©t √≥ri√°sklub maga adhatta el a k√∂zvet√≠t√©si jogokat, √©s √≠gy ketten egy√ľtt majdnem az √∂sszes t√©v√©s p√©nz fel√©t zsebre v√°ghatt√°k.

Az igazs√°gtalans√°got m√©g a Barca √©s a Madrid sem vitatta, √©s most belementek abba, hogy ezent√ļl egyenlŇĎbben ossz√°k a jogd√≠jakat, de nem minden f√©l el√©gedett az √ļj rendszerrel sem.

Advertisement

Andy West, a BBC spanyol focira szakosodott √ļjs√°g√≠r√≥ja szerint egyelŇĎre csak az biztos, hogy b√°rmi megt√∂rt√©nhet, mert a spanyol b√ľrokr√°ci√°b√≥l (legyen sz√≥ √°llami vagy sz√∂vets√©gi hivatalnokokr√≥l) teljes m√©rt√©kben hi√°nyzik a kompromisszumra val√≥ hajlam, m√°rpedig itt mindenk√©pp engedm√©nyekre lesz sz√ľks√©g az √∂sszes f√©l r√©sz√©rŇĎl.

Mit akarnak a h√°bor√ļz√≥ felek?

A mostani helyzet legink√°bb a sz√∂vets√©g (RFEF) √©s a spanyol bajnoks√°g k√©t elsŇĎ oszt√°ly√°t k√©pviselŇĎ liga (LFP) k√∂z√∂tti hatalmi harcok eredm√©nye ‚Äď az RFEF-et vezetŇĎ Angel Maria Villar √©s az LFP-eln√∂k Javier Tebas r√©g√≥ta √ľtik egym√°st, de le√°ll√°sig nemcsak k√©t n√©pszerŇĪtlen √©s moh√≥ sportvezetŇĎ csat√°ja miatt fajulhatott a helyzet.

Advertisement

Az RFEF oldal√°n besz√°ll√≥ j√°t√©kos-szakszervezet ugyanis m√°r kor√°bban sztr√°jkkal fenyegetŇĎz√∂tt a korm√°ny √©s az LFP k√∂z√∂s javaslat√°nak elfogad√°sa eset√©n ‚Äď szerint√ľk ugyanis a tervezet m√©g mindig igazs√°gtalanul elhanyagolja a m√°sodoszt√°ly√ļ futballist√°kat, akik nagys√°grendekkel kevesebbet keresnek mondjuk az angol m√°sodoszt√°ly√ļ koll√©g√°kn√°l, √©s akiknek nemegyszer t√©nyleg anyagi gondjaik vannak a klubok katasztrof√°lis p√©nz√ľgyi helyzete miatt.

Na √©s mi k√∂ze az eg√©szhez a korm√°nynak? Az, hogy a FIFA szigor√ļan b√ľnteti, ha egy korm√°ny k√∂zvetlen√ľl beavatkozik egy focisz√∂vets√©g √ľgyeibe, √©s Villar t√∂rt√©netesen a FIFA aleln√∂ke, mellesleg Sepp Blatter r√©gi haverja. Sz√©lsŇĎs√©ges esetben teh√°t m√©g az is lehet, hogy kiz√°rj√°k a spanyolokat a v√°logatott torn√°kr√≥l ‚Äď b√°r ez √©rtelemszerŇĪen Villarnak sem lehet a c√©lja.

Mi lesz?

Ez az, amit senki sem tud, m√©g a West √°ltal megk√©rdezett spanyol √ļjs√°g√≠r√≥k is csak vonogatt√°k a v√°llukat. Az biztos, hogy valamif√©le megold√°snak lennie kell ‚Äď legrosszabb esetben elhalasztj√°k a k√©t utols√≥ fordul√≥ meccseit egy k√©sŇĎbbi idŇĎpontra, de a bajnoks√°got be fogj√°k fejezni, hiszen t√ļl sok p√©nz forog kock√°n ahhoz, hogy re√°lis vesz√©ly legyen a spanyol foci teljes bedŇĎl√©se.

Advertisement

√ögyhogy rosszabb esetben k√©sŇĎbb lesznek teh√°t a m√°jus 16-17-ei h√©tv√©ge meccsei, de a j√ļnius 6-ai BL-d√∂ntŇĎ elŇĎtt m√©g idŇĎben be kell fejezni a szezont, pl√°ne, hogy ut√°na indul a Copa Am√©rica is. Le kell mind a n√©gy f√©lnek √ľlnie egy asztalhoz, √©s akkor tal√°n lesz valami, mert ellenkezŇĎ esetben nem lesz semmi.

(via BBC)

Fotó: AP Photo