This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Most akkor tényleg nem lehet bajnok sem a Barcelona, sem a Real Madrid?

Illustration for article titled Most akkor tényleg nem lehet bajnok sem a Barcelona, sem a Real Madrid?

A spanyol futball május 16-ától leáll, elmaradhat az utolsó két forduló és a kupadöntő is. De kinek áll az érdekében mindez?

Advertisement

Mivel a hírt a tegnapi Barcelona–Bayern München BL-meccs árnyékában jelentették be, nagyon nagy nyilvánosságot nem kapott, pedig az ügy kicsit komolyabb annál a piti zsarolásnál, aminek első pillantásra tűnhet.

Az a hírekből is kiderült, hogy a leállás elsődleges oka a tévéközvetítési jogdíjak elosztása – a spanyol kormány és a liga által támogatott új javaslatot ugyanis a szövetség és a játékosok szakszervezete is ellenzi, és a szövetség ezért döntött a drasztikus lépés mellett. Mindezt úgy, hogy három forduló van hátra a szezonból, és a Barcelona mindössze két ponttal vezet a Real Madrid előtt, előbbi meg még egy kupadöntőt is játszana az Athletic Bilbaóval.

Advertisement

A tévés jogdíjakat eddig borzasztó igazságtalanul osztották el, szemben Angliával és Németországgal. A spanyoloknál a két óriásklub maga adhatta el a közvetítési jogokat, és így ketten együtt majdnem az összes tévés pénz felét zsebre vághatták.

Az igazságtalanságot még a Barca és a Madrid sem vitatta, és most belementek abba, hogy ezentúl egyenlőbben osszák a jogdíjakat, de nem minden fél elégedett az új rendszerrel sem.

Advertisement

Andy West, a BBC spanyol focira szakosodott újságírója szerint egyelőre csak az biztos, hogy bármi megtörténhet, mert a spanyol bürokráciából (legyen szó állami vagy szövetségi hivatalnokokról) teljes mértékben hiányzik a kompromisszumra való hajlam, márpedig itt mindenképp engedményekre lesz szükség az összes fél részéről.

Mit akarnak a háborúzó felek?

A mostani helyzet leginkább a szövetség (RFEF) és a spanyol bajnokság két első osztályát képviselő liga (LFP) közötti hatalmi harcok eredménye – az RFEF-et vezető Angel Maria Villar és az LFP-elnök Javier Tebas régóta ütik egymást, de leállásig nemcsak két népszerűtlen és mohó sportvezető csatája miatt fajulhatott a helyzet.

Advertisement

Az RFEF oldalán beszálló játékos-szakszervezet ugyanis már korábban sztrájkkal fenyegetőzött a kormány és az LFP közös javaslatának elfogadása esetén – szerintük ugyanis a tervezet még mindig igazságtalanul elhanyagolja a másodosztályú futballistákat, akik nagyságrendekkel kevesebbet keresnek mondjuk az angol másodosztályú kollégáknál, és akiknek nemegyszer tényleg anyagi gondjaik vannak a klubok katasztrofális pénzügyi helyzete miatt.

Na és mi köze az egészhez a kormánynak? Az, hogy a FIFA szigorúan bünteti, ha egy kormány közvetlenül beavatkozik egy fociszövetség ügyeibe, és Villar történetesen a FIFA alelnöke, mellesleg Sepp Blatter régi haverja. Szélsőséges esetben tehát még az is lehet, hogy kizárják a spanyolokat a válogatott tornákról – bár ez értelemszerűen Villarnak sem lehet a célja.

Advertisement

Mi lesz?

Ez az, amit senki sem tud, még a West által megkérdezett spanyol újságírók is csak vonogatták a vállukat. Az biztos, hogy valamiféle megoldásnak lennie kell – legrosszabb esetben elhalasztják a két utolsó forduló meccseit egy későbbi időpontra, de a bajnokságot be fogják fejezni, hiszen túl sok pénz forog kockán ahhoz, hogy reális veszély legyen a spanyol foci teljes bedőlése.

Advertisement

Úgyhogy rosszabb esetben később lesznek tehát a május 16-17-ei hétvége meccsei, de a június 6-ai BL-döntő előtt még időben be kell fejezni a szezont, pláne, hogy utána indul a Copa América is. Le kell mind a négy félnek ülnie egy asztalhoz, és akkor talán lesz valami, mert ellenkező esetben nem lesz semmi.

(via BBC)

Fotó: AP Photo

Share This Story

Get our newsletter