Illustration for article titled ​Most akkor Orbán nekitámadt Csányinak fociügyben?

Vad találgatásokat indított el, hogy a Puskás Akadémián szerkesztett FourFourTwo magazin vezércikkében Szöllősi főszerkesztő mintha magának Orbán Viktornak ment volna neki a következő mondatokkal: "Bár senki sincs a lelátókon, stadionokat építünk. Bár stadionokat építünk, tovább csökken a nézettség."

Advertisement

Rákérdeztem, és nem Orbán a célpont. Eszerint, kizárásos alapon, Csányi Sándor MLSZ-elnök lenne az?

Semmi különös nem lenne abban, ha egy focival foglalkozó sajtótermék a magyar futball aktuális állapotán ironizál. A futballőrült kormányzat tízmilliárdokat öl a stadionokba, miközben a közeget, a romlott szereplőket érintetlenül hagyja, így a rengeteg beleöntött pénz ellenére a színvonal romlik, de annyira, hogy a két vadiúj szuperstadion ellenére tovább csökken a nézőszám a bajnokságban, ami páratlan bravúr.

Advertisement

Szóval nem furcsa, ha valaki ezen köszörüli a nyelvét. Az annál inkább meglepő, ha ezt az Orbán Viktorhoz lelkileg és testileg is legközelebb álló magyar sajtótermékben, a 442-ben teszi.

Az Index is meglepődött ezen, kiposztolta Szöllősi friss vezércikkének ezt a részletét:

Illustration for article titled ​Most akkor Orbán nekitámadt Csányinak fociügyben?
Advertisement

Majd a szöveget egyfajta felmondásként értékelte:

Nos, Szöllősi valamit nagyon túltolhatott, mert olyan bátran köszönt be a decemberi lapszámban, hogy ezt akár felmondónyilatkozatként is értelmezhetjük.

Advertisement

Meglepett volna a dolog, ezért megkerestem Szöllősi Györgyöt, aki ezt válaszolta, jelezve, hogy a szöveget leközölhetem:

Egy publicisztika nyilván akkor sikeres, ha sokan felkapják rá a fejüket és sok emberhez jut el. Ebből a szempontból megtisztelő és örömteli az Index megosztása, ugyanakkor nem illendő és nem is jogszerű egy, a standokon megvásárolható magazinból kifotózni és közzétenni egy cikket a kiadó engedélye nélkül, ráadásul úgy, hogy az írás (az üzenetet amúgy árnyaló) fele nem látható, annál inkább a nem feltétlenül ilyen széles nyilvánosságnak szánt telefonszámom. Ami a vezércikk tartalmát illeti, semmi meglepő és újszerű nincs abban, hogy az FFT szókimondó, őszinte és provokatív: aki olvas bennünket, tudja, hogy a magazinban és az online felületeinken a hazai labdarúgás számos, mégoly befolyásos szereplőjével vállaltunk már konfliktust, szándékunk szerint mindig a magyar futball és az olvasóink érdekében. El kell ugyanakkor ismernem, hogy miniszterelnök úr személyes támogatása nélkül nem lennénk képesek állni a sarat a szellemileg, gazdaságilag és erkölcsileg is rendkívül szerény színvonalú hazai futballközegben immár majdnem öt éve.

Advertisement

Lehet, hogy én kombinálom túl, de a miniszterelnöki támogatás hangsúlyozása + a lehúzó magyar futballközeggel való küzdés hangsúlyozása nálam = Csányi Sándor és az MLSZ kemény kritizálása.

A vezércikk eleje – "az üzenetet árnyaló" – egyébként arról szól, hogy a szerző az interneten belebotlott egy olyan humoros szövegbe, ami egy, a kommunizmus idején népszerű alapviccet, a "kommunizmus hét csodáját" írta át a mai magyar focihelyzetre.

Advertisement

Ha nem ismernéd, kábé ez volt a híres vicc:

A kommunizmus 7 csodája:

1. Mindenkinek volt munkája.

2. Bár mindenkinek volt munkája, senki sem csinált semmit.

3. Bár senki sem csinált semmit, a tervet 100% fölött teljesítették.

4. Bár a tervet 100% fölött teljesítették, mégsem lehetett semmit kapni.

5. Bár nem lehetett semmit kapni, mindenkinek megvolt mindene.

6. Bár mindenkinek megvolt mindene, mégis mindenki lopott.

7. Bár mindenki lopott, mégsem hiányzott soha semmi.

Szöllősi a vezércikk Indexre is kitett felében megalkotta a saját focis verzióját a viccből.

Advertisement

A végeredmény az, hogy bármi is volt a szándéka, kifejezetten sikeres vezércikket írt, hiszen az Index után most én is foglalkozom vele. Meg is kértem, hogy ha lesznek adatok a decemberi lapszám eladásairól, árulja el a számokat, mert nagyon kiváncsi vagyok, hogy az ilyen jellegű online hríverés – az Index anyagát sok megosztásban láttam itt-ott – valóban meg tudja-e dobni egy nyomtatott magazin eladásait.

Share This Story

Get our newsletter